Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας πέντε αφρικανικών χωρών της περιοχής Σαχέλ ανακοίνωσαν χτες την ίδρυση ταμείου που θα επιβλέπει τις δωρεές που συγκεντρώνονται για τη χρηματοδότηση της ένοπλης «αντιτρομοκρατικής» αποστολής G5 Sahel, που συγκροτήθηκε στο τέλος του 2017 με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Σύνοδος διεθνών δωρητών για την ένοπλη «αντιτρομοκρατική» αποστολή των χωρών G-5 Sahel αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Φλεβάρη.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο απέρριψε το αίτημα της Νότιας Κορέας να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη διμερή συμφωνία του 2015 για το ζήτημα των «γυναικών αναψυχής» (γυναικών που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγήθηκαν σε οίκους ανοχής της Ιαπωνίας). Η Σεούλ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του 2015 «έχει σοβαρά προβλήματα», ωστόσο το Τόκιο απαντά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναθεώρησής της θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Αντιμέτωποι με την απειλή καταστροφικών λασποπλημμυρών είναι το τελευταίο 48ωρο χιλιάδες κάτοικοι της νότιας Καλιφόρνιας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το βράδυ της Δευτέρας για προληπτικούς λόγους. Τα σπίτια τους βρίσκονται σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η Αλγερία απαγόρευσε προσωρινά την εισαγωγή 900 προϊόντων, ανάμεσά τους κινητά τηλέφωνα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και λαχανικά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες της για τις εισαγωγές μετά τη μείωση των εσόδων από την Ενέργεια. Η χώρα, μέλος του OPEC, προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες της από τα μέσα του 2014, οπότε ξεκίνησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός της Αλγερίας βασίζεται κατά 60% στα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως αυτά έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά τη μείωση των τιμών.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τα σύνορα με τη γειτονική Ερυθραία έκλεισε χτες το Σουδάν, λίγες μέρες αφότου ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ αποφάσισε να επιβάλει για έξι μήνες κατάσταση «έκτατης ανάγκης» στις πολιτείες Βόρειο Κορντοφάν και Κασάλα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και διακίνησης ανθρώπων χωρίς νόμιμα έγγραφα. Νωρίτερα, το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι η Αίγυπτος έστειλε ενισχύσεις σε στρατιωτική βάση της Ερυθραίας στο λιμάνι Μπερμπέρα. Στο μεταξύ, κλιμάκιο γιατρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μελετά δεκάδες κρούσματα ιογενούς αιμορραγικού πυρετού που προκάλεσαν πριν λίγες βδομάδες το θάνατο τριών ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ