Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ετοιμάζεται το αφιέρωμα στην πολιτική προσφυγιά

Μια σπουδαία, ηρωική πτυχή από την Ιστορία του ΚΚΕ και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση θα αναδειχθεί στο διήμερο εκδηλώσεων στις 16 και 17 Δεκέμβρη

Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, θεματικές εκθέσεις, βιντεοπροβολές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά και γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα. Ο χώρος θα λειτουργεί και τις δύο μέρες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μεγάλες θεματικές εκθέσεις.

Αναδεικνύοντας τη ζωή και τη δράση των πολιτικών προσφύγων

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η διήμερη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την πολιτική προσφυγιά αποτελεί ακόμα μια μεγάλη εκδήλωση στο πλαίσιο των εκατοντάδων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενήσει αυτήν την εκδήλωση, δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε γιατί ακριβώς όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή με τους περισσότερους από τους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που πέρασαν στις σοσιαλιστικές χώρες, μετά από την ήττα του ΔΣΕ το 1949. Ακόμα και σήμερα σε αυτές τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πόλεις στους νομούς όπως η Νάουσα, το Κιλκίς, η Κατερίνη, κ.α., μένουν πολλοί απόγονοι πολιτικών προσφύγων.

Αναγνωστικό της «Ελληνικής Επιτροπής
Αναγνωστικό της «Ελληνικής Επιτροπής "Βοήθεια στο παιδί"»
Οσο για το στόχο των εκδηλώσεων αυτών, ο Γρ. Κλιγκόπουλος σημειώνει: «Μέσα από αυτές τις διήμερες εκδηλώσεις θέλουμε να αναδείξουμε ακόμα μια σπουδαία και ηρωική πτυχή από την Ιστορία του Κόμματός μας. Επιδιώκουμε να έρθουν σε επαφή εργάτες και εργάτριες, φτωχά λαϊκά στρώματα, και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, με την Ιστορία του Κόμματος. Μέσα από αυτήν την εκδήλωση και τις δύο μέρες, τις ομιλίες και τις εκθέσεις θα αναδείξουμε τη ζωή και τη δράση των πολιτικών προσφύγων, τη στοργή και την εγκαρδιότητα με την οποία τους υποδέχτηκαν τα σοσιαλιστικά κράτη καθώς και τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που έζησαν.

Αντίστοιχα θα απαντήσουμε στα κάθε λογής χυδαία ψέματα, στη λάσπη και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, που γίνεται σκόπιμα και έχει στόχο να αμαυρώσει τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, την προσφορά της οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον προηγούμενο αιώνα και την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ. Πάνω απ' όλα, που έχει στόχο να καλλιεργήσει την υποταγή στον "μονόδρομο" του καπιταλισμού».

Τέλος, για την προετοιμασία, το στέλεχος του Κόμματος αναφέρει: «Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητα για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Με το υλικό και την αφίσα, την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, και ιδιαίτερα σχεδιάζοντας τη δουλειά τους σε οικογένειες απογόνων πολιτικών προσφύγων, κλιμακώνουν τη δράση τους τις επόμενες μέρες».

Το πρόγραμμα του διημέρου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά, από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Το σενάριο του θεατρικού δρώμενου είναι της Ιωάννας Στεφανίδου και η σκηνοθεσία της καταξιωμένης ηθοποιού Ελένης Μακίσογλου.

Η εφημερίδα «Επονίτης»
Η εφημερίδα «Επονίτης»
Ξεχωριστή στιγμή της πρώτης μέρας αποτελεί και το μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι», το συγκρότημα Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που ιδρύθηκε στην Τασκένδη το 1967, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, τη συγκέντρωση χρημάτων, τη βοήθεια στους πολιτικούς κρατούμενους και την προσπάθεια διεθνούς αφύπνισης ενάντια στη δικτατορία.

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιασθούν είναι:

«Μπούλκες: οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτιδα του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Εκθεση ντοκουμέντων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Στο πλαίσιο του διημέρου θα λειτουργήσουν τρεις σημαντικές εκθέσεις, από τις οποίες οι δύο στήθηκαν χάρη στη συγκινητική συνεισφορά πολιτικών προσφύγων και απογόνων τους. Τα μοναδικά εκθέματα θα δώσουν στους επισκέπτες μια γεύση από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων:

  • Εφημερίδα της ελληνικής κοινότητας του Μπούλκες
    Εφημερίδα της ελληνικής κοινότητας του Μπούλκες
    Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων, καθώς και το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως στολές, δίκοχα, όπλα, κ.λπ., βιβλία λογοτεχνικά, σχολικά, ιστορικά, που εκδόθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, στο Μπούλκες και την προσφυγιά.
  • Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Ειδικότερα, του Ευθύμιου Τσομάκου, του Δημοσθένη Μιχαηλίδη και του Σάββα Κωνσταντινίδη.
  • Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

Στολή, φακός και όπλο μαχητή του ΔΣΕ
Στολή, φακός και όπλο μαχητή του ΔΣΕ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ