Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνάντηση Τραμπ - Σόλμπεργκ στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΛΟ.--

Τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών επεσήμαναν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, κατά την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Μετά τη συνάντησή τους ο Τραμπ είπε πως «η Νορβηγία είναι καλός πελάτης, καλός σύμμαχος και φίλος (...) Κλείνουμε πολλές δουλειές με τη Νορβηγία και μόλις αγόρασαν από μας επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό (σ.σ. μαχητικά "F-35" κ.ά.). Φτιάχνουμε τον καλύτερο στον κόσμο». Επαίνεσε τη συνεισφορά της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της στο Αφγανιστάν και στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Η Σόλμπεργκ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ».

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός προσπάθησε να αποτρέψει τις ΗΠΑ από τη δηλωμένη πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υπογραμμίζοντας στον Τραμπ ότι η πολιτική για το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες.«Η Νορβηγία συμβάλλει πολύ στην αμερικανική οικονομία, και με την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων "Tesla", που απολαμβάνουν πολλά φορολογικά κίνητρα στη Νορβηγία», ανέφερε ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα». Περίπου το 50% των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά και το 4% αυτών είναι «Tesla».

Η Συμφωνία του Παρισιού «ήταν πολύ άδικη για τις ΗΠΑ», τιμωρούσε τη χώρα λόγω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, απάντησε ο Ντ. Τραμπ. «Μας δυσκολεύει στις επιχειρήσεις μας», συνέχισε, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν πολύ καλύτερους όρους. «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιστρέψουμε», συμπλήρωσε, χωρίς να επεκταθεί, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι «κακή συμφωνία».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ με τη Νορβηγία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν τόσα πολλά» εμπορικά πλεονάσματα με άλλες χώρες.

Και οι δύο εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εντάσεις και με τη Ρωσία στην Αρκτική και τόνισαν τη σημασία, παράλληλα με τη διατήρηση των κυρώσεων, να ενισχυθεί και η συνεργασία μαζί της σε θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα Νορβηγίας - Ρωσίας με την Αρκτική. Χαρακτηριστικά, η Σόλμπεργκ αποκαλεί τη Νορβηγία «τα μάτια και τα αυτιά» της Δύσης στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ