Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Σήμερα και αύριο ξανά στις κάλπες

ΠΡΑΓΑ.--

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Τσεχία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο, όπου η συμμετοχή έφτασε το 61,92%, στην πρώτη θέση ήταν ο 73χρονος σοσιαλδημοκράτης, νυν Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, με 38,6%, που κατέβηκε ως υποψήφιος του «Κόμματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών» και με τη στήριξη της ηγεσίας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Πρόκειται για αστό πολιτικό που γενικά εκφράζει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις και τάσσεται κατά των μουσουλμάνων μεταναστών, υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα και προσφάτως υπέρ της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο άλλος υποψήφιος που πήρε το «εισιτήριο» για το δεύτερο γύρο είναι ο γενικά φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, 68χρονος Γίρζι Ντράχος, με 26,6%, ενώ οι τρεις επόμενοι υποψήφιοι, με ποσοστά από 10,23% έως 8,3% (Πάβελ Φίσερ, Μίχαλ Χοράτσεκ και Μάρεκ Χίσλερ), ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Ντράχος.

Για τους Τσέχους εργαζόμενους, βεβαίως, με την εκλογή του νέου Προέδρου και τις κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης δεν διαφοροποιούνται και πολύ τα πράγματα, αφού αυτό που μένει σταθερό είναι η εξουσία του κεφαλαίου, που σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Πάντως η επιλογή της ηγεσίας του ΚΚ ΒΜ να μην κατεβάσει το κόμμα δικό του υποψήφιο, στο όνομα ότι ο Ζέμαν «υπερασπίζεται τους απλούς ανθρώπους και τα εθνικά συμφέροντα», έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Στοιχείο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι και η παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, του νεοφιλελεύθερου κινήματος ANO (στα Τσέχικα σημαίνει «ναι»), που στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2017 πήρε 78 στις 200 έδρες, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Ο Ζέμαν, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Μπάμπις, έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, αλλά του ανέθεσε εκ νέου το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Σύνταγμα της χώρας δίνει αυτή τη δυνατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ