Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φουντώνουν οι κόντρες με το Κατάρ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν χτες πως προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής επιτροπής συντονισμού» στους τομείς της στρατιωτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας, σε μία προφανή προσπάθεια υπονόμευσης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), με φόντο τη γεωπολιτική τους κόντρα με το Κατάρ και τον μεγάλο ανταγωνιστή στην ευρύτερη περιφέρεια, το Ιράν.

Η συγκρότηση της «κοινής επιτροπής συντονισμού» ανακοινώθηκε ώρες πριν αρχίσει, χτες, στην Πόλη του Κουβέιτ η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο Κουβέιτ. Οι μόνοι ηγέτες ήταν ο Καταριανός εμίρης Τάμιμ αλ Θάνι και ο οικοδεσπότης της συνόδου, Κουβεϊτιανός εμίρης Σαμπάχ αλ Αχμαντ Σαμπάχ, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι το Συμβούλιο «θα συνεχίσει τον ηγετικό του ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής παρά τις αναρίθμητες προκλήσεις και εντάσεις».

Αντίθετα, η μοναρχία του Μπαχρέιν (στενός σύμμαχος της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ), που είχε ανακοινώσει αρχικά αποχή από τη σύνοδο, έστειλε τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Μουμπάρακ αλ Χαλίφα, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τελικά, νωρίς χτες το απόγευμα και μετά από μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου αποφασίστηκε η πρόωρη ολοκλήρωση της συνόδου που αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σήμερα, Τετάρτη. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική της εντεινόμενης κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ