Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Τη μνήμη του τίμησε ο Δήμος Αθηναίων

Του απένειμε μετά θάνατον το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Αθήνας

Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Αθήνας αποδόθηκε μετά θάνατον χτες στον Λεων. Αυδή, επικεφαλής μέχρι το θάνατό του της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Στη διάρκεια πολιτικού μνημοσύνου που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί φίλοι, συνεργάτες και σύντροφοί του, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος παρέδωσε το μετάλλιο στην οικογένεια τού μεγάλου εκλιπόντος. Ο οποίος, αν και «έφυγε» πριν ένα χρόνο, εξακολουθεί να είναι πάντα παρών. Και όπως είπε η συντρόφισσά του στη ζωή, η Ιρις Καλκάνη - Αυδή, «ο Λεων. είναι, δεν ήταν», ενώ αυτό ακριβώς συμβόλιζε και η φωτογραφία του στο έδρανο που κάθονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε αυτό εστίασε στην ομιλία της και η Ζωή Βαλάση, δημοτική σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη»: «Τι θα σκεφτόταν άραγε ο Λεων. Αυδής αν ήταν σήμερα εδώ; Αν μετείχε ακόμα στη ζωή με όλη του τη λεβεντιά και την ευγένεια; Θα ένιωθε συγκίνηση, γιατί ο Λεων. ήταν γεμάτος από μια απέραντη και ντροπαλή ευαισθησία. Δε θα ήταν όμως παρών ο ίδιος. Γιατί το κυρίαρχο συναίσθημα, του ελεύθερου αυτού ανθρώπου, θα ήταν η έκπληξη και η απορία. "Με τιμά η πόλη μου; Τι έκαμα; Το καθήκον μου έκαμα", θα έλεγε. Η πόλη όμως είναι που τιμά υποδείγματα αρετής και τόλμης, ευφυΐας και ακεραιότητας. Τιμάται και η ίδια, πλουτίζεται και η ίδια, γιατί αποκτά τα τιμημένα της πρότυπα ως χθόνιους προστάτες της, ως Εφέσιους δασκάλους. Πάντα έτοιμους να εμπνεύσουν και πάντα όρθιους όπως πάντα ήταν όρθιος ο Λ. Αυδής που τιμάται σήμερα. Και δίδασκε πολλά. Και ανάμεσα στα άλλα και τούτο: Η καρέκλα, είναι παγίδα. Γι' αυτό ας σταθούμε όρθιοι».

Νωρίτερα μίλησε η γυναίκα του Λεων., η Ιρις Αυδή - Καλκάνη. Με εμφανή συγκίνηση ξεχώρισε τα πιο σπουδαία από τα χαρακτηριστικά του: «Ενας άνθρωπος με ακέραιο ήθος, με πλήρη υποδομή, με πλατιά παιδεία, την οποία συνεχώς πλάταινε. Δεν έπαψε ποτέ να διαβάζει, να ενημερώνεται, να υπάρχει πάνω στο κομοδίνο του ένα βιβλίο. Καταβρόχθιζε τη γνώση, τη μετουσίωνε και έφτιαχνε χαρακτήρα. Διέπλαθε το χαρακτήρα του. Και έτσι μαζί με την πηγαία του ευγένεια, το χιούμορ του, κατάφερε να μην είναι φανατικός, να ξέρει τι ακριβώς διεκδικεί, να εμβαθύνει στα προβλήματα στα οποία έπρεπε να δώσει λύση και να μπορεί αυτά να τα μεταφέρει στους άλλους, να εξηγεί την άποψή του. Πίσω από όλα αυτά υπήρχε ένας άνθρωπος με ατσαλένια θέληση, κάτι που έδειξε όταν δούλευε μέχρι το τέλος, μέχρι την παραμονή του θανάτου του. Ενας άνθρωπος επίμονος, αταλάντευτος στις πεποιθήσεις του».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, είπε στην ομιλία του: «Πάντοτε προέτασσε την έννοια του χρέους, τις αξίες, τις αρχές και την ιδεολογία στην οποία πίστευε. Δίδασκε αξιοπρέπεια, μέσα από τη συμπεριφορά του, χωρίς αυτό να υπολείπεται σε δυναμισμό και αποφασιστικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρυσό Μετάλλιο Αθηνών απονέμεται μόνο σε αρχηγούς κρατών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ