Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Επισημάνσεις για «ισορροπημένες» συνεργασίες και συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Γαλλίας και Κίνας

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Γαλλίας και Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κίνα, που μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει τα πολυεπίπεδα παζάρια που επιδιώκει η ΕΕ με ανερχόμενες δυνάμεις στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικούν σε αυτά τα γαλλικά μονοπώλια. Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύονται και οι αποφασιστικές προσπάθειες της Κίνας να διεισδύσει στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να βαθύνει τη συνεργασία της με δυνάμεις της Δύσης, σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι αντιθέσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας και συνολικά ΕΕ.

Τη χτεσινή μέρα «σφράγισε» η υπογραφή πέντε συμφωνιών και εμπορικών συμβολαίων ιδιαίτερα «σημαντικών», όπως μετέδιδε και ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας «Λε Πουά». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αφορούν τους κλάδους της πυρηνικής ενέργειας και της αεροναυπηγικής. Σε αυτές ξεχώρισε σίγουρα η συμφωνία με βάση την οποία ο γαλλικός κολοσσός της «Areva» θα δημιουργήσει στην Κίνα ένα κέντρο πυρηνικής ενέργειας. Η αξία της συμφωνίας αυτής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η γαλλική εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού «Fives» υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου «JD.com», η οποία θα δημιουργήσει ένα κέντρο logistics στη Γαλλία προκειμένου να προωθεί γαλλικά τρόφιμα και προϊόντα πολυτελείας που θα πωλούνται διαδικτυακά στην Κίνα. Η «JD.com» συμφώνησε να πουλά γαλλικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ - όπως το κονιάκ «Remy Martin» ή το εμφιαλωμένο νερό «Evian» - στην ιστοσελίδα της τα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αντιδραστήρα EPR που κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία EDF στο νότο της Κίνας. Πρόκειται για αντιδραστήρα τελευταίας τεχνολογίας. Μάλιστα, όπως μετέδιδε και η «Λε Πουά», αν ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα είναι ο πρώτος αντιδραστήρας αυτού του είδους που λειτουργεί παγκοσμίως, με δεδομένο ότι οι άλλοι δύο (ένας στη Φλαμανβίλ της Γαλλίας και άλλος ένας στη Φινλανδία) που κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο δεν έχουν προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι επενδύσεις «Areva» και EDF στην Κίνα φανερώνουν τις αυξημένες προσδοκίες που διατηρεί η Γαλλία για τη σχέση της με την Κίνα, τέτοιες που έκαναν τον Μακρόν να δηλώσει μέχρι και ότι, στο εξής, θα βρίσκεται στην Κίνα «τουλάχιστον μια φορά το χρόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι τον Γάλλο ηγέτη συνοδεύουν στην Κίνα πρωτοκλασάτα στελέχη 50 ισχυρών ομίλων, όπως (εκτός από την «Areva» και την EDF), η «Airbus» και η «Safran», που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροναυπηγικής, της άμυνας κ.τ.λ.

Προειδοποιήσεις για το εμπορικό έλλειμμα

«Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας», δήλωσε χτες ο Μακρόν από το Πεκίνο και μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, σημείωσε ότι η Γαλλία μπορεί να γίνει πιο ανοικτή στις κινεζικές επενδύσεις με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθηρή αγορά της Κίνας, προειδοποιώντας πως οι υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν σε προστατευτισμό.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δομήσουμε μια μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, να επιτρέψουμε τις κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία (με καλύτερους όρους) και να "ανοίξουμε" τα δεδομένα με αμοιβαίο τρόπο». Τον Γάλλο Πρόεδρο απασχολεί ιδιαίτερα το εμπορικό έλλειμμα που έχει η Γαλλία έναντι της Κίνας, που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ (δηλαδή εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει).

Ο Μακρόν προειδοποίησε πως «έχουμε μια πρόσβαση στις αγορές που δεν είναι ισορροπημένη, ούτε ικανοποιητική, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό με υπευθυνότητα, η πρώτη, φυσική αντίδραση θα είναι να καταστούν πιο κλειστές και οι δύο πλευρές. Οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια επιζήμια, και για τις δύο, κατάσταση εάν οι συνεχείς περιορισμοί στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα οδηγήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο να "πατήσουν φρένο" στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Αντ' αυτού, ας ανοίξουμε και οι δύο».

Ενδιαφέρον επίσης έχει η επισήμανση του Εμ. Μακρόν ότι «η Κίνα είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης της στρατηγικής της οικονομικής της ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αγοράς της, αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο σε όλη τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης». Τόνισε έτσι με νόημα ότι μια «ισχυρή Γαλλία» οφείλει να κατανοήσει σωστά τις κινήσεις της Κίνας και να προσαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα, για να ωφεληθεί φυσικά το γαλλικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ