Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Κραυγές, «λάσπη» και καταγγελίες αλλά για την ουσία «τουμπεκί»...

Eurokinissi

Απόπειρα «θυματοποίησης» και εξαγνισμού της κυβέρνησης έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με την παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Προσπερνώντας το ταξικό και βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που υλοποιεί, ισχυρίστηκε ότι την κυβέρνηση πολεμά η «διαπλοκή» προκειμένου να επανακτήσει προνόμια που δήθεν έχασε.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, όχι μόνο δε βρήκε να πει λέξη για την ουσία μιας υπόθεσης - σκάνδαλο από μόνη της, την πώληση όπλων σε ένα κράτος που εγκληματεί σε βάρος λαών, αλλά επιπλέον πλάσαρε και το αντιδραστικό «επιχείρημα» ότι αυτές οι συμφωνίες είναι «επωφελείς για το Δημόσιο».

Κατά τ' άλλα, περίσσεψαν οι κραυγές για το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του αρχηγού της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε για «δώρα της "Ζήμενς"», «δάνεια του "Κήρυκα Χανίων"», την «υπόθεση Αυγενάκη» και την εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του στα «Paradise papers», σηκώνοντας ξανά τον βολικό κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας και παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως «φορέα κάθαρσης», που «θέλει να βάλει ένα τέλος στα κυκλώματα, στη φοροδιαφυγή» και γι' αυτό την αντιπολιτεύονται, για «να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στην εξουσία που έχασαν». Στον διαγωνισμό δε για το ποιος είναι πιο «λερωμένος», ανακοίνωσε - με αφορμή τα «Panama papers» - πως θα καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή.

Παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον Π. Καμμένο υποστήριξε πως «προσπάθησε να πάρει περισσότερα για το ελληνικό Δημόσιο», πως στόχος της επίθεσης είναι η κυβέρνηση και η δημιουργία «συνθηκών αποσταθεροποίησης» προκειμένου να μην καταφέρει «να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο Β. Παπαδόπουλος ήταν εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία και δεν ήταν μεσάζοντας. Οπως είπε, αυτό το πιστοποίησε το ίδιο το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υποστηρίζοντας πως η «πηγή» που επικαλέστηκε ο Ελληνας πρέσβης στο Ριάντ ήταν άλλος Ελληνας ενδιάμεσος που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήθελε να βρει καλύτερη τιμή για την αγορά των πυρομαχικών, ανέφερε ότι αυτά περιλαμβάνονται στην αλληλογραφία του πρέσβη με τον υπουργό Εξωτερικών, που είναι απόρρητη, προσθέτοντας πως οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να τη διαβάσουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε «σκευωρία» εκ μέρους της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι στήνει παρακράτος μέσα στο κράτος και ότι προκειμένου να δημιουργήσει κυβερνητική κρίση εμπλέκει το διπλωματικό σώμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υπονοήσει ως και χρηματισμό στελεχών του κρατικού μηχανισμού που παρέχουν ακόμα και απόρρητες πληροφορίες στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα.

«Στον ίδιο άξονα»...

Για «παραμύθι ψεύδους, κατασυκοφάντησης και λασπολογίας, που φτάνει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας», έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ο οποίος απέδωσε την επίθεση που δέχεται, όπως είπε, από τη ΝΔ, σε «στρατηγικό αδιέξοδο». Επανέλαβε ότι πρόκειται «για διακρατική συμφωνία», ότι «δεν υπάρχει μεσάζων, ουδείς ενδιάμεσος» και ότι πρόκειται για «απόλυτα νόμιμες και καθαρές πωλήσεις».

Σημείωσε ότι η ΝΔ «κατασκεύασε το σκάνδαλο» και ότι πίσω από αυτό υπάρχει «συμμορία υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών και οπλικών συστημάτων», που βλέπουν ότι «θα χάσουν το ψωμί τους».

Κατέθεσε διάφορα έγγραφα που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι δεν γνώριζε τον επιχειρηματία Β. Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται ως μεσάζων της συμφωνίας, και ότι ο επιχειρηματίας αυτός είχε διασυνδέσεις με στελέχη της ΝΔ κ.ο.κ. Αναφορά έκανε και στον ταξίαρχο ο οποίος φέρεται από το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτός που έδωσε τα έγγραφα στο ΠΑΣΟΚ για τον μεσάζοντα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα από τα όσα λέγονται.

Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει πολιτική συμφωνία, να μην πουλήσουμε στη Σαουδική Αραβία» και ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της «απέναντι στη Σαουδική Αραβία» και προφανώς στους σχεδιασμούς της εγχώριας αστικής τάξης που προσβλέπει σε τέτοιες συμφωνίες.

Αλλωστε, στη δευτερολογία του ανέφερε προκλητικά ότι «δεν θα πουλήσουμε ούτε σε τρομοκράτες ούτε σε όσους εξοντώνουν παιδιά, αλλά σε χώρες με τις οποίες είμαστε στον ίδιο άξονα», υπενθυμίζοντας ότι «με τη Σ. Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα. Μην ξεχνάτε ότι στηρίζει την Αίγυπτο», ένα δηλαδή από τα μέλη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι οι στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης οδηγούν το λαό βαθιά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή.

Συναίνεση με «διαφάνεια»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις του έκανε λόγο για «ανήθικη κυβέρνηση», μίλησε για «σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου», είπε ότι ο πρώτος καλύπτει τον δεύτερο για να μη χάσουν την καρέκλα της εξουσίας. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση αλλά και το προεδρείο της Βουλής για προσπάθεια κουκουλώματος και συγκάλυψης της υπόθεσης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, βέβαια, θύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε με την κυβέρνηση, όπως και όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για την πώληση του στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία (την οποία καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ), υπό την αίρεση βέβαια - από πλευράς ΝΔ - να τηρούνταν όροι «διαφάνειας» και «διαύγειας».

Κατά τ' άλλα έβαλε μια σειρά ερωτήματα προς την κυβέρνηση, αποδίδοντας στην όλη υπόθεση οσμή σκανδάλου, «ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», όπως είπε, και απευθύνοντας στον Αλ. Τσίπρα το «πιο κρίσιμο ερώτημα απ' όλα», σχετικά με τον αν γνώριζε τις πτυχές αυτής της «περίπλοκης υπόθεσης» - περί του μεσάζοντα επιχειρηματία Παπαδόπουλου, το πηγαινέλα εκατομμυρίων ευρώ κ.λπ. - τον κάλεσε να πει αν στηρίζει ακόμα τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, ξαναβάζοντας θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης.

Είπε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση τα έχει βρει με τα «συμφέροντα» και ότι «έχει ταυτιστεί με σκοτεινές υποθέσεις», «έχει βουτήξει στα θολά νερά των σκανδάλων». Την κάλεσε, δε, να αφήσει τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει την υπόθεση, και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα πέσει, υπό το βάρος ύποπτων σχέσεων και σκανδάλων.

Τέλος, πρότεινε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, να προσέλθουν στελέχη της ΓΔΑΕ, της ΕΥΠ, ο μεσάζοντας Παπαδόπουλος και άλλοι παράγοντες εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για να διαφωτίσουν περαιτέρω την υπόθεση. Επίσης, να κάνουν γενικότερα μια συζήτηση στη Βουλή, για τη διαφθορά, βάζοντας στο παιχνίδι και τις σχέσεις της κυβέρνησης με παράγοντες ειδικούς σε «οφσόρ» εταιρείες, όπως και την εταιρεία οφσόρ που είναι μέτοχος της «Αυγής».

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Η Φ. Γεννηματά στην ομιλία της υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ή με συμμετοχή ΠΑΣΟΚ - για τα μέτρα «διαφάνειας» και «διασφάλισής» της που τάχα πήραν.

Αναφέρθηκε, και αυτή με τη σειρά της, σε πτυχές της υπόθεσης που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, όπως για το ρόλο και τα «έργα» του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, τις σχέσεις του με τον υπουργό Αμυνας κ.λπ., αποδίδοντας «μεγάλες ευθύνες» και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ζήτησε αποπομπή του υπουργού Αμυνας «και μόνο για το γεγονός» της «ασέβειας» που επέδειξε - κατά την Γεννηματά - ο Π. Καμμένος προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στοχοποιώντας ταξίαρχο, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην αγοραπωλησία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να υπάρξει η παρουσία εισαγγελέα στους διαγωνισμούς και τις προμήθειες που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, διερωτώμενος αν «το πουλούσε (το οπλικό υλικό) παρουσία εισαγγελέως, θα γινόταν η σημερινή συζήτηση;».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, διαμαρτυρήθηκε ότι «η συμμετοχή του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί την κοινωνία και συνεχίζει, νομίζω, να προκαλεί απέχθεια σε όλη την Ευρώπη. Διότι ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τις καθυστερημένες αντιευρωπαϊκές συνωμοσιολογικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ