Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σκάνδαλο για πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους

Περίπου 25 νέοι είχαν εισπνεύσει διοξείδιο του αζώτου για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γερμανία σχετικά με πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις που έχουν εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, όπως αναφέρουν γερμανικά και αμερικανικά δημοσιεύματα. Αρχικά η εφημερίδα «The New York Times» ανέφερε ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014, ενώ στη συνέχεια οι γερμανικές εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Sueddeutsche Zeitung» αποκάλυψαν πειράματα και σε ανθρώπους, επικαλούμενες σχετική μελέτη που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ερευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών (EUGT) - που ιδρύθηκε το 2007 από τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «Volkswagen», «Daimler» και «BMW» και από την «Bosch» και διαλύθηκε μέσα στο 2017 - προώθησε μια μελέτη «βραχυπρόθεσμης εισπνοής διοξειδίου του αζώτου από υγιείς ανθρώπους». Οι δυο γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν πως περίπου 25 υγιείς νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για μακρόχρονη περίοδο, ενώ το πείραμα διεξήχθη σε ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων. Θυμίζουμε πως το «πειραγμένο» λογισμικό της «Volkswagen» σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ στόχευε ακριβώς στο να εμφανίζεται το συγκεκριμένο τοξικό αέριο σε επιτρεπτά όρια.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς», ο EUGT είχε παραγγείλει τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες. Στο μεταξύ, τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η μελέτη δεν στόχευε σε πραγματική έρευνα των επιπτώσεων, αλλά για να αξιοποιηθεί σε μια «καμπάνια» των αυτοκινητοβιομηχανιών υπέρ του «καθαρού ντίζελ».

Η «BMW», η «Daimler» και η «VW» αποστασιοποιήθηκαν από τη μελέτη και καταδίκασαν τα πειράματα. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους και κάλεσε σε έρευνα της υπόθεσης και σε απόδοση ποινικών ευθυνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ