Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» με συνοπτικές διαδικασίες την 3η «αξιολόγηση», προετοιμάζουν την επόμενη

Ο προϋπολογισμός που ήδη συζητείται αποτυπώνει το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ κυβέρνηση και δανειστές κλειδώνουν τα επόμενα «προαπαιτούμενα»
Ο προϋπολογισμός που ήδη συζητείται αποτυπώνει το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ κυβέρνηση και δανειστές κλειδώνουν τα επόμενα «προαπαιτούμενα»
Ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι «διά ζώσης» συζητήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενώ την ίδια ώρα απομένουν οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές, αναφορικά με το επικαιροποιημένο «συμπληρωματικό», «τεχνικό» μνημόνιο με την Ευρωζώνη, όπου καταγράφεται και η νέα φουρνιά με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που θα αρχίσουν από τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης».

Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ζήτημα για το οποίο, σύμφωνα με πηγές, απομένουν «κάποιες εργασίες ακόμη». Μάλιστα, οι όποιες «εκκρεμότητες» αναμένεται να διευθετηθούν στο τέλος αυτής της βδομάδας, στο πλαίσιο της σύσκεψης των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σε αυτήν τη βάση, κυβέρνηση και «θεσμοί» κάνουν λόγο για κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» στο προσεχές Γιούρογκρουπ, στις 4 Δεκέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης». Μεταξύ αυτών, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας (με επίκεντρο την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - «θεσμών» θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα της - συνοπτικής - διαδικασίας καθώς και τα ζητήματα της Ενέργειας.

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Αύριο, Τετάρτη, ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, μετά την «αναστολή της αποχής» στην οποία προχώρησε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου (βλ. και σελ. 16 στο σημερινό «Ριζοσπάστη»).

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρισκόταν στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», στην πορεία για τη μαζική εκκαθάριση των προβληματικών δανείων. Στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης» και του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, μεθοδεύονται η πλήρης κατάργηση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι νέες «μεταρρυθμίσεις» στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, συγκεκριμένα δε αναφορικά με τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

Κρατικός προϋπολογισμός 2018

Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, όπως για τα νέα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για την κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, από το Γενάρη του 2018.

Σήμερα, εξάλλου, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώ χτες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 στην Ολομέλεια να γίνει διακεκομμένα: Η πρώτη φάση της συζήτησης θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 13 Δεκέμβρη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 18 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 19ης Δεκέμβρη με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό για το 2018 για «Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία» προβλέπονται 19,4 δισ. ευρώ, από 21 δισ. φέτος, με περαιτέρω κατακρεούργηση ύψους 700 εκατ.

Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κατακρεουργηθεί περαιτέρω κατά 240 εκατ., φτάνοντας μόλις τα 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος και από 921 εκατ. το 2015!).

Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 400 εκατ., φτάνοντας στα 20,7 δισ. ευρώ. Ειδική βαρύτητα θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, θα φτάσουν στα 27,4 δισ. (από 26,9 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο η φοροληστεία θα διογκωθεί κατά 900 εκατομμύρια.

Η συνολική μάζα των κάθε είδους κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,2 δισ. (από 52,1 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 2,1 δισ. ευρώ!

Περικοπές και «κόφτες» στο «κοινωνικό μέρισμα»

Στο μεταξύ, με σειρά από «κόφτες» και περιορισμούς που προβλέπονται τόσο στη νομοθετική ρύθμιση όσο και στη συνοδευτική υπουργική απόφαση, βρίσκονται αντιμέτωποι οι δικαιούχοι του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», που από το πρωί της Κυριακής καταθέτουν ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις.

Μάλιστα, στην πρώτη γραμμή των περικοπών βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία προσαυξάνονται στη βάση των «τεκμαρτών» κριτηρίων, όπως αυτά εφαρμόζονται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ως «φορολογητέο εισόδημα» προσδιορίζεται το μεγαλύτερο μεταξύ του «πραγματικού» και του «τεκμαρτού», γεγονός, βέβαια, που συμπιέζει τόσο τον αριθμό των δικαιούχων όσο και το ύψος των προβλεπόμενων παροχών.

Θυμίζουμε ότι το «τεκμαρτό εισόδημα» ξεκινά από τα 5.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, που βέβαια προσαυξάνεται από τεκμήρια διαβίωσης για την κατοικία (ακόμη και για την ενοικιαζόμενη), το ΙΧ κ.ά.

Παράλληλα, η νομοθετική ρύθμιση εξαιρεί, ευθύς εξαρχής, τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δηλώσει στην εφορία οποιαδήποτε δαπάνη για δίδακτρα των προστατευόμενων παιδιών σε φροντιστήρια, δασκάλους κ.α.

Επίσης, σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, «ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων», γεγονός που εξαιρεί κατηγορίες όπως οι άνεργοι, παιδιά ή συγγενείς που φιλοξενούνται στην ίδια στέγη. Στις περιπτώσεις αυτές θα συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, γεγονός που έρχεται να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων.

Επιπλέον, προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία μάλιστα πρέπει να υπάρχουν σωρευτικά. Μεταξύ άλλων:

-- Το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ για ένα μέλος, τα 13.500 ευρώ για το ζευγάρι, τα 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με 1 ανήλικο παιδί, τα 18.000 ευρώ για 2 παιδιά κ.ο.κ.

-- Το συνολικό ύψος των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος, με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

-- Ο δικαιούχος πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ