Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης είναι θηλιά για το λαό

Στον προκλητικό εξωραϊσμό της τεχνικής συμφωνίας που συνομολόγησε με τους «θεσμούς» για την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» επιμένει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες ότι «η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση»! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπέρασε ως ασήμαντη λεπτομέρεια ότι το τίμημα της «επιτυχίας» είναι βαρύ για το λαό και συνίσταται στην ολόπλευρη εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ταυτόχρονα με τα μέτρα για την «ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις», τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Μέτρα που περιλαμβάνουν και τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει στην άθλια προπαγάνδα ότι δεν αφορούν στη λαϊκή κατοικία. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτήν την επιχειρηματολογία που κυριολεκτικά είναι προκλητική για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Λέει λοιπόν η κυβέρνηση:

1. «Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «πλαφόν» στην κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, που εκτός από απαράδεκτα χαμηλές, θα συνεχίσουν να χορηγούνται για μόλις τρία χρόνια σε όσους χηρέψουν σε ηλικία μικρότερη των 52 ετών! Επιπλέον, τσιμουδιά για σειρά άλλων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, όπως για την εξάλειψη του ΕΚΑΣ, για τις νέες περικοπές από 1/1/2019 κ.ά.

2. «Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης». Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μηνών και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό.

Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι θα προηγούνται στο «ξεσκαρτάρισμα», ώστε με ένα ξεροκόμματο να βγαίνουν απ' τη μέση. Μένει βέβαια να φανεί το περιεχόμενο της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνει νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

3. «Από τη συμφωνία προκύπτει η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ (...) δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού του ύψους του 40%. Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%».

Εδώ πρόκειται για λαθροχειρία ολκής. Η κυβέρνηση κοκορεύεται για την αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα, την ώρα που φορτώνει τη λαϊκή οικογένεια με νέους φόρους μέσα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κ.ά., που θα εξανεμίσουν τα όποια ψίχουλα προστεθούν ως οικογενειακό επίδομα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, παραθέτουμε ένα παράδειγμα: Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (754 ευρώ το μήνα) και με ένα προστατευόμενο παιδί, από 1.1.2016 πληρώνει φόρο εισοδήματος 900 (!) ευρώ, από 250 ευρώ. Κι αυτό γιατί το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.905 ευρώ από 8.864 που είναι σήμερα. Ετσι, πλέον, θα έχει επιβάρυνση που φτάνει ακόμα και τα 650 ευρώ!

Επιπλέον, προσπερνά ότι η συμφωνία προβλέπει τσεκούρι σε οικογενειακά επιδόματα για κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων και σε αναπηρικά επιδόματα από 1.1.2018.

4. «Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της (...) Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη "μικρή ΔΕΗ", συμφωνήθηκε μια παρέμβαση πλήρως συμβατή τόσο με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης. Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Συστατικό στοιχείο της συμφωνίας αποτελεί και η δέσμη με τις δεκάδες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και σε υλοποίηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού, προβλέπονται η εκχώρηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (η συμφωνία προβλέπει την πώληση της μονάδας Μελίτη Ι, Φλώρινα, των μονάδων Μεγαλόπολη 3 & Μεγαλόπολη 4, συν την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μελίτη ΙΙ, Φλώρινα, ενώ το market test ξεκινάει άμεσα και θα έχει διάρκεια ένα μήνα), οι «απελευθερώσεις» στην αγορά φυσικού αερίου κ.ά.


Β. Ν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Πείρα από τις εκλογές και τη δράση του

Το τριήμερο 20-22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιου ΙΕΚ Πάτρας. Φέτος, είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας και δράσης του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 2013, με πρωτοβουλία που στήριξαν τα μέλη της ΚΝΕ που φοιτούσαν στο ΔΙΕΚ.

Η συμμετοχή στις εκλογές φέτος ήταν μαζικότερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ψήφισαν 470 σπουδαστές - είχαμε βέβαια και αύξηση των τμημάτων. Η μαζικότητα αυτή φάνηκε και στη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, το οποίο αποτελούνταν από 28 υποψηφίους, στην εκλογή πολλών νέων τριμελών επιτροπών στα τμήματα του ΙΕΚ.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστάτησαν και έδωσαν πνοή στο Σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που βρέθηκαν με αυξημένες δυνάμεις στην αρχή της φετινής χρονιάς. Σε ένα χώρο που η ΚΝΕ ιεραρχεί στην παρέμβασή της, όπου σπουδάζουν πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών και η ίδια η αστική τάξη εντάσσει στους σχεδιασμούς της για την ανάπτυξη, για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Είναι παιδιά τα οποία έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον, αγωνίες, προβληματισμούς, πολλά από αυτά έχουν ρίξει τις απαιτήσεις των προσδοκιών τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ανησυχία για το τι μπορεί να αλλάξει, τόσο στο διάστημα που σπουδάζουν όσο και στη δουλειά τους. Μέσα από τη σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στο ΙΕΚ της Πάτρας, αναδείχθηκε η δυνατότητα να βγουν στην επιφάνεια διαθέσεις, προβληματισμοί, όρεξη για δράση και οργάνωση γύρω από τα προβλήματα, να κάνουν ένα βήμα μπροστά δυνάμεις και άνθρωποι που μέχρι τώρα παρακολουθούσαν ως θεατές τις εξελίξεις.

Ηταν καθοριστικό ότι με τη δράση δεκάδων σπουδαστών ο Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ μαζικοποιήθηκε, ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση, με πυρήνα τη σταθερή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το ΙΕΚ, με την εκλογή για πρώτη φορά τριμελών επιτροπών στα τμήματα, συμμετοχή στις απεργίες της 1ης Μάη και της 17ης Μάη, στην πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων για την ανεργία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τη διοργάνωση αθλητικού τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, με συμμετοχή πάνω από 100 σπουδαστών. Επίσης, φέτος έγκαιρα συνεδρίασε, έβγαλε Διακήρυξη του Συλλόγου, όρισε ημερομηνία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών. Μπήκε στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και έκανε ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε τι είναι ο Σύλλογος, τι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί κάνει εκλογές, ενώ καλούσε σε κάθε τμήμα στη συγκρότηση επιτροπών του Συλλόγου ανά τμήμα. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια συγκροτήθηκαν 10 τριμελή, έγινε πετυχημένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση με τη συμμετοχή πάνω από 50 σπουδαστών.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο απ' όλη αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι για πρώτη φορά πήραν πάνω τους την οργάνωση της πάλης περισσότεροι σπουδαστές. Νέοι και νέες με διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις, οι οποίοι όμως στην πορεία αυτών των ενεργειών καταλάβαιναν τη σημασία της οργάνωσης, του αγώνα σε πρώτη φάση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολή τους. Προφανώς, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, στο οποίο πρέπει να στηριχτεί η συνέχεια της δικής μας παρέμβασης.

Είναι κρίσιμο για τη συνέχεια της παρέμβασης να μπει σε πρώτο πλάνο μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση, για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, τα σχέδια του κεφαλαίου για αυτήν και την πρόταση του ΚΚΕ. Δηλαδή, πρέπει να συζητήσουμε πιο πλατιά ποιους εξυπηρετεί σήμερα ο τεχνικός να στερείται ολόπλευρης μόρφωσης, να έχει μισές γνώσεις ακόμα και πάνω στο αντικείμενό του. Να αναδείξουμε την αντίθεση με τη δική μας πρόταση, για Τεχνική Εκπαίδευση ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει στον σπουδαστή ουσιαστική γνώση πάνω στην ειδικότητά του, ώστε να μπορεί να την παρακολουθεί στην εξέλιξή της και να μη χρειάζεται συνεχώς επανακατάρτιση. Εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα εξοβελίζει την τεχνική ως ενασχόληση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως γίνεται σήμερα, και τα παιδιά αυτά πιστεύουν ότι η κατάσταση στα ΔΙΕΚ ίσως και να τους αξίζει.

Αλλωστε, η άποψη αυτή υποδαυλίζεται και από μερίδα καθηγητών στο ΔΙΕΚ της Πάτρας, που προπαγανδίζουν μέσα στις τάξεις τη χρησιμότητα της απλήρωτης πρακτικής, που είναι «μοναδική ευκαιρία» για τους σπουδαστές καθώς δημιουργεί προϋπηρεσία, σε αντίθεση με τη μη αναγκαιότητα βιβλίων (!), εργαστηρίων και εποπτικών μέσων, τη στιγμή που αναρωτιούνται γιατί το μάθημά τους δεν γίνεται κατανοητό. Τα μέλη της ΚΝΕ συγκρούονται καθημερινά μέσα στις τάξεις με αυτές τις αντιλήψεις.

Είναι σημαντικό επίσης να δυναμώσει η παρέμβαση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους Κατάρτισης, να συνδεθούν οι σπουδαστές με τα σωματεία τους. Στην Πάτρα είχε θετικό αντίκτυπο η παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας με προσαρμοσμένες ανακοινώσεις στα αντίστοιχα τμήματα του ΔΙΕΚ και με υλικό του Συνδικάτου που απευθυνόταν ειδικά στους σπουδαστές της Κατάρτισης και στα προβλήματά τους. Αυτά που αντιμετωπίζουν σήμερα στη σχολή και στην πρακτική και αυτά που θα αντιμετωπίσουν αύριο στο χώρο δουλειάς.

Συνολικά δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες, αλλά και νέα αυξημένα καθήκοντα, για την οργάνωση περισσότερων νέων σπουδαστών στην ΚΝΕ, την πιο συστηματική συζήτηση με περισσότερους, ώστε να πάρουν το μήνυμα της ΚΝΕ για τη ζωή και τις σπουδές που πραγματικά αξίζει η νεολαία και τον αγώνα που χρειάζεται για να τα κατακτήσουμε, για να δοθεί οριστική λύση στα σημερινά προβλήματα.


Αλεξάνδρα ΑΛΑΦΗ - ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΣΥΡΙΖΑίικη αστυνομική βία και αυταρχισμός

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική του «καρότου και του μαστιγίου». Ενδιαφέρεται δήθεν για τους φτωχούς, ενώ η ίδια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βαθαίνει με την αντιλαϊκή πολιτική τη φτώχεια και ταυτόχρονα μοιράζει ψίχουλα με το «κοινωνικό μέρισμα». Από την άλλη, εφαρμόζει αστυνομική βία και καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους, που αγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας, για αυξήσεις στο μεροκάματο και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαμαρτυρία - γλέντι έξω από «Market In» στα Γιάννενα, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν να παραμείνουν και να δουλέψουν στο κατάστημα. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2016, δηλαδή εδώ και 18 μήνες, και έχουν δεχτεί την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας αστυνομικές δυνάμεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, βαθιά αντιδραστικές, την επόμενη μέρα από τη διαμαρτυρία, εισέβαλε και συνέλαβε εργαζόμενους στα σπίτια τους, με τις κατηγορίες «της διατάραξης εργασιακής ειρήνης», «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος». Συνέλαβαν οικογενειάρχες μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, ενώ νέες συλλήψεις έγιναν και στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας στο ίδιο κατάστημα. Το «έγκλημα» των εργαζομένων και όσων τους συμπαραστέκονται ήταν η διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία και των δεδουλευμένων τους.

***

Την τακτική της καταστολής ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων στις φοιτητικές εστίες. Ξυλοφορτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την αστυνομία φοιτητές που διαμαρτύρονταν, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των συλλόγων των φοιτητικών εστιών και με τη στήριξη του ΜΑΣ για τις πιο ζωτικές ανάγκες τους, όπως φαγητό, ζεστό νερό, θέρμανση. Η προκλητική και βάναυση επίθεση ενάντια σε νέους ανθρώπους, που διεκδικούν τα αυτονόητα, αποδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής, απέναντι σε όποιον αμφισβητεί την αντιλαϊκή της πολιτική. Αυτό επιβεβαίωσε και η κάλυψη που έδωσε στις κατασταλτικές δυνάμεις κρανοφόρων ο υπουργός Νίκος Τόσκας, δηλώνοντας ότι οι αστυνομικοί «αμυνόμενοι» (!) έριξαν χημικά σε κλειστό χώρο, μέσα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, ενάντια σε όσους αντιδρούν στην υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας με τους πλειστηριασμούς. Γνωρίζουν όλοι ότι η ρίψη χημικών σε κλειστούς χώρους είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση τους σε ανοιχτούς χώρους, καθώς στους κλειστούς χώρους μπορεί να σημαίνει και άμεσο θάνατο.

***

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσες μάσκες και αν χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να κρύψει τη στήριξή της στο κεφάλαιο. Η πολιτική της είναι αντιλαϊκή και για να συνεχίσει την εφαρμογή της θα εντείνει την καταστολή για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα και να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη». Επιδίωξή της είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με χαμηλούς και καθηλωμένους μισθούς, για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του πάλη και να δώσει τη δική του μαζική απάντηση στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, αντιστεκόμενος στην αστυνομοκρατία, στην καταστολή και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Να συμμετάσχει μαζικά με το ΠΑΜΕ στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org