Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Υπέρ του Προέδρου Σίσι το «μπαράζ» απόσυρσης υποψηφιοτήτων

ΚΑΪΡΟ.--

Μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη έμεινε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την αποχώρηση του δικηγόρου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάλεντ Αλι, που είχε ηγηθεί της δικαστικής μάχης κατά της κυβέρνησης Σίσι και ήταν υποψήφιος και το 2012, απέναντι στον πρώτο ισλαμιστή εκλεγμένο Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αλι κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το Νοέμβρη «έγινε δεκτή με οργή και ανευθυνότητα, που εκδηλώθηκε με τη σύλληψη μεγάλου αριθμού νεαρών υποστηρικτών» του. Τόνισε ότι άλλοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να υποβάλουν επισήμως την υποψηφιότητά τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Γενάρη.

Προχτές συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, αντιστράτηγος Σάμι Αναν, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο μόνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Σίσι. Κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους «στρατιωτικούς κανονισμούς», επειδή ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να ζητήσει άδεια. Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ είχε ανακοινώσει στα τέλη Νοέμβρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. Αφότου όμως επέστρεψε στην Αίγυπτο στις αρχές Δεκέμβρη, και αφού αγνοούνταν επί ένα 24ωρο, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Αλλος πιθανός υποψήφιος, ο συνταγματάρχης Αχμέντ Κονσόουα, καταδικάστηκε το Δεκέμβρη, λίγο καιρό προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα, σε έξι χρόνια κάθειρξη «για συμπεριφορά βλαπτική προς το στρατιωτικό σύστημα». Τέλος, πριν από μια βδομάδα, ο ανιψιός του πρώην Προέδρου Ανουάρ αλ Σαντάτ, ο Μοχάμεντ Ανουάρ αλ Σαντάτ, ανακοίνωσε επίσης ότι αποσύρεται, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο πρόκειται να διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ