Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επέκτασης των συνομιλιών

Οι δύο αντιπροσωπείες στην πρόσφατη συνάντηση
Οι δύο αντιπροσωπείες στην πρόσφατη συνάντηση
Η συνάντηση που έγινε στις αρχές της βδομάδας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Νότιας και της Βόρειας Κορέας πιθανώς θα ανοίξει το δρόμο σε νέες διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, σε μια περίοδο βέβαια που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις «φουντώνουν» σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Ανάλογη συνάντηση δεν είχε γίνει από το Δεκέμβρη του 2015.

Σύμφωνα με την Κοινή Ανακοίνωση - που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» - «ο βορράς και ο νότος συμφώνησαν να καταβάλουν συγκεντρωμένες προσπάθειες για την εκτόνωση της στρατιωτικής έντασης, να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον στη Χερσόνησο και να προωθήσουμε την εθνική συμφιλίωση και ενότητα». Αν και η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ το Φλεβάρη, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν την εκτίμηση ότι «η σημερινή στρατιωτική ένταση πρέπει να αποκλιμακωθεί» και συμφώνησαν «το επόμενο διάστημα να γίνουν με αυτό το σκοπό συνομιλίες ανάμεσα στις (αρμόδιες) στρατιωτικές αρχές». Ακόμα, συμφώνησαν «να λύσουν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στις διακορεατικές σχέσεις μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με βάση την αρχή του "ίδιου μας του έθνους" (σ.σ. χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις). Με αυτόν το στόχο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες σε κάθε πεδίο μαζί με υψηλόβαθμες συνομιλίες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ σχολίασε για την τελευταία συνάντηση ότι «ένας τέτοιος αρχικός διάλογος μπορεί να δημιουργήσει πιθανότητες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη Χερσόνησο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ