Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

«ΝοGroKo», δηλαδή «Οχι σε μεγάλο συνασπισμό», είναι το σύνθημα των «αριστερών» του SPD

Copyright 2018 The Associated

«ΝοGroKo», δηλαδή «Οχι σε μεγάλο συνασπισμό», είναι το σύνθημα των «αριστερών» του SPD
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεδρίασε χτες το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κόμματος στις διαπραγματεύσεις με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Μια πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ενδέχεται να υπάρξει σήμερα. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται έως τα μέσα Φλεβάρη, θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του SPD.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στο SPD από τη Νεολαία (JUSO) και την «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος, που αντιτίθενται στο μεγάλο συνασπισμό και επιδιώκουν να αλλάξουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. Η JUSO έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαδικτυακών εγγραφών με το σλόγκαν «Γράψου - Ψήφισε ΟΧΙ», όπου αρκεί να δώσει κανείς 5 ευρώ και να συμπληρώσει μια αίτηση για να γίνει μέλος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν γίνει 218 διαδικτυακές εγγραφές, στο Βερολίνο 170 και στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία περίπου 1.200. Επιπλέον έχουν κυκλοφορήσει και γραπτές αιτήσεις.

Η ηγεσία του SPD θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να οριστεί μια ημερομηνία και να απαγορευτεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα σε όσους έγιναν μέλη μετά από αυτήν. Εξάλλου, δεν αρκεί απλά να συμπληρωθεί μια αίτηση εγγραφής, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και από την τοπική οργάνωση του SPD, κάτι που μπορεί να διαρκέσει βδομάδες.

Οι επικριτές της συμμετοχής του SPD σε έναν τρίτο μεγάλο συνασπισμό δεν αντιτίθενται στην πολιτική ενίσχυσης του γερμανικού κεφαλαίου, αλλά αγωνιούν για την πολιτική επιβίωση ενός βασικού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς έχει υποστεί μεγάλη εκλογική φθορά. Θεωρούν πως το SPD πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, να ανανεώσει το στελεχικό του δυναμικό και να επανέλθει ως εναλλακτική του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ