Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι η αιτία των καταστροφών στη Δυτική Αττική

Ανακοίνωση με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας...

Eurokinissi

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας...
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει το λαό της Δυτικής Αττικής ότι θα ωφεληθεί από τα σχέδια του κεφαλαίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή το επικείμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» που οργανώνει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα, λίγες μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες.

Θυμίζουμε ότι η φιέστα αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι προγραμματισμένη για τις 16 και 17 Δεκέμβρη. Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να απορρίψουν το μύθο της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ:

Ξαναγυρίζουν... στον τόπο του εγκλήματος

Αφού όχι μόνο άφησαν το λαό απροστάτευτο απ' τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν και δημιουργούν τις αιτίες των καταστροφών, αφού για χρόνια θυσίασαν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, αφού ρήμαξαν τη ζωή μας με την ένταση της εκμετάλλευσης, την ανεργία και την κατάργηση δικαιωμάτων, τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και οι «λοιποί συγγενείς» της αστικής διαχείρισης επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος (...)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως απ' τον Αύγουστο του 2018 και μετά η «δίκαιη ανάπτυξη» θα ξεκινήσει να λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Η πιο επικαιροποιημένη εκδοχή του «success story» αλά ΣΥΡΙΖΑ θα «παιχτεί» στην Ελευσίνα στο «έκτακτο Αναπτυξιακό Συνέδριο», στις 16 και 17 Δεκέμβρη.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των αστικών κομμάτων, αλλά και το τσιράκι της εργοδοσίας, η Χρυσή Αυγή, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα. Επιχειρώντας να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία και κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση πως δεν προχωρά γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, προσπαθούν να μας πείσουν πως μόνο οι δικές τους προτάσεις μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Μαζί με τους μεγαλοεργοδότες έσπευσαν να εκφράσουν τη φιλανθρωπία τους.

Την ανάπτυξή τους τη γνωρίσαμε, δεν μπορεί να είναι δίκαιη γιατί είναι άδικο το σύστημά τους

Το παράδειγμα της ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Αττική είναι αποκαλυπτικό και αποδεικνύει πλέον ποιος χάνει και ποιος κερδίζει απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ευρύτερη περιοχή κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε: Χιλιόμετρα νέων δρόμων, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκτεταμένη οικοδόμηση άλλαξαν την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο...

-- Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής έφερε στους βιομηχάνους τεράστια κέρδη. Αυτά τα κέρδη προέρχονται απ' τους χαμηλούς μισθούς και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απ' την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεκαετίες τώρα οι βιομήχανοι αποφεύγουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Δηλητηριάζουν το νερό και τις ζωές μας, δολοφονούν εργάτες που κάηκαν ζωντανοί ή τσακίστηκαν στα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα. Ζούμε καθημερινά με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που μπορεί πραγματικά να καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή.

-- Τα εκτεταμένα οδικά έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην περιοχή, μελετήθηκαν, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με κριτήριο πόσο κερδίζει ο επενδυτής. Ετσι προέκυψαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που κατασκεύασαν τους οδικούς άξονες. Αυτά προέκυψαν απ' τα αβάσταχτα διόδια που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις μας, απ' τους όλο και μικρότερους μισθούς και τις απλήρωτες υπερωρίες όσων δουλεύουν στα έργα. Εβγαλαν και απ' τις ελλείψεις σε αναγκαία συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, απ' τις μελέτες που δεν υπολόγισαν σκόπιμα όλες τις παραμέτρους της περιοχής και μετέτρεψαν τους δρόμους σε φράγματα και κάθε διάβαση, από όπου περνάει το νερό, σε χείμαρρο.

-- Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έγινε με την παράδοση τεράστιων εκτάσεων γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Δάση, βουνά και κάθε είδους έκταση έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' τους ομίλους, για να βάλουν λατομεία, ανεμογεννήτριες, αποθήκες και βιομηχανίες. Οι συνεχείς φωτιές και οι κατοπινές «αλλαγές χρήσης» δεν είναι τυχαίες, γίνονται για να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Οι παραλίες της περιοχής είτε έχουν δοθεί για χρήση σε βιομηχανίες, διυλιστήρια, ναυπηγεία και λιμάνια είτε έχουν καταστραφεί απ' τη θαλάσσια ρύπανση. Οι καταστροφές απ' την «Αγία Ζώνη» σε όλο τον Αργοσαρωνικό μαρτυρούν πως θαλάσσιες μεταφορές με κριτήριο το κέρδος δεν συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

-- Η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έφερε τεράστια κέρδη στις τράπεζες που κέρδισαν απ' τα δάνεια, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και τους μεγαλεμπόρους δομικών υλικών και έγινε με άναρχο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό. Χιλιάδες από εμάς αναγκαστήκαμε να χτίσουμε όπου μπορούσαμε, γιατί δεν υπήρχε κανενός είδους ουσιαστική κρατική πρόνοια για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης. Γι' αυτό και τα σπίτια μας πολλές φορές είναι μέσα σε ρέματα και κινδυνεύουν από πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Και τώρα θέλουν να ρίξουν σ' εμάς την ευθύνη.

-- Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλα αναγκαία για τη ζωή μας έργα παραμένουν «όνειρα θερινής νυκτός» γιατί δεν αποδίδουν κέρδος. Εργα για την κάλυψη βασικών αναγκών μας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, οργανωμένοι ελεύθεροι χώροι κ.ά., υλοποιούνται μόνο μετά από την κινητοποίησή μας. Εργα υποδομής που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, όπως τα απαραίτητα και πλήρη αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων υποχρηματοδοτούνται ή παραλείπονται. Οι γελοίες δικαιολογίες της Περιφέρειας για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δεν πείθουν κανέναν. Οι προτεραιότητες χρηματοδότησης του κεφαλαίου δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας (...)

Θέλουν πάλι να μας ξεγελάσουν

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει πως οι καταστροφές στη Δυτική Αττική οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις έντονες βροχοπτώσεις. Ομως, οι πλημμύρες επαναλαμβάνονται διαρκώς στη Δυτική Αττική, δεν αποτελούν νέο φαινόμενο (...)

Τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση.

Με το «αναπτυξιακό συνέδριο» που οργανώνει επιχειρεί να πείσει το λαό της περιοχής ότι θα ωφεληθεί από το σχέδιο του κεφαλαίου για τη Δυτική Αττική και γι' αυτό πρέπει να το στηρίξει. Το σχέδιο αυτό συνεχίζει στην ίδια ρότα που μας έφερε μέχρι εδώ. Σε μια ανάπτυξη που υπηρετεί το κέρδος των μονοπωλίων, μέσα απ' την ενίσχυση του Θριασίου ως βασικού διαμετακομιστικού κόμβου εμπορευμάτων, Ενέργειας, αλλά και κέντρου άλλων δραστηριοτήτων για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Το σχέδιο αυτό παραδίδει την περιοχή για βιομηχανική χρήση στο μεγάλο κεφάλαιο, για τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες. Το λιμάνι της Ελευσίνας και η επέκτασή του, η διασύνδεσή του με το Θριάσιο και το Σιδηρόδρομο, η αξιοποίηση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων της περιοχής μας για αποθήκες και βιομηχανίες, δείχνουν πως η ζωή μας θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, μέσα στο πλαίσιο του συστήματος που έχει για μοναδικό του κριτήριο το κέρδος. Οι δικές μας ανάγκες, μισθοί και εργασιακά δικαιώματα θα παραμένουν επίσης καθηλωμένα, αφού αυτή είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους (...)

Αυτός ο δρόμος και οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μπορούν να λύσουν τα δικά μας προβλήματα. Δεν μπορούν να καθαρίσουν το Θριάσιο απ' τη ρύπανση. Δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν ότι δεν θα τιναχτούμε στον αέρα αν «σκάσει» ένα διυλιστήριο. Δεν θα επιστρέψει βουνά και παραλίες σε χρήσεις που αντιστοιχούν στις δικές μας ανάγκες. Δεν θα αντιμετωπίσει την άναρχη δόμηση και τα ακατάλληλα σπίτια για τη λαϊκή κατοικία. Δεν θα μας δώσει δουλειές με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει, μαζί με τις προηγούμενες, τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που διαχειρίζεται τα προβλήματα προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εχουμε πια αρκετή πείρα για να κρίνουμε έναν τέτοιο δρόμο στον οποίο μας καλεί να συναινέσουμε η κυβέρνηση με το νέο «αναπτυξιακό» σχέδιο για την περιοχή. Στόχος τους είναι να ενσωματώσουν και να εγκλωβίσουν την αγανάκτησή μας απ' τις τραγικές ελλείψεις, που αναδείχθηκαν περίτρανα στις πλημμύρες και, την ίδια στιγμή, να βάλουν τα θεμέλια για να στηριχθεί απ' το λαό η καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου.

Είναι προκλητικό, η κυβέρνηση, ο πιστός πολιτικός υπηρέτης των μονοπωλιακών ομίλων, όλων αυτών που μας δολοφονούν με εργατικά ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές, φτώχεια, ρύπανση, να έρχεται «στον τόπο του εγκλήματος» για να γιορτάσει με τη φιέστα της πάνω στη δυστυχία μας, για να μας πείσει να υποταχθούμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Είναι προκλητικό, η κυβέρνηση που σέρνει τη χώρα και το λαό μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσφέροντας «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών για τα συμφέροντα της αστικής τάξης που υπηρετεί πιστά, να ζητά τη λαϊκή συναίνεση στους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίζουν τα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχει λύση!

Στον αντίποδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης βρίσκεται η εργατική - λαϊκή εξουσία. Η λύση του κεντρικού σχεδιασμού, με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτώντας κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων, με κατάργηση των αντιδασικών νόμων, ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες, ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, πλήρη καταλογισμό ευθυνών για την τραγωδία της Δυτικής Αττικής.

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους πρέπει να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των νόμων που μας στερούν συντάξεις και Κοινωνική Ασφάλιση.

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εκάστοτε κυβέρνησή τους. Ανοίγουμε μαχητικά το δρόμο για τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, που είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, μεταφοράς, ψυχαγωγίας κ.λπ., με την προστασία της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και του περιβάλλοντος, από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ