Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εως το τέλος του 2020 η μεταβατική περίοδος χωρίς δικαίωμα ψήφου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μεταβατική περίοδο 21 μηνών, μέχρι τις 31/12/2020, έδωσε χτες στη Βρετανία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ τονίζοντας ότι στο διάστημα αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως χώρα - μέλος, δίχως, εντούτοις, το δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών (πλην Βρετανίας) της ΕΕ έδωσαν χτες εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο» διάρκειας 21 μηνών, που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Λονδίνο. Στη διάρκεια αυτού του μεταβατικού διαστήματος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύεται από συμφωνίες της ΕΕ και θα συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, κατά περίπτωση και κατ' εξαίρεση θα μπορεί να επιτραπεί στους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετοχή σε συναντήσεις ομάδων ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίχως ωστόσο δικαίωμα ψήφου.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χαιρέτισε την πρόταση της ΕΕ για τους όρους και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μολονότι ακολούθως επισήμανε ότι παραμένει «κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το "μεταβατικό status quo"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ