Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NAVTEX και «αντι-NAVTEX» διατρέχουν όλο το Αιγαίο

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις NAVTEX (αγγελίες προς ναυτιλλομένους) και τις «αντι-NAVTEX» που εκδίδουν οι τουρκικές και οι ελληνικές αρχές αντίστοιχα, με αφορμή την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων από τη γείτονα χώρα, με τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις ή έρευνες, με τις οποίες προσπαθεί να κατοχυρώσει δικαιώματα σε περιοχές όπου η δικαιοδοσία ανήκει στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά έβγαζε «αντι-NAVTEX» για τουρκική NAVTEX στις εξής κυρίως περιπτώσεις:

  • Αν η Τουρκία δέσμευε με NAVTEX περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για ασκήσεις, την περιοχή δηλαδή που ανήκει στην ελληνική δικαιοδοσία έκδοσης NAVTEX, συγκεκριμένα από τους Σταθμούς Ηρακλείου και Λήμνου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Βέβαια, η ελληνική πλευρά δεν γινόταν να ακυρώσει την ίδια την τουρκική άσκηση, εφόσον γίνεται σε διεθνή ύδατα, αλλά έσπευδε να ακυρώσει το δικαίωμα της Τουρκίας να εκδίδει NAVTEX για την εν λόγω περιοχή, που κατά βάση συμπίπτει με το FIR Αθηνών, χαρακτηρίζοντας τους αντίστοιχους τουρκικούς Σταθμούς (π.χ. της Σμύρνης ή της Αττάλειας) ως «αναρμόδιους» για αυτή τη δουλειά.
  • Αν η Τουρκία έσπευδε να εκδώσει NAVTEX, διεκδικώντας για την ίδια το δικαίωμα να συντονίσει κάποια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο, δικαίωμα τυπικά «διοικητικό», αλλά με χαρακτηριστικά κυριαρχικού. Επιχείρημα της ελληνικής πλευράς αποτελεί ότι το ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για το συντονισμό επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της, που εφόσον συμπίπτει με το FIR Αθηνών, πρακτικά καλύπτει όλο το Αιγαίο.
  • Αν η τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία έκανε αναγγελία ότι κάποιο ερευνητικό πλοίο τρίτης χώρας ερχόταν να κάνει έρευνες στο Αιγαίο, όπως έγινε π.χ. την περασμένη Τετάρτη, όταν οι τουρκικές Αρχές ενημέρωσαν - αναρμοδίως και σε αυτή την περίπτωση - ότι το γερμανικό «R/V Meteor» θα έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο.
  • Αν τουρκική NAVTEX, για κάποια άσκηση, έπιανε και ελληνικά χωρικά ύδατα, οπότε η ελληνική πλευρά έβγαζε και «αντι-NAVTEX» ακυρωτική για την ίδια την τουρκική άσκηση.
Αλλαγή τακτικής σε διπλωματικό επίπεδο

Σε μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, κατά πληροφορίες, περί τις αρχές Δεκέμβρη, σε σύσκεψη που έγινε στο ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε η Ελλάδα να μην απαντά πλέον με «αντι-NAVTEX» σε τουρκικές NAVTEX για θαλάσσιες περιοχές που θεωρούνται εκτός δικαιοδοσίας των τουρκικών αρχών, αλλά να «αναφέρεται» κατευθείαν στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO).

Ο IHO είναι, επισήμως, διακυβερνητικός διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1921, με έδρα το Μονακό. Κύριος ρόλος του είναι η μελέτη και καταγραφή των θαλασσών, ωκεανών και πλωτών υδάτων παγκοσμίως. Εχει θέση παρατηρητή του ΟΗΕ και αποτελεί τον αναγνωρισμένο αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.

Χώρες - μέλη του είναι μεταξύ άλλων οι Αίγυπτος, Αλγερία, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράν, Ισπανία, Κίνα, Κούβα, Κύπρος, Βόρεια Κορέα, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία κ.ά.

Πλέον, αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να απευθύνεται απευθείας στην ισπανική υδρογραφική υπηρεσία, που στο πλαίσιο του IHO έχει την ευθύνη να καταγράφει όλες τις NAVTEX και τις σχετικές ναυτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο (χαρακτηρισμένη γι' αυτόν το σκοπό ως περιοχή NAVAREA III - όλη η υδρόγειος είναι χωρισμένη σε τέτοιες περιοχές από τον ΙΗΟ).

Μια ερμηνεία που δίνεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι με τον τρόπο αυτό διεθνοποιείται το πρόβλημα της τουρκικής παραβατικότητας σε όλα τα διαθέσιμα fora, πιέζοντας ταυτόχρονα την ισπανική υπηρεσία να μην αναρτά στο σχετικό, ενημερωτικό για τους ναυτιλλομένους ιστολόγιο, τις τουρκικές NAVTEX. Από άλλους δίνεται η ερμηνεία ότι η διακοπή έκδοσης «αντι-NAVTEX» αποτελεί κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της Αθήνας προς την Αγκυρα, για αποφόρτιση της έντασης στο Αιγαίο, υπό την προϋπόθεση ότι ο IHO δεν θα δημοσιεύει τις τουρκικές.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια αντίδραση από την Ισπανία, ή τα κεντρικά του IHO στο Μονακό, ως προς την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διαχείριση του ζητήματος στο επίπεδο της διπλωματίας, που δεν αναιρεί τις αιτίες της κλιμάκωσης των τουρκικών αξιώσεων, ούτε βέβαια το γεγονός ότι οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με πρώτο το ΝΑΤΟ, είναι που βάφουν «γκρίζο» το Αιγαίο, με την ανοχή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ