Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Οι γυναίκες του Αφγανιστάν

Ξαφνικά λοιπόν η ώρα της υψηλής τηλεθέασης στα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα και, κατ' ακολουθία, στα δικά μας γέμισε με βίντεο ντοκουμέντα της βάρβαρης μεταχείρισης που επιφυλάσσουν οι Ταλιμπάν σε βάρος των γυναικών του Αφγανιστάν. Των εκτελέσεών τους διά λιθοβολισμού δημοσίως, σε περιπτώσεις μοιχείας. Του ακρωτηριασμού των άκρων τους, αν βάψουν τα νύχια τους. Της απαγόρευσης για τα μικρά κορίτσια να μορφωθούν. Του εγκλεισμού τους στα σπίτια. Της χρήσης τους αποκλειστικώς ως σκευών αναπαραγωγής από τους φανατικούς αυτούς σουνίτες. Της επιβολής της πλήρους κάλυψης του σώματος και του προσώπου τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Της απαγόρευσης περίθαλψης από άνδρες γιατρούς σε γυναίκες. Με μια λέξη, της βαρβαρότητας που υφίστανται από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ουδείς αμφισβητεί πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό - η εφημερίδα μας έχει δεκάδες φορές αναφερθεί σ' αυτό, από όταν οι Ταλιμπάν ανεφάνησαν ως επίδοξοι, τότε, επικυρίαρχοι του Αφγανιστάν, εν έτει 1995 κι αργότερα, όταν πήραν την εξουσία (ενδεικτικά απλώς, βλ. «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», 7.12.1997, 28.11.1999, 17.12.2000, 17.6.2001). Ωστόσο, η όψιμη προβολή του από τα δυτικά ΜΜΕ αποτελεί πολύ περισσότερο προπαγάνδα για τη δαιμονοποίηση των Ταλιμπάν, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο ακήρυχτος, αλλά ήδη σε εξέλιξη πόλεμος εναντίον τους από τις ΗΠΑ, από ό,τι αποτελεί επίδειξη ευαισθησίας. Η τηλεοπτική εικόνα εξάλλου έχει το πλεονέκτημα του συναισθηματικού εξερεθισμού, δε διευκολύνει τη σκέψη να διατυπώσει ερωτήματα κι αμφιβολίες. Οπως π.χ. γιατί ο δυτικός ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος δεν αφιέρωνε όχι 5λεπτα ρεπορτάζ, αλλά ούτε μονόστηλα στο θέμα το 1996 ή 1997 (στο οποίο η απάντηση είναι ότι τότε στο καθεστώς των Ταλιμπάν οι ΗΠΑ και οι πολυεθνικές της ενέργειας έβλεπαν ένα σύμμαχο, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κεντρασίας). 'Η, κάτι ακόμα πιο σημαντικό, ποιοι εξέθρεψαν τέλος πάντων αυτό το τέρας - το έκαναν οι ΗΠΑ με δεκάδες δισ. δολάρια, όπως έχουν παραδεχτεί υψηλόβαθμα και κατ' εξοχήν αρμόδια στελέχη της CIA, με γνωστότερο τον Μίλτον Μπίαρντεν.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν μετατρέπονται έτσι από υπαρκτά πρόσωπα σε «εικονικά», σ' ένα επικοινωνιακό τρυκ των μέσων. Η μεταχείριση των γυναικών στη (σουνιτική) Σαουδική Αραβία όπου αν οι γυναίκες υποπέσουν σε μοιχεία αποκεφαλίζονται ή τα καταπιεστικά καθεστώτα σε μεσανατολικές χώρες, δε σοκάρει άλλωστε κανέναν στη Δύση, αφού δε βλέπουν τα γεγονότα εκεί. Η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος, βλέπετε...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ