Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Οι δηλώσεις Μέρκελ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων
Οι δηλώσεις Μέρκελ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με τη «δυναμική» της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD.

Ζητούμενο για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση - όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και από τις συνεχείς παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εργοδοτικών ενώσεων - είναι να δοθεί νέα ώθηση στην «ευημερούσα» καπιταλιστική οικονομία, χωρίς καμία παροχή στο λαό από τα τεράστια πλεονάσματα του προϋπολογισμού, με απέραντη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις και μείωση του εργασιακού «κόστους», με τεράστιες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές για το κεφάλαιο και σκληρό παζάρι για τη θέση του γερμανικού κεφαλαίου σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Μάλιστα, βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν πρέπει να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός με «κάθε κόστος» και μερίδα του κεφαλαίου προκρίνει μια μειοψηφική κυβέρνηση της Αγκ. Μέρκελ ως «καλύτερη λύση».

Οπως δήλωσε πριν από την έναρξη της πρώτης συνάντησης η υπηρεσιακή καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, σε ένα νέο συνασπισμό με το SPD θέλει να θέσει τη «μελλοντική ώθηση της Γερμανίας». Πρόκειται τώρα για «μια νέα δυναμική για τη Γερμανία» και «όχι μόνο για μια επανεκκίνηση της Ευρώπης», ενώ εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξη αλλά και πολύ αποφασισμένη» για τις συνομιλίες.

Στις «εντατικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ενωση» για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς. Στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι «να καταστήσουν τη Γερμανία πιο δίκαιη στο εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο να γίνει ξανά ηγετική δύναμη στην ΕΕ». Τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» είναι οι γνωστές σοσιαλδημοκρατικές «σάλτσες» και αφορούν σε μικροβελτιώσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη ζωή του γερμανικού λαού, αλλά προτάσσονται από το SPD για να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη (τρίτη) συγκυβέρνηση με τη Χριστιανική Ενωση και να αποσπάσει την έγκριση των μελών του κόμματος. «Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ, απαιτείται μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή Γερμανία», πρόσθεσε αναφερόμενος στον οξυμένο παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν έως τις 8 Φλεβάρη, δήλωσε ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Στην πρώτη συνάντηση συζητήθηκε η διαδικασία και η δομή των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, θα γίνει ένας γύρος συνομιλιών με τους 15 κορυφαίους διαπραγματευτές των τριών κομμάτων και έπειτα θα αρχίσουν οι εργασίες των 18 ομάδων ανά θεματική ενότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ