Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου

«Η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της θα συνεχιστεί, στο ορατό μέλλον, κατ' ελάχιστον μέσω των μέτρων ρύθμισης του χρέους», επισημαίνει η τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δημοσιοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα, στο φόντο της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, αναφορικά με το «κλείσιμο» της 3ης «αξιολόγησης», δείχνοντας πως η «κανονικότητα» του κεφαλαίου δεν έχει για τους εργαζόμενους τίποτα περισσότερο από μόνιμη «εποπτεία» των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι τα «συγχαρητήρια» που έλαβε και αυτήν τη βδομάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη «βρώμικη δουλειά» που κάνει, τόσο από το Γιούρογκρουπ, όσο και από τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, συνοδεύτηκαν και από «υπενθύμιση» των όσων έρχονται μετά.

Τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ πλέον ξεκινούν και οι διεργασίες τόσο για την επόμενη φουρνιά με τα προαπαιτούμενα (4η «αξιολόγηση») όσο και για τη μορφή των μνημονίων για την περίοδο μετά το 2018 και μάλιστα σε ορίζοντα δεκαετιών, όπως επιβεβαιώνεται και από τα «σενάρια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα ματωμένα πλεονάσματα και τη διαχείριση του κρατικού χρέους.

Ικανοποίηση για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα...

Ενδεικτική είναι και η συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ, που έρχεται να φωτίσει από αρκετές πλευρές αυτά που ήδη κυοφορούνται για την «επόμενη μέρα».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, το Γιούρογκρουπ «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος» (Αύγουστος 2018).

Μεταξύ άλλων, η αντιλαϊκή συμφωνία - απόφαση «εκφράζει ικανοποίηση»:

  • Για την εφαρμογή «σχεδόν του συνόλου» από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» της 3ης «αξιολόγησης», για το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 «συμμορφώνεται με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», το ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015 - 2017)», ιδιαίτερα «την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων».
  • Για την κατακρεούργηση των κοινωνικών κονδυλίων, που βαφτίζει «βελτίωση της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας».
  • Για τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, «το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, την άρση κανονιστικών ρυθμίσεων που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών».
  • Για την «πρόοδο στο πλαίσιο της υποστήριξης της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων που επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες και την έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών».
Μαζικοί πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία

Οπως δείχνει και η τελευταία αναφορά, «κομβικό» ρόλο σε αυτήν τη φάση παίζει η στήριξη των τραπεζικών ομίλων, μέσα από την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Ενδεικτικό είναι το ότι από τη συνολική εκταμίευση για την 3η «αξιολόγηση», ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η δεύτερη δόση (1 δισ. ευρώ) έχει ως όρο και προϋπόθεση την «απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Στην άλλη τους όψη τα σχέδια αυτά του κεφαλαίου σηματοδοτούν για το λαό ένταση των εκβιασμών και των πιέσεων, όπως και μαζικούς πλειστηριασμούς. Ως προς αυτό αποκαλυπτική είναι η «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης».

Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή θα βγουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Ενόψει και των νέων χτυπημάτων στο όποιο υπάρχον καθεστώς αναφορικά με την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας, η «έκθεση συμμόρφωσης» επισημαίνει ακόμη πως «μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι ορισμένοι σχεδιαζόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποσύρθηκαν καθώς οι οφειλέτες έσπευσαν να εξοφλήσουν το χρέος τους πριν από τη δημοπρασία». Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έρχονται να βάλουν το «πιστόλι στον κρόταφο» της λαϊκής οικογένειας, να την αναγκάσουν να προσέλθει στα γκισέ των τραπεζών, που βέβαια έχουν στα συρτάρια τους κάθε είδους λεόντειες συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους τρόπους που θα επιλέξουν οι τραπεζίτες, τα επίσημα κείμενα και οι συμφωνίες (συμπληρωματικό μνημόνιο, συμφωνία στο Γιούρογκρουπ κ.ά.) προβλέπουν την κλιμάκωση των πλειστηριασμών, το σφίξιμο της θηλιάς γύρω από την πρώτη κατοικία, σε συνδυασμό βέβαια και με τις άλλες «εναλλακτικές», που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στη φαρέτρα των τραπεζών, με βάση το γενικό αντιλαϊκό νομοθετικό πλέγμα στο οποίο πρωτοστάτησε η σημερινή κυβέρνηση.

Τι προβλέπει ο επόμενος γύρος

Παράλληλα, η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάθεση νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Επιπλέον, επαναλαμβάνεται ότι οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά ένα χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020, για το 2019 (περαιτέρω καρατόμηση αφορολόγητου ορίου), σε περίπτωση που εντοπιστούν «αποκλίσεις» από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019.

Κατά τ' άλλα, οι επόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις προβλέπουν:

  • ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το Μάρτη του 2018, προβλέπονται οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων, με κατεύθυνση την εξομοίωση με τις εμπορικές τιμές. Η τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπράττονται τα προβλεπόμενα χαράτσια (2,65 δισ. σε ετήσια βάση).
  • ΦΠΑ στα νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιούνη 2018.
  • Συντάξεις: «Επανυπολογισμός συντάξεων», ενόψει της περαιτέρω κατακρεούργησης από το 2019.
  • ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνη, προβλέπεται η υπουργική απόφαση για το νέο συντριπτικό χτύπημα.
  • ΔΕΗ: Με «ορόσημο» το Φλεβάρη κατατίθεται ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
  • «Κόκκινα» δάνεια: Οι τράπεζες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της 1ης και της 2ης «αξιολόγησης» του 3ου προγράμματος, ενώ σημειώνεται ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019». Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επεκτείνονται και για χρέη στο Δημόσιο από την 1η Μάη.
  • Κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Κρατική διοίκηση. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού, προωθείται η λεγόμενη «αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», με προκηρύξεις διαγωνισμών σε επιτελικές θέσεις όλων των υπουργείων.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Επιβεβαιώνεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα που «τρέχει» η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Στις λίστες των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ