Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το σταγονόμετρο η μετεγκατάσταση προσφύγων που ζητάνε άσυλο

Παρουσιάστηκαν χτες τα στοιχεία από την ολοκλήρωση του προγράμματος

Από τους χιλιάδες κατατρεγμένους, λίγοι και «τυχεροί» κατάφεραν τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ

Eurokinissi

Από τους χιλιάδες κατατρεγμένους, λίγοι και «τυχεροί» κατάφεραν τελικά να φτάσουν στον προορισμό τους, σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ
Με σιδερένια πυγμή αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η ΕΕ του κεφαλαίου, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες για την ολοκλήρωση του προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν η Υπηρεσία Ασύλου, αρμόδια εντεταλμένη αρχή του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εκτελεστικός φορέας του προγράμματος, από την έναρξή του το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2017, μόλις 21.726 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο στόχος ήταν για 66.000 μετεγκαταστάσεις, αριθμός που ούτως ή άλλως υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων κατατρεγμένων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της οικονομικής ανέχειας. Απ' όσους τελικά μετεγκαταστάθηκαν, οι 6.982 είναι άντρες, οι 4.925 γυναίκες και οι 9.819 ανήλικοι. Ο συνολικός αριθμός τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 22.000, μετά την ολοκλήρωση των μεταφορών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, είναι η βαρβαρότητα της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα κανόνια και τις κακουχίες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της ΕΕ.

Την πολιτική αυτή υλοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που έχει αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, χωρίς το δικαίωμα να μετακινηθούν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως επιθυμούν, ούτε καν στην ελληνική ενδοχώρα.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, με το οποίο η ΕΕ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης 2014 - 2020. Η κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, έγινε ως εξής: Γερμανία 5.376, Γαλλία 4.399, Ολλανδία 1.748, Σουηδία 1.658, Φινλανδία 1.202, Πορτογαλία 1.193 και Ισπανία 1.126.

Η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε ως «επιλέξιμους» για το πρόγραμμα 27.457 αιτούντες, από τους οποίους οι 3.500 ακολούθησαν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης. Για τους υπόλοιπους 24.103 η Υπηρεσία έστειλε αιτήματα μετεγκατάστασης, από τους οποίους οι 22.735 έγιναν δεκτοί και οι 1.115 απορρίφθηκαν. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκαταστάθηκαν 596 ασυνόδευτοι ανήλικοι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αγόρια (το 71,8%), με κύρια χώρα καταγωγής τη Συρία (οι 483), και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14 - 17 ετών (οι 503). Το μεγαλύτερο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων υποδέχθηκαν η Φινλανδία (137), η Ολλανδία (81), η Γερμανία (57), η Ισπανία (46) και η Ιρλανδία (38).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, «η Υπατη Αρμοστεία επιθυμεί την πλήρη συνέχιση του προγράμματος μετεγκατάστασης, δίνοντας βαρύτητα και σε ομάδες αιτούντων όπως είναι οι Αφγανοί και οι ευάλωτοι».

Εξάλλου, την πρώτη βδομάδα του 2018, 1.072 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο, ενώ 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντάς την, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 450, με τους υπόλοιπους να φτάνουν στην Ισπανία. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν αντίστοιχος (1.159).

Κατά τις οκτώ πρώτες μέρες του 2018, συνολικά καταγράφηκαν 81 θάνατοι μεταναστών ή προσφύγων στη Μεσόγειο, πέντε από τους οποίους στη δυτική Μεσόγειο, κοντά στην Ισπανία και το Μαρόκο. Οι υπόλοιποι θάνατοι - 76, πιθανόν και περισσότεροι - καταγράφηκαν στην περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Τον Δεκέμβρη, ο ΔΟΜ κατέγραψε 26 θανάτους μεταναστών στις διόδους της Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ