Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση επιθέσεων

ΣΑΝΑΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε κλιμάκωση των φονικών βομβαρδισμών σε θέσεις αντικαθεστωτικών ενόπλων σιιτών Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και τα περίχωρά της, προχώρησαν χτες μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, με αφορμή την προχτεσινή δολοφονία του πρώην Προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, που αρχικά συνεργαζόταν με τους Χούτι και στη συνέχεια συμμάχησε με τη Σ. Αραβία. Οι βομβαρδισμοί συνοδεύτηκαν από κλιμάκωση των συγκρούσεων ενόπλων πλευρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να σκοτωθούν μέσα στην τελευταία βδομάδα, μόνο στην πρωτεύουσα Σαναά, πάνω από 230 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 430 άλλα.

Η δολοφονία του Σάλεχ καταδικάστηκε χτες από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που εκτίμησε ότι η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει νέα «έκρηξη στην Υεμένη». Σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι Χούτι χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατική οργάνωση», απαιτώντας από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, επειδή «πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να απαλλαγούν οι Υεμενίτες από αυτόν τον εφιάλτη».

Ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που παραμένει στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά.

Πάντως, χτες, μερικές ώρες πριν την κηδεία του Σάλεχ, ο γιος του Αχμεντ Αλι Σάλεχ, ζήτησε εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του, διαβεβαιώνοντας ότι θα ηγηθεί της μάχης «μέχρι και ο τελευταίος Χούτι να εκδιωχθεί από την Υεμένη».

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην Υεμένη, ο πρέσβης της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα «δημιουργούν περίοδο μεγάλων κινδύνων και ρίσκων στο ανθρωπιστικό και στρατιωτικό μέτωπο», «αλλά και περιθώρια για νέες ευκαιρίες προώθησης της πολιτικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ