Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

(με «νωπό» το μελάνι)

ΕΙΝΑΙ πολλές φορές κάποια ιστορικά κείμενα, που καθώς συναπαντιέσαι μαζί τους έχεις συχνά την αίσθηση πως το μελάνι τους είναι νωπό, χτεσινό, και το μήνυμά τους αποτυπώνει το σήμερα... Κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει το δικό της τιμητικό μερίδιο στον αντιχιτλερικό αγώνα από τα πρώτα - πρώτα χρόνια που ιδρύθηκε στην Αθήνα το ελληνικό τμήμα, που δρούσε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Βοήθειας στα θύματα του χιτλερισμού και του φασισμού κι έχει καταγράψει πλούσια αντιφασιστική δραστηριότητα.

ΕΙΧΕ τότε συγκροτηθεί μια πλατιά επιτροπή με τα πιο μεγάλα ονόματα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, που είχαν αναλάβει το σημαντικό έργο της ενημέρωσης του λαού για τα χιτλερικά εγκλήματα και τις φασιστικές βαρβαρότητες. Δημόσιες καταγγελίες, εκτύπωση φυλλαδίων, διαλέξεις, που έφερναν στο φως το όργιο της βίας που είχαν επιβάλει οι χιτλερικοί. Η Επιτροπή καλούσε κάθε τίμιο άνθρωπο να ενισχύσει το έργο της, συμμετέχοντας μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εκδηλώνοντας επίσης την αλληλεγγύη τους στα θύματα του χιτλερισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, όπως γράφτηκε, στάθηκε η δράση της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της δίκης της Λιψίας (1933), στην οποία οι χιτλερικοί ξεσκεπάστηκαν σαν πολιτικοί προβοκάτορες και ψεύτες αδίστακτοι. Στη δίκη αυτή αποκαλύφθηκε, επίσης, πως ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ ήταν το σύνθημα κι η πρόφαση για να εξαπολυθεί μια αιματηρή τρομοκρατική εκστρατεία ενάντια στους κομμουνιστές και το εργατικό κίνημα. Ηταν η αρχή μιας γενικότερης επίθεσης μεσαιωνικού σκοταδισμού κατά της δημοκρατίας και της προόδου, που τελικά θα έσερνε την ανθρωπότητα στην αιματηρή περιπέτεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΘΩΣ πλησίαζε η στιγμή της πολυαίμακτης δοκιμασίας, η Ελληνική Αντιχιτλερική Επιτροπή, με ένα μαχητικό αντιπολεμικό μανιφέστο της, καλούσε κάθε Ελληνα να παλέψει ενάντια στον πόλεμο, που ετοιμαζόταν. «Το μαχαίρι των δολοφόνων - τόνιζε το μανιφέστο εκείνο - δεν κρύβεται πια... Επεσαν οι μάσκες της ψευτιάς. Οι υποκριτικές ειρηνοφιλίες και τα "συνέδρια αφοπλισμού" ξεμασκαρεύτηκαν. Τώρα μιλάνε ανοιχτά και ξέσκεπα για τον πόλεμο. Τον εξυμνούνε, ζητάνε να χύσουν πάλι το δηλητήριο το απαίσιο της μορφίνης, που θα υπνωτίσει τις μάζες και θα τις σύρει στο μακελειό. Οι ετοιμασίες (για τον πόλεμο) δε σταματήσανε ποτέ. Τώρα γίνονται με ρυθμό πυρετού. Σ' όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης και της Αμερικής χύνεται το ατσάλι, που θα θερίσει την ανθρώπινη σάρκα...».

ΚΑΙ σαν η γραφή να μιλούσε για το σήμερα, προσθέτει πως «... χημεύονται στα εργοστάσια τα δηλητήρια που θα αποπνίξουνε με ασφυχτικό θάνατο τον άμαχο πληθυσμό... Με τα νέα μέσα του χημικού πολέμου που θα ξαπλώνει νεκρούς, αποπνιγμένους με το φριχτότερο θάνατο της ασφυξίας, ολάκερους πληθυσμούς σύψυχους, γυναίκες, μωρά, νέα παιδιά, ώριμους ανθρώπους και γέρους, όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. Το έγκλημα που ετοιμάζεται γίνεται πιο απαίσιο και από το πιο φριχτό θανατικό, που έπεσε ποτέ απάνω στη δυστυχισμένη ανθρωπότητα»...

ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ εκείνο μανιφέστο υπογράμμιζε ότι οι ιμπεριαλιστές «ετοιμάζονται να χτυπήσουν πρώτα - πρώτα τη Σοβιετική Ενωση, τη σοσιαλιστική πατρίδα, την ελπίδα και την απαντοχή όλων των σκλάβων και των αδικημένων της γης... Και πρόλεγε τότε (το 1932) πως «όταν γκρεμίσουνε τα θεμέλια του καινούριου απολυτρωτικού πολιτισμού, όταν πατήσουνε χάμω το ηρωικό προλεταριάτο της Σοβιετικής Ενωσης, θα σημάνει η ώρα νέας μακρόχρονης, σκληρής και ανέλπιδης σκλαβιάς για την εργατιά και την αγροτιά, για τους φτωχούς και τους αδικημένους όλης της γης...».

ΜΕ κορυφαίο του Δ. Γληνού το όνομα, το αντιπολεμικό εκείνο μανιφέστο το υπογράφουν γνωστά, μεγάλα ονόματα του καιρού του. Το μανιφέστο τελειώνει, καλώντας όλους εκείνους... «...Οσοι αισθάνονται φρίκη για το έγκλημα που ετοιμάζεται, όσοι αισθάνονται τη συνείδησή τους να εξεγείρεται για τη βαρβαρότητα ενός κοινωνικού συστήματος, που θεμελιώνεται στο αίμα και στην πείνα, έχουν χρέος να πούνε το "παρών" τούτη τη στιγμή... Πρέπει να υψωθεί η παγκόσμια ανθρωπιστική συνείδηση, για να σταματήσει το κακό που έρχεται...».

ΤΟ ντοκουμέντο έχει χρονολογική σήμανση: Αθήνα 3 Ιούνη 1933. Αλλά της γραφής το μελάνι, τα μηνύματα ανταμώνει του σήμερα.


Του:
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ