Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρέμβαση σε εμπορικά κέντρα ενάντια στο «ξεζούμισμα» των εργαζομένων

Σημαντική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στα εμπορικά «McArthourGlen» και «Smart Park»

Κοινή παρέμβαση - εξόρμηση στα εμπορικά κέντρα «McArthourGlen» και «Smart Park», στα Σπάτα, έκαναν το πρωί του Σαββάτου πέντε κλαδικά σωματεία (Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΣΕΤΗΠ) και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

«Μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτούς που ξηλώνουν τα δικαιώματά μας. Οργανωθείτε στο σωματείο. Ολοι στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη». Με το πανό και τις ανακοινώσεις τους, τα σωματεία κάλεσαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους να απαντήσουν με συμμετοχή στην απεργία, στην εργασιακή κόλαση που διαμορφώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Στην παρέμβαση συμμετείχαν και γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ που δρουν στην περιοχή.

Αφορμή για την πρωτοβουλία στάθηκε το ξεζούμισμα των εργαζομένων, που κλιμακώνεται με το «εορταστικό ωράριο», τη δουλειά τις Κυριακές και την πρόθεση της εργοδοσίας να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 26 Δεκέμβρη και στις 2 Γενάρη, μέρες που θεωρούνται κατ' έθιμον αργίες. Υπενθυμίζεται ότι οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν και τις τρεις επόμενες Κυριακές (17, 24 και 31 Δεκέμβρη) στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου».

Τα σωματεία ανταποκρίθηκαν στις καταγγελίες που έκαναν μαζικά οι συνάδελφοί τους και βρέθηκαν με τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις τους στο χώρο, στέλνοντας μήνυμα πως «οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή».

«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, αργίες - Κυριακές είναι των εργατών», το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές στην πολύωρη παρέμβαση των Συνδικάτων
«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, αργίες - Κυριακές είναι των εργατών», το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές στην πολύωρη παρέμβαση των Συνδικάτων
Με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι «συναντήθηκαν» με τα σωματεία τους, συμπλήρωσαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής, έκαναν το πρώτο βήμα ώστε οι αξιώσεις της εργοδοσίας για δουλειά χωρίς ωράριο, Κυριακές και αργίες, να τους βρουν οργανωμένους και έτοιμους να απαντήσουν.

«Αργίες - Κυριακές είναι των εργατών»

«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, αργίες - Κυριακές είναι των εργατών». Το σύνθημα ακούστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της πολύωρης παρέμβασης, μαζί με τα αιτήματα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Εχουμε κι εμείς δικαιώματα», έλεγαν και ξαναέλεγαν οι εμποροϋπάλληλοι στη συζήτηση με τα σωματεία. «Τα 12ωρα πάνε σύννεφο. Και άλλες τρεις - τέσσερις ώρες στο δρόμο. Σύνολο 15 και 16 ώρες στο πόδι». «Το παιδάκι μου το βλέπω μόνο την Κυριακή».

Κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενος είχε να προσθέσει τη δική του πινελιά στην περιγραφή του μαύρου εργασιακού τοπίου. Είναι χαρακτηριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή μετακίνηση από και προς τη δουλειά. Η μετακίνηση με τη συγκοινωνία ισοδυναμεί με μισό ωράριο ακόμα, ενώ αν χρησιμοποιήσουν ταξί, πράγμα που είναι η μόνη τους επιλογή όταν αναγκάζονται να παραμείνουν στη δουλειά μέχρι αργά, πρέπει να ξοδέψουν πάνω από ένα μεροκάματο...

Τα σωματεία κατήγγειλαν τη στάση του γενικού διευθυντή του «McArthourGlen», που σε τηλεφωνική παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων απάντησε ότι τα καταστήματα δουλεύουν όλες τις μέρες της βδομάδας στην Ευρώπη και δεν βλέπει το λόγο να μην γίνεται το ίδιο και εδώ, ούτε καταλαβαίνει γιατί οι εργαζόμενοι κουράζονται και δεν μπορούν να δουλέψουν τις συγκεκριμένες μέρες! Τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα... «σκληρά εργαζόμενα» στελέχη της εργοδοσίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία, ώστε να έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αν και πόσο θα κουραστούν όταν αναγκαστούν να δουλέψουν τα καταστήματα μόνοι τους. Ξεσκέπασαν, τέλος, το «παιχνίδι» των εργοδοτών να ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ωράριο, παίζοντας τους ρόλους της «καλής» επιχείρησης και του «κακού» εμπορικού κέντρου, την ώρα που έχουν κοινό στόχο την εργάσιμη βδομάδα 7 ημερών και 68 ωρών.

«Μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτούς που ξηλώνουν τα δικαιώματά μας. Αυτοί μπορεί να έχουν τους νόμους και τις κυβερνήσεις μαζί τους, εμείς έχουμε τα σωματεία μας, τη συλλογική μας δράση, τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και το δίκιο με το μέρος μας», τόνισαν τα σωματεία, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Επιστολές - παρεμβάσεις σε υπουργείο Εργασίας, ΣΕΠΕ και εργοδοσία

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ ζητά να οριστεί άμεσα συνάντηση με αίτημα να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 26 Δεκέμβρη και στις 2 Γενάρη και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων.

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος ενημερώνει για τις καταγγελίες εμποροϋπαλλήλων που εργάζονται στο «McArthourGlen» σχετικά με την απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματα στις 26/12 και στις 2/1, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας και τη μέρα των Θεοφανίων (6 Γενάρη), καθώς και για τις προθέσεις και άλλων επιχειρηματικών ομίλων να ανοίξουν στις 2 Γενάρη. «Απαιτούν από τους εργαζόμενους να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα και τις αργίες, χωρίς ξεκούραση», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι καταγγελίες υπάρχουν «για καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, για τα 10ωρα και 12ωρα ωράρια, τα κομμένα ρεπό, για την ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά 15 ώρες στο δρόμο».

Ο Σύλλογος ζήτα άμεση συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, και την υπουργό Εργασίας.

Με ανάλογη ενημέρωση για τις καταγγελίες που έχει δεχτεί ο Σύλλογος ζητά να οριστούν συναντήσεις και από τις διευθύνσεις των εμπορικών κέντρων «McArthourGlen» και «Smart Park».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ