Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στην τελική ευθεία εντείνονται οι πρωτοβουλίες για την επιτυχία της

Στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από τη συμβολική κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το γιγαντοπανό που ανάρτησε στην πρόσοψή του
Από τη συμβολική κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το γιγαντοπανό που ανάρτησε στην πρόσοψή του
Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της.

Με παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνδυάζουν την παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με το κάλεσμα για τη συμμετοχή τους στην απεργία, να δώσουν απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει εργοδότες και κυβέρνηση. Με περιοδείες, συνελεύσεις και κάθε πρόσφορη μορφή, συζητούν για την ανάγκη να γίνει η απεργία βήμα συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αναδεικνύουν το ζητούμενο η απεργία να γίνει εφαλτήριο για την αντεπίθεση των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσουν την πάλη για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για να μην περάσει η επίθεση στο ίδιο το απεργιακό δικαίωμα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.


Τη δική τους θέση στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ετοιμάζονται να πάρουν οι αυτοαπασχολούμενοι, με μια σειρά Ομοσπονδίες να έχουν πάρει σχετική απόφαση, προτάσσοντας αιτήματα - αιχμές όπως ο άμεσος τερματισμός των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, η άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο κ.ά.

Αντίστοιχα ετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, με Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες να οργανώνουν την παρουσία τους και με τρακτέρ στις συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δράσης για την πανεργατική απεργία. Στη διάρκεια της κινητοποίησης ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου με σύνθημα «Περνάμε στην αντεπίθεση - Ολοι στην απεργία».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα συνθήματά τους, οι διαδηλωτές απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία, τονίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν αποφασιστική απάντηση στα νέα σχέδια πτώχευσης των εργαζομένων.

Κατάμεστα τα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ στη σύσκεψη με εργάτες από το Μπανγκλαντές
Κατάμεστα τα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ στη σύσκεψη με εργάτες από το Μπανγκλαντές
Παράλληλα, συνεχίζεται καθημερινά η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων και του λαού, με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζονται πικετοφορίες από: Δημαρχείο Ευόσμου στις 7 μ.μ., δημαρχείο Πολίχνης στις 7 μ.μ., Τούμπα (Αγ. Βαρβάρα) στις 6.30 μ.μ., Μπότσαρη - Παπαναστασίου στις 6 μ.μ., Καλαμαριά (πεζόδρομος) στις 6 μ.μ. και από το ΕΚΘ στις 6 μ.μ.

Αύριο, Τετάρτη, προγραμματίζεται περιοδεία Σωματείων σε σχολές ΙΕΚ και ΟΑΕΔ.

Από αύριο η 48ωρη απεργία στον ΟΤΕ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, στις 13 και 14 Δεκέμβρη.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τη δεύτερη μέρα της, που είναι παράλληλα και μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ο αγώνας στον όμιλο για ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία», ενώ καλεί σε διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργία απεργιακών επιτροπών, ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους.

Απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 14/12 και τις συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Καλεί τις Ενώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει την «αναβάθμιση» των δημόσιων νοσοκομείων, επιδεινώνονται οι συνθήκες δουλειάς, η εντατικοποίηση, οι εξαντλητικές εφημερίες και η περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μειώνονται οι αποδοχές των γιατρών, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Εχουν το θράσος να μιλάνε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όταν πάνω από 1.300 συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και σχολιάζει για τα νοσοκομεία: «Τελικά, το μόνο που αναβαθμίζεται είναι η εμπορευματική τους λειτουργία με όρους αυτοχρηματοδότησης, με κριτήριο να βγάζουν κέρδη πουλώντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς».

Σύσκεψη μεταναστών για την απεργία

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 14/12 αποφάσισαν μετανάστες εργάτες από το Μπανγκλαντές που συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν την Κυριακή στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους μετανάστες εργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα, από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις, για την εφαρμογή των Συμβάσεων στα φασονατζίδικα και όλους τους χώρους δουλειάς. Επισήμανε ότι οι εργάτες από το Μπαγκλαντές έχουν πείρα από τη χώρα τους για το τι σημαίνει χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, με καταστολή, συλλήψεις, ακόμα και φυλακίσεις απεργών.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση στελεχών της κυβέρνησης για την πιθανότητα «να πεθάνουν από το κρύο πρόσφυγες και μετανάστες», ο Β. Σταμούλης σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ομολογούν χωρίς ντροπή την εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική τους. Επανέφερε την απαίτηση των ταξικών σωματείων για άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στην προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, αλλά και το αίτημα για απεγκλωβισμό τους. Τέλος, σχετικά με τις 18/12, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση με βάση τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος, η συμμετοχή των μεταναστών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτελούν την πιο σημαντική παρέμβαση στην πάλη για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org