Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρώνεται το έδαφος για κλιμάκωση σκληρών παζαριών

Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο, Κυριακή 28 Γενάρη

Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια
Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού διαμορφώνουν ντόπια και διεθνή αστικά επιτελεία, μπροστά και στις κάλπες των προεδρικών εκλογών που ανοίγουν μεθαύριο, Κυριακή, στην Κύπρο.

Ενδεικτική είναι η έκθεση μιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου (συγκεκριμένα, πρόκειται για τη θεωρούμενη «ανεξάρτητη» Ερευνητική Υπηρεσία του Κογκρέσου) που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Κύπρος: Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή» και η οποία επαναφέρει διάφορα ψευτοδιλήμματα και «εναλλακτικές» που χρησιμοποιούνται για να μεθοδεύσουν τη διχοτόμηση του νησιού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Μεταξύ άλλων - και σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ΡΙΚ - η έκθεση αναφέρει ότι οι δύο πλευρές, αν και συνεχίζουν να κατηγορούν η μία την άλλη για την αποτυχία των συνομιλιών που έγιναν το καλοκαίρι στην Ελβετία, έχουν περιπέσει σε «μια περίοδο προβληματισμού», ωστόσο κάθε επόμενο βήμα είναι πιθανό να «επηρεαστεί» από αρκετές επιπλοκές. Οι συντάκτες της έκθεσης επιλέγουν να υπενθυμίσουν επισημάνσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, ότι ίσως «έχει τελειώσει» το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες, εξετάζοντας ένα «Σχέδιο Β». Επαναφέρονται ακόμα και εκτιμήσεις της ηγεσίας του ψευδοκράτους ότι «η τουρκική Κύπρος πρέπει να αναζητήσει τρόπους να ζήσουν (σ.σ. τα δύο τμήματα της νήσου) δίπλα ο ένας στον άλλο ως γείτονες», αλλά και αναφορές περί «δύο χωριστών κρατών που θα ζουν μαζί στο νησί ως μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενο στο παζάρι που στήθηκε στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, το αμερικανικό επιτελείο επισημαίνει ότι «η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει την απομάκρυνση των περισσότερων στρατευμάτων αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας» και ότι η Ελλάδα πρότεινε μια νέα «συνθήκη φιλίας» μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Καταλήγοντας, αναφέρει πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται σ' αυτή «θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την άνοιξη του 2018», μετά την αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και στις «δύο κοινότητες» (αρχές Γενάρη έγιναν «βουλευτικές εκλογές» και στα Κατεχόμενα και φαίνεται να προχωρά η διαδικασία συγκρότησης «κυβέρνησης συνασπισμού») αλλά «σε αυτό το σημείο, μια τελική διευθέτηση για την Κύπρο παραμένει απατηλή».

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και με νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία «δέσμευσε» μεγάλο μέρος της περιοχής δυτικά, νότια και ανατολικά της Κύπρου για «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής» από το Πολεμικό Ναυτικό της. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα, πρόκειται για περιοχές συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αφορούν και τμήματα (ή ακόμα και ολόκληρα) των «τεμαχίων» 1, 3, 6, 7, 8 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, η Αγκυρα εξέδωσε και παράνομη ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ακόμα, τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει «δεσμεύσει» και περιοχές στο όρος Πενταδάκτυλος, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ δεν υπάρχουν και ότι η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι συνεχίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ