Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ

Τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προστατευτισμού, προκαλούν αντιδράσεις παγκοσμίως. Τώρα ήταν η σειρά της Κίνας και της Νότιας Κορέας, που δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των δασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ σε πλυντήρια και φωτοβολταϊκά προερχόμενα από τις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επιβληθούν δασμοί εισαγωγής 20% στα πρώτα 1,2 εκατομμύρια μεγάλα πλυντήρια το πρώτο έτος και δασμοί 50% στα πλυντήρια πέραν αυτού του αριθμού. Στα ηλιακά πάνελ, οι εισαγωγικοί δασμοί αρχίζουν από 30% το πρώτο έτος και μειώνονται στο 15% το τέταρτο έτος. Μπορούν όμως να εισάγονται χωρίς δασμούς ασυναρμολόγητα ηλιακά πάνελ έως 2,4 gW ετησίως, με στόχο να απασχολούνται εργαζόμενοι από αμερικανικά μονοπώλια.

Πρώτη η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα προσφύγει στον ΠΟΕ για παραβίαση κανόνων, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Κιμ Χιουν - Τσονγκ μιλά για βαρύ πλήγμα σε κολοσσούς της χώρας του όπως η «Samsung Electronics» και η «LG Electronics», που πωλούν μέχρι και 3 εκατομμύρια πλυντήρια το χρόνο στις ΗΠΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 1 δισ. δολάρια από εξαγωγές.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διά του εκπροσώπου του, Γουάνγκ Χεγιούν, αντίστοιχα σημείωσε ότι «η υιοθέτηση αυστηρότερων δασμών σε βάρος εισαγόμενων ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων δεν είναι μόνο επιζήμια στην υγιή ανάπτυξη των αμερικανικών βιομηχανιών, αλλά επιδεινώνει και το παγκόσμιο περιβάλλον των σχετικών προϊόντων».

Την πολιτική επιβολής δασμών κριτικάρει έντονα και η Γερμανία, με την υπουργό Εμπορίου Μπριγκίτε Τσίπρις να δηλώνει ότι «η απόφαση Τραμπ θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στη Γερμανία» και να καλεί σε απάντηση με «ισχυρό παγκόσμιο εμπόριο με ανοιχτές αγορές», που δήθεν «δημιουργούν ανάπτυξη, δουλειές και καινοτομία». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών για επιβολή δασμών στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και άλλα προϊόντα, τις οποίες εξαπολύει ο Τραμπ, ως «προστασία» των Αμερικανών εργαζομένων, στην πραγματικότητα για την προστασία των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, σε ένα σφοδρό ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ