Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοβαρό διακύβευμα

Δεν περνάει απαρατήρητο αυτές τις μέρες ότι ακόμα και εκείνες οι φωνές που συνήθως κρατούν υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση έχουν εστιάσει την κριτική τους σε εντελώς επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Με τον τρόπο αυτό, είτε «αβαντάρουν» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, είτε δεν της βάζουν εμπόδια να συμβάλλει στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, μέσα από την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, διευθετώντας και το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. Για παράδειγμα, σε μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, που κατά τ' άλλα ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ διάβαζε κανείς εκτιμήσεις όπως ότι «έγινε ένα βήμα στο Νταβός», «η παράταση του ζητήματος ή η παραπομπή τους στις Καλένδες (sic) δεν ωφελεί κανέναν», «ζωτικής σημασίας η σταθερότητα της ΠΓΔΜ και η επιβίωση της μη εθνικιστικής κυβέρνησης», «δειλά βήματα σε θολό τοπίο» και άλλα παρόμοια. Τα ίδια πάνω κάτω διαβάζαμε και όταν η κυβέρνηση έκλεινε την τρίτη «αξιολόγηση», ή όταν παλιότερα ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο και πάει λέγοντας. Είναι φανερό, επομένως, ότι όταν το διακύβευμα αφορά «τα ιερά και τα όσια» της αστικής τάξης, όπως τώρα για το ρόλο που θέλει να παίξει στα Βαλκάνια, μέσα στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο, «τα σκυλιά είναι δεμένα» και το μόνο που ταράζει την εκκωφαντική ομοφωνία είναι κάποιες επιμέρους ενστάσεις για το κατά πόσο η διαπραγμάτευση γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ή αν τα ανταλλάγματα του συμβιβασμού θα είναι τα προσδοκώμενα για την αστική τάξη.

Θα πληρώσει αντί να εισπράξει

Σε εκστρατεία απόσπασης της ανοχής του λαού στους αστικούς σχεδιασμούς αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από μονοπωλιακούς ομίλους επιδίδεται η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο μάλιστα εκδηλώσεων σε περιοχές της Ηπείρου, όπου σχεδιάζονται εξορύξεις, σε συνέντευξη που έδωσε ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών σε φθηνή Ενέργεια δεν χωράει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων από το κεφάλαιο. Μάλιστα, το στέλεχος της κυβέρνησης ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από το κεφάλαιο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, δηλαδή της αστικής τάξης. Ομως, τι άλλο πλασάρει η κυβέρνηση ως στοιχείο αυτής της «γεωπολιτικής αναβάθμισης»; Τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την υλοποίηση των στρατιωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τους ρόλους που αναλαμβάνει στα Δυτικά Βαλκάνια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» κ.λπ. Δηλαδή, όλα εκείνα που συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνων για το λαό. Σε αυτό το τσουβάλι η κυβέρνηση βάζει και την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων. Καλό είναι λοιπόν ο λαός να κρατά μικρό καλάθι για το τι έχει να λαμβάνει από αυτές τις «επενδύσεις», αφού όλα δείχνουν ότι μάλλον θα πληρώσει αντί να εισπράξει «οφέλη», όπως του λέει η κυβέρνηση.

Παιανίζουν

Οταν οι χρυσαυγίτικες φυλλάδες, όπως η «Ελεύθερη Ωρα», δεν μπορούν να μαζέψουν τα σάλια τους για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, δίνουν μοναδικά ...ντοκουμέντα. Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα που υμνεί κάθε ακροδεξιό κατακάθι, γράφει ότι μπορεί να μην απολαμβάνει την ανάκρουση του εθνικού ύμνου τακτικά από Ελληνες πρωταθλητές σε διεθνείς αγώνες, μιας και οι επιτυχίες σ' αυτό το επίπεδο δεν είναι τόσο πολλές, το πατριωτικό της αυτί όμως ικανοποιείται από τον εθνικό ύμνο που ακούγεται καθημερινά, εκεί που οι εφοπλιστές καθελκύουν βαπόρια, σε ναυπηγεία της Ασίας και της Λ. Αμερικής. «Κάθε μέρα ανακρούεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος σε όλα τα πέρατα της Γης», γιατί κάθε μέρα «καθελκύεται ελληνικό πλοίο», κραυγάζει η εφημερίδα και συνεχίζει με συστάσεις: «Αλλά εμείς αντί να τιμούμε και να χειροκροτούμε αυτό το μοναδικό επίτευγμα αυτών των Ελλήνων, όπου βρεθούμε τους βρίζουμε!». Είναι πράγματι άδικο για τους εφοπλιστές να υφίστανται τέτοια μεταχείριση. Γι' αυτό αναλαμβάνουν τα μαντρόσκυλά τους να αποκαταστήσουν την τάξη, προπαγανδίζοντας υπέρ των φοροαπαλλαγών και των προνομίων τους, αλλά και υπέρ της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται χιλιάδες ναυτεργάτες στα καράβια τους, για να μπορούν οι εφοπλιστές με την ησυχία τους να ...παιανίζουν τον εθνικό ύμνο στα ναυπηγεία όλου του κόσμου.

Τυμπανοκρουσίες

«Ελαβε τέλος μετά από 20 χρόνια το καθεστώς των εργολάβων καθαριότητας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (...) Η μετάβαση από το καθεστώς της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργείο καθαριότητας στη νέα μορφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ήταν εξαιρετικά ομαλή και χωρίς προβλήματα», θριαμβολογεί η διοίκηση του νοσοκομείου και το θέμα προβλήθηκε από το πρωτοσέλιδο της κυβερνητικής εφημερίδας «Αυγή». Τι δεν λένε όμως; Οτι οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν οριστική καταληκτική ημερομηνία 31/12/2018. Δηλαδή, η κυβέρνηση και τα διορισμένα στελέχη της πανηγυρίζουν που δίνουν σε 280 ανθρώπους δουλειά για 11 μήνες, ενώ για μετά δεν προβλέπεται τίποτα άλλο πέρα από ΚΟΙΝΣΕΠ. Επίσης, στις ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι, δεν αναγνωρίζονται τριετίες ως προϋπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μισθολογικά. Δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων. Το 90% των εργαζομένων προσελήφθη με 6ωρη δουλειά κι όχι με 8ωρη, δηλαδή όχι με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κι επειδή η ανάγκη και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν κουκουλώνεται με τυμπανοκρουσίες, οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται καθόλου τον ενθουσιασμό και τα πανηγύρια της κυβέρνησης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org