Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
Η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου ασυμβίβαστη με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, προειδοποιώντας ότι «είμαστε χαμένοι από χέρι» αν προκληθεί ναυάγιο δεξαμενόπλοιου, στην ανοιχτή θάλασσα, όπως στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπου είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η επισήμανση αυτή έγινε χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή, την οποία συγκάλεσε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, θέλοντας να της προσδώσει χαρακτήρα φιέστας, για το καθάρισμα των ακτών από το μαζούτ που διέρρευσε από τις δεξαμενές του υπερήλικου και σάπιου δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και ενώ προηγήθηκε τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, παρουσίασε λίγο - πολύ ως «μέγα επίτευγμα» της κυβέρνησης την επιχείρηση απορρύπανσης και την ανέλκυση, ενώ συνεχίζοντας, όπως έκανε από την αρχή, να υποβαθμίζει την όλη υπόθεση του ναυαγίου, τις αιτίες, τους υπεύθυνους και τις συνέπειες, έκανε λόγο για ένα «απλό» ατύχημα και πως ο ίδιος έπεσε θύμα «ανθρωποφαγίας κ.ο.κ.». Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές και ότι «χρειάζεται αναβάθμιση», λέγοντας πως έγινε εμπειρία για την κυβέρνηση «η συνεργασία που πετύχαμε με τους ΟΤΑ, τις ΜΚΟ, σε ακαδημαϊκό και επιστημονικό δίκτυο», που θα αποτυπωθεί σε υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Αβάντα στην κυβέρνηση έκανε η ΝΔ, με τον βουλευτή της Γ. Πλακιωτάκη να παραπονιέται ότι και επί των ημερών της κυβέρνησης του κόμματός του είχαν γίνει ανελκύσεις ναυαγίων και να ελέγχει την κυβέρνηση αν κατάφερε να κάνει πράξη το «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή τη γνωστή κατεύθυνση της ΕΕ, με την οποία επιδιώκεται το «ξέπλυμα» των μονοπωλιακών ομίλων για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττουν.

«Καμία εταιρεία πετρελαίου δεν θα ενδιαφερθεί για τέτοιες μελέτες»

Τη σούπα «χάλασαν» οι επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ. Επί της ουσίας οι τοποθετήσεις τους ενισχύουν το συμπέρασμα ότι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και προστασία της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Τα όσα ανέφερε ο Αρ. Καραγεώργης δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών. Οπως είπε, έχει πιστοποιηθεί «φρέσκια πίσσα» σε σημεία του βυθού του Σαρωνικού, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι δεν βλέπουμε όλη την έκταση του προβλήματος. Ο,τι αναλύσεις και να κάνουμε, έχουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας, γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πυθμένα». Πρόσθεσε ότι «είμαστε άτυχοι που έγινε αυτό το ατύχημα», δηλαδή το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, «όμως είμαστε τυχεροί που δεν έγινε καταστροφή, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αν γινόταν κάπου αλλού, δεν θα είχαμε τέτοιους μηχανισμούς αντίδρασης. Το Σαρωνικό τον ξέρουμε, είναι η αυλή μας». «Αν γινόταν αυτό στο Ιόνιο, δεν θα μπορούσαμε ούτε να κινητοποιηθούμε τόσο άμεσα, γιατί το κόστος είναι τεράστιο». «Εδώ έχουμε ένα ΕΛΚΕΘΕ, με το καράβι να είναι στον Πειραιά». «Αν πούμε ότι γινόταν στην Καβάλα, στην Πάτρα ή σε ένα μεγάλο λιμάνι, δεν υπάρχει μηχανισμός».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «επειδή έτυχε να είμαι και στην Επιτροπή των Υδρογονανθράκων και στη διαβούλευση για τους υδρογονάνθρακες στη Δ. Ελλάδα, στο Ιόνιο και νότια από την Κρήτη, σας λέω ότι είναι το μείζον θέμα που βάζουμε εμείς σαν ΕΛΚΕΘΕ και σαν επιστήμονες. Πρέπει αυτό το πράγμα να μπει στο τραπέζι και πρέπει να το υποστηρίξει η Πολιτεία. Δεν θα το υποστηρίξουν οι πετρελαιοεταιρείες. Καμιά πετρελαιοεταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να κάνει μελέτες τέτοιου είδους, παρά θα πάνε να κάνουν μια μελέτη έξω από τη γεώτρησή τους», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε το ναυάγιο για να περάσει τον έλεγχο των πλοίων στους εφοπλιστές

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, παίρνοντας το λόγο, έθεσε καταρχήν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ σημείωσε ότι με την αρχή της ΕΕ που υπηρετούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, «ο ρυπαίνων πληρώνει», ουσιαστικά απαλλάσσεται ο ρυπαίνων από τις ευθύνες που έχει, ενώ στην προκειμένη περίπτωση επιπλέον δεν πληρώνει.

Απαντώντας στους κομπασμούς της ηγεσίας του υπουργείου, ρώτησε «δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να γίνει; Να αφήσετε το μαζούτ και τον ρυπαντή να συνεχίζει να βρωμίζει;». Τόνισε ότι εξίσου προκλητικό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έβγαλε συμπεράσματα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, αλλά έφτασε, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, «να αξιοποιήσει το ναυάγιο για να περάσει μια νομοθεσία με την οποία καταργείτε ελέγχους και την έκδοση πιστοποιητικών από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και περνώντας εξολοκλήρου τις αρμοδιότητές στους νηογνώμονες», δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους, «και σε αυτό έχει απόλυτη σύμπνοια με τη ΝΔ». Απαίτησε τέλος την άμεση αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και αλιέων που χτυπήθηκαν από τη ρύπανση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθρέφτης» της ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο(2017-09-15 00:00:00.0)
Οικολογική βόμβα στον Σαρωνικό και αναπάντητα ερωτήματα(2017-09-12 00:00:00.0)
Αρχισε η διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα(2012-03-10 00:00:00.0)
Δε διαλύουν τα «σαπάκια» γιατί παράγουν κέρδος(2002-11-24 00:00:00.0)
Καταρρίπτονται όλοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί(1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ