Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αναμένεται ένταση και διπλωματικών διεργασιών

Ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ενταση των διεργασιών και σε διπλωματικό επίπεδο προμηνύει η επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν στη Βόρεια Κορέα, όπου έχουν προγραμματιστεί επαφές του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Οπως μετέδωσαν διεθνή και ασιατικά ΜΜΕ, ο Φέλτμαν θα μείνει στην Πιονγιάνγκ για τέσσερις μέρες. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ του Οργανισμού Στέφαν Ντουζάριτς, ο Φέλτμαν αναμένεται να συζητήσει «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας» με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ-χο, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Πακ Μιονγκ-γκουκ και άλλα στελέχη της βορειοκορεατικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα μετά από έξι χρόνια και γίνεται μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει η Πιονγιάνγκ το Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει «πολιτικός διάλογος».

Τη Δευτέρα, ο Φέλτμαν ήταν στο Πεκίνο, όπου συνάντησε τον Κινέζο αναπληρωτή ΥΠΕΞ Λι Μπαοντόνγκ, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται μέχρι μεθαύριο οι νέες, ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Αγρυπνος Ασος» («Vigilant Ace»). Οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 140 πολεμικά αεροπλάνα, διαφόρων τύπων, ενώ συνολικά, μαζί με τη Νότια Κορέα, έχουν κινητοποιήσει στρατιωτική δύναμη 12.000 ατόμων, από Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το Σώμα των Πεζοναυτών.

Σε ανάλυσή του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις ασκήσεις «δοκιμή χτυπήματος μεγάλης ακρίβειας, μεγάλης έντασης, όπως σε έναν αληθινό πόλεμο, με επίκεντρο την "εξόντωση" της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας και των κεντρικών υποδομών της», υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζονται πλήγματα ενάντια σε τουλάχιστον 700 «στόχους», στη βορειοκορεατική επικράτεια. «Εξαιτίας της εξαιρετικά απρόσεκτης πολεμικής υστερίας των πολεμοκάπηλων Αμερικανών ιμπεριαλιστών, δημιουργείται μια σοβαρή κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ