Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12925

ΕΠΑΦΕΣ ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προσπάθεια υποβάθμισης ζητημάτων όπως η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που αποτελεί βάση του αλυτρωτισμού
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

ΣΕΛ.  4  -  5

Κάλεσμα σε αγωνιστική συνέχεια με αιχμή Συμβάσεις - πλειστηριασμούς

Σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης κατέληξε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο

  • Μεγάλη καμπάνια το Φλεβάρη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Στήριξη των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή ΣΣΕ σε κλάδους, για Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Οργάνωση της πάλης με ολοκληρωμένο σχέδιο για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Να γίνει ο αγώνας υπόθεση των Συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ καταθέτει πρόταση για πανεργατική πανελλαδική 24ωρη απεργία το Μάρτη.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομικών και αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις.
  • Κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 20 Φλεβάρη, μέρα που δικάζονται ξανά τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ για την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας επί ΝΔ και υπουργίας Βρούτση.
  • Εμπρακτη στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Διεθνιστική αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά επανάπαυση!

Ολοένα και πιο καθαρό γίνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να διευθετήσει τις εκκρεμότητες με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλλει στην ταχύτερη ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ (η Αλβανία είναι ήδη στο ΝΑΤΟ) και, μέσα από εκεί, να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τους στόχους και τα «οράματα» της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Οπως αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, στη «λύση πακέτο» για το «Σκοπιανό», εκτός από το ζήτημα της ονομασίας και κάποιες αόριστες «εγγυήσεις» για τον αλυτρωτισμό, χωρίς να γίνεται σαφές τι θα γίνει με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, περιλαμβάνεται και ένας νέος «οδικός χάρτης» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όπως και για την «αναπτυξιακή συνεργασία» των χωρών της περιοχής, που δεν γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ανεξάρτητα επομένως από το πώς, πότε και με ποιους όρους θα επιδιωχθεί να κλείσει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο χαρακτήρας, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενό της καθορίζονται από αυτόν ακριβώς το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που ενσωματώνει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και εξελίσσεται ανταγωνιστικά προς τους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων στη Βαλκανική.

Ηδη, η Ρωσία αντιδρά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, που δρα αντίρροπα στη δική της παρέμβαση στην περιοχή, ενώ ισχυρά ερείσματα στην περιοχή διατηρούν ή επιδιώκουν να αποκτήσουν η Τουρκία, η Κίνα, ακόμα και χώρες του Κόλπου, αξιοποιώντας το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο στη Βαλκανική.

Στο έδαφος αυτών των ασίγαστων ανταγωνισμών, που δυναμώνουν αντί να κοπάζουν, είναι βάσιμες οι αμφιβολίες εάν η όποια συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να δώσει λύση στα κυρίαρχα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και οι κίνδυνοι αλλαγής συνόρων, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνει η πείρα των λαών από την Ιστορία των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής. Πόσο συνέβαλε στην απάλειψη του εθνικισμού στη μια και στην άλλη πλευρά η συνύπαρξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Πόσο αμβλύνθηκαν οι εντάσεις με τους Σέρβους, από την αναγνώριση του Κοσσόβου ως ξεχωριστής κρατικής οντότητας;

Πέρα από διακρατικές διευθετήσεις και διεθνείς συμφωνίες, η συντήρηση και αναζωπύρωση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια, το «διαίρει και βασίλευε» συνδέονταν πάντα με τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να προωθήσουν επικίνδυνους σχεδιασμούς και να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, προκαλώντας συρράξεις, αλλάζοντας σύνορα και επεμβαίνοντας ως «σωτήρες». Η διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το 1991, και όσα ακολούθησαν το επιβεβαιώνουν περίτρανα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ επισήμαινε από τότε με έμφαση ότι το ονοματολογικό δεν είναι το κύριο στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Οτι το βάρος πρέπει να δοθεί στην απάλειψη του αλυτρωτισμού, στοιχεία του οποίου υπάρχουν και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, στη μη αμφισβήτηση συνόρων, στο να βάλουν οι λαοί εμπόδια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, που στη συνέχεια αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια.

Οι πρωταγωνιστές εκείνων των θηριωδιών, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αυτοί που ενορχήστρωσαν τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έριξαν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού, εμφανίζονται σήμερα προκλητικά ως «εγγυητές» της σταθερότητας στην περιοχή. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως τότε, έτσι και τώρα, σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, εναλλάσσοντας τον εθνικισμό με τον κοσμοπολιτισμό, ταυτίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και διεκδικεί κομμάτι από τη νέα μοιρασιά της πίτας.

Με αυτά τα σχέδια καμιά σχέση δεν έχουν ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. Εγγύηση για πραγματική σταθερότητα είναι μόνο η ανάπτυξη της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την καπιταλιστική εξουσία που τους γεννά και τους θρέφει.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντούν με συλλαλητήριο στις «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης
  • Την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, καλούν δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος.
  • «Ο πατραϊκός λαός να υποδεχθεί αγωνιστικά το "αναπτυξιακό" συνέδριο της κυβέρνησης διεκδικώντας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του», σημειώνει σε ανακοίνωση ο δήμος Πάτρας και καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη, στις 5.30 μ.μ., στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι.

ΣΕΛ.  7


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Δικάζεται σήμερα επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  6
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Οχι» στα σχέδια για βάση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  6
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να απελευθερωθεί άμεσα η Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι

ΣΕΛ.  17
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Το Σάββατο διαδηλώνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  10
ΣΕΒ - «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «εθνικό σχέδιο» και «ευρεία συναίνεση»

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ