Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιφυλάξεις κεφαλαιοκρατών για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού

Το νωρίτερο στο τέλος της βδομάδας θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις CDU/CSU - SPD

Από το συνέδριο του SPD την Κυριακή στη Βόννη

Copyright 2018 The Associated

Από το συνέδριο του SPD την Κυριακή στη Βόννη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να εκφράζουν προβληματισμό για τη σταθερότητα και το «κόστος» ενός ακόμα μεγάλου συνασπισμού, ζητώντας μεγαλύτερα προνόμια από την επόμενη κυβέρνηση, εξελίσσεται το άτυπο παζάρι μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά το «ναι» του συνεδρίου του SPD την Κυριακή - με μικρή πλειοψηφία - στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, πολλά στελέχη του SPD δηλώνουν πως «θα διαπραγματευτούν σκληρά» το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών με CDU/CSU, θέλοντας να δικαιολογήσουν μια ενδεχόμενη (τρίτη) συμμετοχή τους σε μεγάλο συνασπισμό και να αποσπάσουν τη στήριξη των μελών του κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φλεβάρη, όμως το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του SPD. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή νέων εκλογών.

Προχτές το βράδυ συναντήθηκαν οι τρεις επικεφαλής των κομμάτων, Αγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης. Δεδομένου όμως ότι θα προηγηθούν συζητήσεις στις ηγεσίες των κομμάτων, αυτές δεν προβλέπεται να αρχίσουν πριν το τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Το SPD πάει στις συνομιλίες με στόχο «να υπάρξει στη Γερμανία μια νέα κυβέρνηση, που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα», δήλωσε ο Μ. Σουλτς προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική συνάντηση. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «για την ΕΕ και την ενότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Συγκρατημένο» το γερμανικό κεφάλαιο

Με προβληματισμό και επιφύλαξη υποδέχτηκαν οι εργοδοτικές - επιχειρηματικές ενώσεις το αποτέλεσμα του συνεδρίου του SPD, καθώς το γερμανικό κεφάλαιο εναντιώνεται ακόμη και στην ελάχιστη «παραχώρηση» που θα μπορούσε να επηρεάσει την «ευελιξία» και το «κόστος» της εργασίας και να θίξει την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως ήδη από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών των δυο πλευρών, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) αλλά και το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU (εκπροσωπεί περίπου 12.000 επιχειρηματίες) καλούσαν να μην συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός «με κάθε κόστος». Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Χέρμαν Μπάλσεν, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι «ανθεκτική» και υποστηρίζει ξανά μια μειοψηφική κυβέρνηση ως «σαφέστερη και καλύτερη εναλλακτική λύση». Είναι ξεκάθαρο πως «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διαπραγμάτευση με το SPD», προσθέτει.

Ασκώντας κριτική στα «εμπόδια που θέτει το SPD», ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, κάλεσε τη μελλοντική κυβέρνηση να «τολμήσει περισσότερη οικονομία», θυμίζοντας μια φράση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βίλι Μπραντ. Τα σημαντικότερα θέματα είναι η ψηφιοποίηση, ο αυξανόμενος διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός, το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε. Μέχρι τώρα είναι «εντελώς ασαφές» πώς θα τα αντιμετωπίσει αυτά η Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαυαρικής Οικονομίας (VBW), Αλφρεντ Γκάφαλ, σημείωσε πως «περαιτέρω παραχωρήσεις στο SPD οδηγούν σε περισσότερη αναδιανομή και ένα ξέχειλο κράτος πρόνοιας». Η βιομηχανική ένωση VDMA τονίζει πως «το συνέδριο του SPD δεν πρέπει να ακολουθήσει ένας ακριβός μεγάλος συνασπισμός», ενώ ο Ερικ Σβάιτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), θα επιθυμούσε μεν να σχηματιστεί ένας συνασπισμός, όμως «η απόφαση (σ.σ. του συνεδρίου) περιέχει πρόσθετες απαιτήσεις που επιβαρύνουν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Πάντως οι προτάσεις του SPD σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνουν τη ζωή των εκατομμυρίων που εργάζονται στη Γερμανία, είτε ανασφάλιστοι, είτε με μερική απασχόληση ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας (mini jobs κ.ά.). Αυτές οι «άτυπες μορφές απασχόλησης» καταλαμβάνουν στη Γερμανία σχεδόν το 40% όλων των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα (χωρίς να υπολογίζονται δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»). Ενδεικτικά, οι Σοσιαλδημοκράτες ψελλίζουν για περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αν η αναγκαιότητά τους δεν δικαιολογείται επαρκώς από τους εργοδότες. Επίσης ζητούν βελτίωση της συμφωνίας για επαναφορά της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και εξίσωση των εισφορών Υγείας εργαζομένων - εργοδοτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συνεδριάζουν για τα επόμενα βήματα(6/10/2021)
Το SPD αποφάσισε ότι παραμένει στον «μεγάλο συνασπισμό»(10/12/2019)
Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό(27/1/2018)
Περιοδεία Σουλτς υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού»(18/1/2018)
Διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό»(19/12/2017)
Δεν απέκλεισε συμμετοχή σε «μεγάλο συνασπισμό»(9/12/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org