Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολυμπιακή αστυνομοκρατία!

Αστυνομοκρατούμενη πόλη θα θυμίζει η Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα δικαιολογούνται από το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Κάπως έτσι - με ιδιαίτερα προσεκτική φρασεολογία - περιέγραψε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ, την εικόνα της πόλης στην οποία θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

«Ο τομέας της ασφάλειας πρέπει να ενισχύεται και τα σχέδια να προσαρμόζονται στις κατά τόπους ανάγκες», είπε ο Ζ. Ρογκ, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποια μέτρα κι αν παρθούν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις 100% ότι δε θα υπάρξει απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν σαφής ως προς τις αλλαγές στο Σχέδιο Ασφάλειας, λέγοντας ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι, θα απασχοληθεί περισσότερο προσωπικό. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν έναν ενδεχόμενο στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων. Γι' αυτό η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας και στο ζήτημα αυτό γίνεται συστηματική δουλιά και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει καταρτίσει ένα επαρκές σχέδιο ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ (νέος ελεγκτής της πορείας υλοποίησης της προετοιμασίας της Αθήνας) Ντ. Οσβαλντ, ξεκαθάρισε ότι όποιο πρόσθετο κόστος προκύψει για τον τομέα της ασφάλειας θα το πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή οι Ελληνες εργαζόμενοι...

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη (συνάντηση που ήταν έκτακτη). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη σύσταση πολιτικού οργάνου παρακολούθησης του προγράμματος ασφαλείας, ενώ για τα έργα τόνισε ότι υπάρχει καθημερινή εποπτεία και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Ο Ζ. Ρογκ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ΔΟΕ στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο άφησε αιχμές για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία κατασκευής των έργων.

Στο μεταξύ, από χτες λειτουργούν δύο νέες επιτροπές που θα υπάγονται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για την Επιτροπή Γενικών Γραμματέων από 15 υπουργεία που θα εποπτεύουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, με προϊστάμενο τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδη. Η δεύτερη επιτροπή θα περιλαμβάνει συνολικά 50 υπηρεσιακούς παράγοντες, εκ των οποίων πολλοί προέρχονται από κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι που θα παρακολουθούν τα μέτρα ασφάλειας σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ