Παζάρια για την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων, που αντανακλούν τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Copyright 2018 The Associated |
Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Κίνας |
Αναγνωρίζοντας ότι ο «καλπασμός» της καπιταλιστικής Κίνας τα προηγούμενα χρόνια γεννά νέα δεδομένα για τα επενδυτικά και γεωπολιτικά σχέδια όλων των ιμπεριαλιστών, ο Μακρόν ομολόγησε ότι για τα γαλλικά μονοπώλια είναι προτεραιότητα το παζάρι για μια «επωφελή» σχέση μαζί της, ποντάροντας σε αυτήν τη σχέση υψηλές προσδοκίες για την ανάκτηση του εδάφους που έχασαν, ειδικά μετά τη βαθιά καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2008.
Ετσι, από το ανάκτορο Νταμινγκόγκ στη βορειοανατολική Κίνα (έδρα της αυτοκρατορικής δυναστείας των Τανγκ για πάνω από 200 χρόνια και σύμβολο του κινεζικού πολιτισμού), ο Μακρόν τόνισε ότι από την ισχυροποίηση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, «αν δεν ταρακουνήθηκε, ο κόσμος άλλαξε βαθιά. Για την ακρίβεια, η ταχύτητα αυτής της αλλαγής (στο διεθνή χάρτη) μπορεί να εγείρει φόβους (...) Μοναδικό μέσο για την υπέρβαση αυτών των φόβων, είναι η δουλειά για την κατανόηση του τι σημαίνει για καθέναν από μας η ισχύς...».
Στέλνοντας, εξάλλου, σαφή μηνύματα προς παραδοσιακούς «εταίρους» της Γαλλίας και της ΕΕ, με πρώτες τις ΗΠΑ, ο Μακρόν μίλησε πολύ για το πώς στο σημερινό κόσμο «επανακαθορίζεται η πολυμέρεια» (στις διακρατικές σχέσεις) και αναδεικνύεται η ανάγκη «να επινοηθούν ισορροπημένες συνεργασίες για τον αιώνα που ξεκίνησε».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εφόσον «η πολυμέρεια όπως τη γνωρίσαμε βρίσκεται σε δοκιμασία και εφόσον η Κίνα επιθυμεί να δεσμευτεί, για μένα το συμπέρασμα είναι σαφές: Εναπόκειται στην Ευρώπη και την Ασία, στη Γαλλία και την Κίνα να καθορίσουν και να προτείνουν από κοινού τους κανόνες του παιχνιδιού μέσα στο οποίο είτε θα κερδίσουμε όλοι, είτε θα χάσουμε όλοι». Και εξίσου χαρακτηριστικά συνέχισε: «Ηρθα, λοιπόν, εδώ για να εξηγήσω στην Κίνα την αφοσίωσή μου για την έναρξη της ευρω-κινεζικής εταιρικής σχέσης στον 21ο αιώνα...».
Βεβαίως, μεγάλο ζητούμενο θα είναι οι όροι της όποιας αναβάθμισης των οικονομικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία, ή και συνολικά στην ΕΕ. Στην 11σέλιδη ομιλία του, ο Μακρόν ανέλυσε πολύ γλαφυρά τη μακρά ιστορία των σινο-γαλλικών σχέσεων και επανέλαβε πολλές φορές όρους όπως «ισορροπία», «αμοιβαιότητα», «σωστοί κανόνες», «δικαιοσύνη» κ.τ.λ., για να επισημάνει ότι το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί «φιλία» με τον «ασιατικό γίγαντα», αλλά όχι άνευ όρων.
Ηταν πολύ ενδεικτικά τα σχόλια του Μακρόν για τους «Δρόμους του Μεταξιού» (τους εμπορικούς και ενεργειακούς «διαδρόμους» με τους οποίους κινεζικοί όμιλοι βάζουν τη σφραγίδα τους σε κολοσσιαίες επενδύσεις που «συνδέουν» Ανατολή και Δύση). «Η Γαλλία και η Ευρώπη να είναι παρούσες στο ραντεβού που προτείνει η Κίνα», είπε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι «Δρόμοι του Μεταξιού» δεν υπήρξαν ποτέ «αμιγώς κινεζικοί», αλλά και ότι οι σύγχρονοι «Δρόμοι του Μεταξιού δεν μπορούν να είναι μιας κατεύθυνσης», εννοώντας ότι το πόσο «ικανοποιητικούς» συνεταίρους θα βρουν τα κινεζικά κεφάλαια, έχει να κάνει και με το τι είδους συνεργασίες και συμβιβασμούς είναι πρόθυμα να δεχτούν.
Αλλωστε, η Γαλλία έχει επανειλημμένως εκφράσει ενστάσεις για τους όρους «διείσδυσης» κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη, ειδικά σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, ανησυχώντας για το κατά πόσο θα προκύψουν κίνδυνοι για τους όρους δραστηριοποίησης των γαλλικών μονοπωλίων, για τη δική τους θέση στη γαλλική και ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, τον προβληματισμό της Γαλλίας αυξάνει και το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που έχει με την Κίνα, που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές στη Γαλλία είναι τριπλάσιες από αυτές της Γαλλίας στην Κίνα.
Πάντως, όλη η ομιλία Μακρόν φανερώνει ότι μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μελετώνται νέες γέφυρες συνεργασιών, που θα αλληλεπιδράσουν με εξελίξεις σε όλα τα φλέγοντα μέτωπα. Ο Μακρόν αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία που έχει η συνεργασία με την Κίνα και για την εξεύρεση λύσης σε Συρία και Ιράκ. Επίσης, στάθηκε ειδικά στην αξία που έχει η απόφαση της Κίνας να παραμείνει στη «Συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», η οποία υπογράφτηκε μετά τη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι το 2015, ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν. Ανήγγειλε, τέλος, πως το 2018 - 2019 θα διοργανωθεί «γαλλοκινεζική χρονιά οικολογικής μετάβασης».
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του θα επιστρέφει στην Κίνα «τουλάχιστον μία φορά το χρόνο». Το δικό τους συμβολισμό έχουν και μια σειρά από τις διμερείς συνεργασίες που επισφραγίστηκαν κατά την επίσκεψη Μακρόν, όπως:
Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί η πώληση 184 αεροσκαφών «Airbus» στην Κίνα. Να σημειωθεί ότι τον Μακρόν συνόδευαν στελέχη 50 ισχυρών ομίλων από τομείς όπως η Ενέργεια, η στρατιωτική και αεροναυπηγική βιομηχανία, όπως «Areva», EDF, «Airbus», «Safran» κ.ά.