Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές στο Παρίσι με Ερντογάν

Από την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν - Ερντογάν
Από την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν - Ερντογάν
Λίγες μέρες πριν το ταξίδι στην Κίνα, ο Μακρόν υποδέχτηκε στο Παρίσι τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο προσκάλεσε για επίσημες επαφές, σε μια περίοδο που παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, αλλά και τριβές μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, έκρινε σκόπιμο να μνημονεύσει την «υποδειγματική» συνεργασία που έχουν οι δύο πλευρές σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αλλά και τα «μεγάλα περιθώρια» που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Χωρίς καμιά υπεκφυγή, ο Μακρόν δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα δεν είναι η πλήρης διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά ο «επανακαθορισμός» τους, με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Μίλησε λοιπόν για το στόχο η Τουρκία να «προσκολληθεί» στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ, και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία, ειδικά σε μέτωπα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ειδικά για το Παλαιστινιακό, ο Μακρόν εντόπισε και «συμφωνία απόψεων και στρατηγικών συμφερόντων» (η Γαλλία ήταν από τους πρώτους που δέχτηκαν τις «ευχαριστίες» της Τουρκίας όταν καταψήφισαν την πρόταση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ).

Από τη μεριά της, και η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με τη Γαλλία. Δεν είναι τυχαία η συμφωνία με την οποία ανατέθηκε στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία «Eurosam» η ανάπτυξη και παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος, σε συνεργασία με τις τουρκικές εταιρείες «Aselsan» και «Roketsan». Σημαντική είναι και η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών «Turkish Eximbank» και «Bpifrance Assurance Export», με αντικείμενο την προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών, όχι μόνο σε Γαλλία και Τουρκία αλλά και «σε τρίτες χώρες».

Μετά την επιστροφή του Ερντογάν στην Αγκυρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» ανέλυσε σε κεντρικό της άρθρο ότι «η Γαλλία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας σε Μέση Ανατολή και αλλού», το πόσο «μεγαλύτερα πράγματα θα μπορούσαν να κατορθώσουν Γαλλία και Τουρκία σε διάφορα μέρη του κόσμου αν δούλευαν μαζί», την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός στη Συρία, ακόμα και με την ανάληψη από τη Γαλλία «πιο ενεργού ρόλου στη διαδικασία της Αστάνα (σ.σ. σήμερα συμμετέχουν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν) - με τη στήριξη της Τουρκίας».


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ