Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες φοβέρες Τραμπ προς Παλαιστίνιους με όπλο τα «δολάρια»...

ΝΤΑΒΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέες απειλές για επιπρόσθετη παρακράτηση της αμερικανικής οικονομικής «βοήθειας» προς την Παλαιστινιακή Αρχή εκτόξευσε χτες το απόγευμα, από το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ισχυρίστηκε ότι έχει για τους Παλαιστίνιους «μία σπουδαία πρόταση», αλλά προηγουμένως θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Ισραηλινούς και να δείξουν το «σεβασμό» που δεν έδειξαν πριν από λίγες μέρες, αρνούμενοι να συναντηθούν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. «Το δυσκολότερο ζήτημα αυτών των συζητήσεων ήταν η Ιερουσαλήμ. Αποσύραμε την Ιερουσαλήμ (από τις διαπραγματεύσεις), επομένως δεν χρειάζεται πλέον να το συζητάμε. Εχουμε μια ειρηνευτική πρόταση. Είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους Παλαιστίνιους (...) θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο Τραμπ. «Οι Ισραηλινοί θέλουν την ειρήνη και ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη. Αν το επιθυμούν, σε τελική ανάλυση όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι», κατέληξε.

Πριν τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι «καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Λίγη ώρα αργότερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ότι διαδίδει «εξοργιστικές θεωρίες συνωμοσίας» και ότι «βγάζει ομιλίες γεμάτες μίσος και συνομιλίες που δεν μας οδηγούν πουθενά». Η ίδια αμφισβήτησε τον Αμπάς, λέγοντας πως «δεν θα κυνηγήσουμε μία παλαιστινιακή ηγεσία που δεν διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ειρήνη».

Η αντίδραση των Παλαιστινίων

Απάντηση στις νέες πιέσεις των ΗΠΑ έδωσε η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τονίζοντας: «Το να αρνηθείς να συναντήσεις τον καταπιεστή σου δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού, είναι ένδειξη αυτοσεβασμού».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, απέρριψε επίσης κάθε διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, όσο οι Αμερικανοί δεν αναθεωρούν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με φόντο τις κόντρες για το πλαίσιο έναρξης μίας ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις βάρβαρες επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού. Χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες χτύπησαν με σφαίρα στο λαιμό έναν 16χρονο μαθητή στο χωριό Μπούρμπκα, έξω από τη βορειοδυτική πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο έφηβος μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη να κρατηθεί στη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ