Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σείεται» η εκεχειρία από την αιματηρή πρώτη επέτειο

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να καλυφθούν από τους πυροβολισμούς των Ισραηλινών

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να καλυφθούν από τους πυροβολισμούς των Ισραηλινών
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την εφαρμογή της εκεχειρίας που ανακοίνωσε, πριν από δέκα μέρες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναποφάσισαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, που συναντήθηκαν, υπό αμερικανική αιγίδα, στο Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, όμως, ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών ανήμερα στην πρώτη επέτειο της έναρξης της δεύτερης Ιντιφάντα δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Συνολικά, έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια μαζικότατων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις για να τιμήσουν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης. Ενα μικρό αγόρι και ένας νεαρός Παλαιστίνιος έχασαν τη ζωή τους στη Χεβρώνα και άλλος ένας νεαρός στη Βηθλεέμ από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν τις μεγάλες διαδηλώσεις μνήμης. Σε αυτούς προστέθηκε και ένας 18χρονος Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων, χτες το πρωί, στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, της Λωρίδας της Γάζας.

Λίγη ώρα αργότερα, δύο έποικοι τραυματίζονταν ελαφρά από πυρά αγνώστων, μέσα στο αυτοκίνητό τους, στη Χεβρώνα. Αργά το βράδυ, από το νοσοκομείο της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε ότι 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ κατά της Ράφα. Διαδηλώσεις για την επέτειο της Ιντιφάντα πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα ανά τον κόσμο, αλλά και σε πολλές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, ενώ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τηρήθηκε 3 λεπτών σιγή σε όλα τα Αυτόνομα Εδάφη σε ένδειξη μνήμης, αλλά και οργής για τα θύματα αυτής της εξέγερσης.

Υπό το βαρύ αυτό φόρο αίματος, στη συνάντηση του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή πλευρά δεσμεύτηκε να ανοίξει, σήμερα Κυριακή, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, προς την Αίγυπτο, αλλά και να αποκαταστήσει την ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις μόλις επικρατήσει ηρεμία. Η παλαιστινιακή πλευρά υποσχέθηκε να ενισχύσει την εκεχειρία, ενώ συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ