Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Εμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στους πληγέντες της Μάνδρας

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με την προσφορά εθελοντικής εργασίας και υπηρεσιών, αλλά και υλικής βοήθειας στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική προσέφεραν το περασμένο Σάββατο 25 Νοέμβρη συνδικάτα και λαϊκοί φορείς, δίνοντας συνέχεια στο πλήθος πρωτοβουλιών που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή. Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γίνεται καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην περιοχή ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και βοήθησαν με πολλούς τρόπους στην αποκατάσταση των ζημιών, καθαρίζοντας, επισκευάζοντας ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις θέρμανσης κ.λπ.

Παράλληλα, η ΟΒΣΑ πραγματοποίησε περιοδεία στα καταστήματα της περιοχής καλώντας επαγγελματίες και βιοτέχνες σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν πάθει τα μαγαζιά και οι μικροεπιχειρήσεις. Ακόμα, στη Μάνδρα ήταν συνεργεία αλλά και προσφέρθηκε υλική βοήθεια από τους δήμους Πετρούπολης και Καισαριανής.

«Αποφασίσαμε έμπρακτα να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και με βοήθεια προσωπική, των μελών μας. Καλούμε όλα τα σωματεία να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν», μας λέει ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. «Είτε προσωπική βοήθεια είτε υλική. Ρουχισμό, οικιακά σκεύη κ.ά. Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν πληγεί να μην κάνουν πίσω και να ζητήσουν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Οπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και αλληλεγγύη και απαντώντας στη φράση "όπου φτωχός και η μοίρα του" λέμε ότι τη μοίρα αυτή μπορούμε να την αλλάξουμε». Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου Αθήνας, λέει: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους συμπολίτες μας και προχωράμε...».

Ηλεκτρολόγοι προσπάθησαν να επισκευάσουν καυστήρες σε πολλά σπίτια που ήταν εκτός λειτουργίας.
Ηλεκτρολόγοι προσπάθησαν να επισκευάσουν καυστήρες σε πολλά σπίτια που ήταν εκτός λειτουργίας.
Οι γυναίκες της ΟΓΕ «όργωσαν» την πόλη με εννέα συνεργεία μοιράζοντας συσκευασμένες τροφές, γάλατα, νερά και είδη καθαρισμού. «Οι κάτοικοι ζουν σε μια κόλαση, αβοήθητοι και με τον κίνδυνο, βέβαια, την επόμενη κακοκαιρία να βρεθούν πάλι θύματα αυτής της πολιτικής, που ξεκινά από τις μέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται, θυσιάζοντας αυτές τις οικογένειες, τις ζωές τους, τα σπίτια τους, τα πάντα, στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους», μας λέει η πρόεδρός της, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Ανάλογη διανομή γινόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.

Στην οδό Θεμιστοκλέους συνεργείο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής βοηθάει στο «ξελάσπωμα» ενός φτωχικού. «Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε το ελάχιστο δείγμα ταξικής αλληλεγγύης σε δεκάδες οικογένειες που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Δεκάδες λαϊκές κατοικίες έχουν καταστραφεί, έχουν χαθεί κόποι δεκαετιών», μας λέει ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου.

Η Αγγελική Ηλία, υπάλληλος του δήμου Ελευσίνας, προσθέτει: «Ηρθαμε από την πρώτη στιγμή για να βοηθήσαμε τους συναδέλφους του δήμου Μάνδρας που εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ».

«Μπράβο σας! Σας χρειαζόμαστε»

Στην κεντρική πλατεία της πόλης η Δήμητρα πλησιάζει συνεργείο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Το σπίτι μας στην οδό Ικάρου έχει πάθει μεγάλη ζημιά και χρειάζεται ξελάσπωμα. Μάθαμε ότι εδώ έχουν έρθει σωματεία να βοηθήσουν. Μπράβο σας! Την χρειαζόμαστε». Αμέσως, συνεργείο με φτυάρια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό πήγε στο σπίτι της.

Ο Χουσεΐν, ο Ντανίς και ο Σάνι είναι μετανάστες από το Πακιστάν. Βρίσκονται στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια και εργάζονται στα χωράφια της περιοχής. Μένουν στην Ελευσίνα. «Ηρθαμε από μόνοι μας για να βοηθήσουμε. Μετά την πλημμύρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Η βοήθεια μοιράζεται στους κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας
Η βοήθεια μοιράζεται στους κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας
Στην οδό Μ. Αλεξάνδρου βρίσκεται το σπίτι του Βασίλη Βασιλείου. Οπως μας λέει, ακόμα δεν έχει ξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει από τον ΟΕΚ. Μένουν σε σπίτι φίλων αφού το δικό τους έχει πολλές ζημιές. «Το νερό ήταν πάνω από μισό μέτρο. Ευτυχώς που έπεσε ο τοίχος δίπλα στην αυλή του γείτονα και έφυγαν τα νερά, αλλιώς θα είχαμε πνιγεί. "Κράτησε" δε και η εξώπορτα του σπιτιού και μας έσωσε. Ολες οι ηλεκτρικές συσκευές πετάχτηκαν. Καθαρίζουμε δέκα μέρες. Ο καυστήρας του καλοριφέρ ήταν γεμάτος λάσπες. Τώρα τον κοιτάζει ένας ηλεκτρολόγος από τα σωματεία».

«Είμαι 60 χρόνων, έχω τέσσερα εγγόνια. Αλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση από τον καναπέ και άλλο να το ζεις», μας λέει από το απέναντι σπίτι η Ματίνα Αντωνίου. «Πρέπει να φτιαχτούν τα έργα που χρειάζονται για να μην επαναληφθεί το ίδιο και σε χειρότερο βαθμό. Η οικογένεια της κόρης μου με τα δυο αγοράκια τους είχαν ανέβει στον πρώτο όροφο του σπιτιού τους και βλέπανε να καταστρέφονται τα πάντα. Μείναμε με τις πυτζάμες. Οι κόποι μιας ζωής βούλιαξαν στη λάσπη».

«Το νερό έσπασε την πόρτα της παλιάς κουζίνας στο πίσω μέρος του σπιτιού όπου είναι το γκαράζ και ευτυχώς που το αυτοκίνητο, το οποίο το νερό το κουνούσε πέρα - δώθε, κάποια στιγμή σφήνωσε στην πόρτα με αποτέλεσμα να μην μπαίνει τόσο πολύ νερό στο σπίτι», μας λέει ο Βαγγέλης, που είναι γαμπρός της.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Συνεργείο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε επιχείρηση ξελασπώματος
Συνεργείο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε επιχείρηση ξελασπώματος
Με αφορμή την πρωτοβουλία του Σαββάτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει σε ανακοίνωσή του ανάμεσα σε άλλα: «Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και εργαζόμενοι από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Φιλαδελφείας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Νίκαιας - Ρέντη, Ιλίου και Αμαρουσίου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με φτυάρια και με μηχανήματα βρέθηκαν στη Μάνδρα Αττικής προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική εργασία αλλά και να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη τους στο λαό της Μάνδρας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που δέχτηκε η περιοχή το προηγούμενο διάστημα (...) Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η ταξική αλληλεγγύη είναι η ασπίδα μας. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου, τους συναδέλφους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συνεχίσουν την προσφορά τους απέναντι στο λαό της Μάνδρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ