Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρόγραμμα ... αστέρων για το κεφάλαιο

ΡΩΜΗ.--

Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 4 Μάρτη στην Ιταλία. Το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των «Πέντε Αστέρων», που προτάσσει την ανάγκη για σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου και το τελευταίο διάστημα έχει «νερώσει» τις θέσεις του κατά της ΕΕ και της Ευρωζώνης, παρουσίασε την Κυριακή το προεκλογικό του πρόγραμμα, απ' όπου απουσιάζει η προηγούμενη θέση του για συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το ευρώ. Τώρα ο επικεφαλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, φέρεται να δήλωσε πως είναι η ώρα «για νέους κανόνες στο ευρώ».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «φιλικές προς τις επιχειρήσεις προτάσεις», με την κατάργηση 400 «άχρηστων νόμων» για μείωση της γραφειοκρατίας, τη «δραστική μείωση» της φορολογίας των επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και επιπλέον δημόσιες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες, αντισταθμισμένες με αντίστοιχου ύψους περικοπές σε «μη παραγωγικές» κρατικές δαπάνες. Θέλει να αυξήσει το δανεισμό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και παράλληλα στοχεύει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας (132% επί του ΑΕΠ) να μειωθεί κατά 40% την επόμενη δεκαετία, προμηνύοντας πως τα χρέη της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να τα πληρώνει ο λαός. Επίσης, «υπόσχεται» ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» έως 780 ευρώ το μήνα «για όσους αναζητούν εργασία» και οι εργαζόμενοι να δικαιούνται σύνταξη μετά από 41 χρόνια εισφορών ή αν το άθροισμα της ηλικίας τους και των ετών εισφορών τους ανέρχεται σε 100.

Ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων» σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι η βάση για ενδεχόμενο διάλογο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε περίπτωση που το κίνημα «Πέντε Αστέρων» δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησε «εκλογική συμμαχία» με δύο εθνικιστικά, αντιμεταναστευτικά κόμματα, τη Λίγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το «Αδελφοί της Ιταλίας» (Fratelli d' Italia) της Τζόρτζια Μελόνι. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της «συμμαχίας» ούτε το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ