Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Δράση για την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συναντήθηκαν κόμματα από την περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Συνάντησης και το προεδρείο, αποτελούμενο από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, και τους Ελ. Βαγενά και Κ. Παπαδάκη, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Συνάντησης και το προεδρείο, αποτελούμενο από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, και τους Ελ. Βαγενά και Κ. Παπαδάκη, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017 η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Εκτός από το ΚΚΕ που πήρε την πρωτοβουλία της Συνάντησης, συμμετείχαν επίσης τα εξής κόμματα: Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Στην αρχή της Συνάντησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα εκατοντάδες θύματα του μακελειού στο Σινά της Αιγύπτου την περασμένη Παρασκευή, ενέργεια που, όπως άλλες παρόμοιες από εγκληματικές οργανώσεις, αξιοποιείται για την κλιμάκωση των επεμβάσεων και των πολέμων, για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών.

Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τους εκπροσώπους των κομμάτων καταδείχτηκε η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της περιοχής από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που γίνονται ταυτόχρονα με την επίθεση κεφαλαίου, αστικών κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ, ΝΑΤΟ στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Επισημάνθηκε ότι στη βάση της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ισχυρών κρατών της ΕΕ και των συμμάχων τους με τη Ρωσία και την Κίνα, αυξάνονται οι εστίες πολεμικών συγκρούσεων και ο κίνδυνος επεμβάσεων σε πολύ περισσότερες περιοχές.

Οι ομιλητές ανέδειξαν επίσης τον καθοριστικό ρόλο των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ώστε αυτά να οργανώνουν την ταξική πάλη, την πάλη για τα δικαιώματα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, να είναι πρωταγωνιστές στην αυτοτελή ιδεολογικοπολιτική πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνάντησης, οι ξένες αντιπροσωπείες παρακολούθησαν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Την εισαγωγική ομιλία στην Περιφερειακή Συνάντηση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποσπάσματα από την οποία δημοσιεύουμε σήμερα (ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Το ΚΚΕ στο πλευρό της εργατικής τάξης των χωρών της περιοχής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό της εργατικής τάξης των χωρών της περιοχής, εκφράζοντας τη διεθνιστική του αλληλεγγύη και στηρίζοντας την πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Εγινε αναλυτική αναφορά στην αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην πολύχρονη κατοχή και την εγκληματική στάση του ισραηλινού κράτους. Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία στην πράξη υλοποιεί σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικοοικονομικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Επίσης καταδικάζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος. Το Κόμμα μας, τόνισε, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις πολιτικο-στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και να αναγνωρίσει άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος στη βάση της απόφασης της ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη του 2015».

Εγινε αναφορά στην αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, «για Κύπρο ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, δηλαδή για ένα κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, με κυρίαρχο το λαό της».

Ταυτόχρονα, εκφράστηκε διεθνιστική αλληλεγγύη στον συριακό λαό, στο λαό της Υεμένης κ.λπ.

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε με έμφαση ότι «οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας και στις άλλες περιοχές της Υδρογείου διεξήχθηκαν με αιχμή κατασκευασμένα προσχήματα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Αυτό ισχύει για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη ΝΑΤΟική επίθεση το 1999, ισχύει για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, για όλες τις περιπτώσεις επεμβάσεων και πολέμων».

«Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η περιοχή μας κατέχει ιδιαίτερη, στρατηγική θέση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, γιατί διαθέτει σημαντικές ενεργειακές πηγές και είναι κόμβος περάσματος αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί περιοχή με κρίσιμους θαλάσσιους και στεριανούς διαύλους μεταφοράς εμπορευμάτων, έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία.

Στη βάση αυτή οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων για τον έλεγχο της περιοχής, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών κι αυτό αποτυπώνεται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο, αλλά και τα Βαλκάνια, την Ουκρανία, γενικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Μελετούμε και αναλύουμε αυτές τις εξελίξεις σφαιρικά, στη σύνδεσή τους με τις εξελίξεις στην Ασία, στον Ειρηνικό, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και θεωρούμε πως είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για να ανάψει και να επεκταθεί η φωτιά στην Κορεατική Χερσόνησο».

Πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

Σε άλλο σημείο, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Υπολογίζουμε με μεγάλη ευθύνη πως σε κάθε περιοχή, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν εκδηλωθεί θερμές εστίες, έχει συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη πυρός, σύγχρονα όπλα, τα πυρηνικά οπλοστάσια είναι σε ετοιμότητα και η κατάσταση αυτή βάζει τους κομμουνιστές μπροστά σε σημαντικά καθήκοντα:

-- Να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις και να ανοίξουμε ισχυρό μέτωπο κατά της αλλαγής συνόρων.

-- Να συντονίσουμε την πάλη μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να απαιτήσουμε την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τα εδάφη των χωρών μας και την επιστροφή στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών μας από αποστολές στο εξωτερικό.

-- Να ενισχύσουμε τον αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

-- Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μπορούμε να ανταλλάξουμε σκέψεις και να αναβαθμίσουμε το συντονισμό, διαμορφώνοντας σχέδιο κοινών δράσεων για τα παραπάνω ζητήματα, την επόμενη περίοδο.

Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι κρίσιμη. Οι αιτίες των πολέμων, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί αναδεικνύουν την εγκληματική φύση του καπιταλισμού, που στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο έχει σαπίσει, εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και οξύνει την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και προσφυγιά.

Η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Στην Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, όπου εγκρίθηκε και το Πρόγραμμά του, αναφέρεται:

"Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα".

Ζούμε μέσα ένα πολύ σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον. Καθημερινά ένας πολυπλόκαμος αστικός μηχανισμός και κάθε λογής αντιδραστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για το διαχωρισμό, τη διάσπαση της εργατικής τάξης, με θρησκευτικά, εθνοτικά κριτήρια, με βάση το χρώμα και το φύλο, και τα καθήκοντά μας είναι πολύ σημαντικά.

Η απάντησή μας επιβάλλεται να είναι αποφασιστική. Χωρίς καμία ταλάντευση, να δουλεύουμε καθημερινά για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία της με τα λαϊκά στρώματα, ώστε να διαμορφώνονται οι όροι ενίσχυσης της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης.

Οι κομμουνιστές υπηρετούν υψηλές αξίες και έχουν καθήκον να πρωτοστατούν στην πολιτική - ιδεολογική πάλη, να αποκαλύπτουμε τους στόχους και τα μέσα που χρησιμοποιεί η αστική τάξη για τη χειραγώγηση των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ