Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη σαρία

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α' 11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α' 182)», με το οποίο καθιερώνεται ως κανόνας η εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων στις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας.

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, «το νομοσχέδιο έχει ατελή μορφή, αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν οδηγεί στην πλήρη αποσύνδεση του θρησκευτικού δικαίου από το πολιτικό», ενώ είναι «προβληματικό ότι η διαμόρφωση των κανόνων της δικαστικής δικαιοδοσίας ενώπιον του μουφτή για όσους ακολουθήσουν το ισλαμικό δίκαιο για την επίλυση των υποθέσεών τους παραπέμπεται σε Προεδρικό Διάταγμα και άρα εξ ορισμού αποκλείεται κάθε συζήτηση γύρω από αυτό». Ωστόσο, δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου γιατί είναι ένα μικρό, έστω, βήμα στον αναγκαίο διαχωρισμό της θρησκευτικής από την κρατική εξουσία. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ήδη εφαρμόζονται από ένα σημαντικό μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια και κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ «για την πλήρη διάκριση της θρησκείας, οποιασδήποτε θρησκείας, από την κρατική λειτουργία και αυτό σημαίνει, βέβαια, και τον πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας καθώς και οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος από το κράτος». «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα - τόνισε - η θρησκευτική συνείδηση των ανθρώπων, η οποία και αποτελεί μια μορφή κοινωνικής συνείδησης, και διαφορετικό τελείως πράγμα το θρησκευτικό δίκαιο και η εφαρμογή του σήμερα μέσω της σύμφυσής του με τις οποιεσδήποτε κρατικές λειτουργίες». Εκανε σαφές ότι για το ΚΚΕ «η πρωταρχική, η καθοριστική κοινωνική διάκριση και ιδίως σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία» δεν είναι φυλετική, θρησκευτική κ.ο.κ., αλλά «γίνεται μόνο με βάση το ταξικό κριτήριο και αυτό ορίζει και ξεχωρίζει τους λίγους εκμεταλλευτές της αστικής τάξης από τους πολλούς εκμεταλλευόμενους της εργατικής τάξης».

Δήλωση για το νομοσχέδιο έκανε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιστορικό βήμα» που «εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες», προσθέτοντας για να εξωραΐσει με την ευκαιρία και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι «ως μέλος της ΕΕ, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε μόνο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ