Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Μαύρες» Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές και ωράρια - λάστιχο

Από την χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές».

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο κατήγγειλαν χτες τα ωράρια - λάστιχο, τις καθημερινές και απλήρωτες υπερωρίες, τα «κομμένα» ρεπό, την εργάσιμη βδομάδα των επτά ημερών.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, με αφορμή την αναγόρευση της χτεσινής μέρας σε «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι εμποροϋπάλληλοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Η «Black Friday» έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκατοντάδες εργαζόμενους, με τα σωματεία να δέχονται καθημερινά καταγγελίες για την προσπάθεια των επιχειρήσεων να βγάλουν «στο σφυρί» τα δικαιώματά τους. Σε μια σειρά από καταστήματα («Public», «Κωτσόβολος», «Media Markt», «Πλαίσιο» κ.ά.) και σε επιχειρήσεις μέσα σε εμπορικά κέντρα («Mall», «Attica», «McArthurGlen») τα προγράμματα των εργαζομένων τροποποιήθηκαν, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν πέρα από το 8ωρο, για 10 και 12 συνολικά ώρες. Μάλιστα, οι τροποποιήσεις αυτές επεκτάθηκαν στις προηγούμενες από την Παρασκευή μέρες, καθώς και στη σημερινή. Από τις αξιώσεις για προσαρμογή στις απαιτήσεις της «Black Friday» δεν γλίτωσε μάλιστα ούτε εγκυμονούσα εργαζόμενη. Σε άλλες περιπτώσεις εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν με τα κανονικά τους ρούχα, χωρίς δηλαδή να φέρουν τα διακριτικά της επιχείρησης, προφανώς για να μετατραπούν σε... πελάτες στην περίπτωση κάποιου ελέγχου! Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά επιχειρήσεις η άλλη όψη του νομίσματος των ωραρίων που «τεντώνονται» είναι οι απολύσεις και η μείωση του προσωπικού...

Ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, κατήγγειλε την αρνητική απάντηση του υπουργείου στο αίτημα των σωματείων να δεχθεί αντιπροσωπεία τους. Οπως επισήμανε, η άρνηση αυτή δεν προκαλεί στους εργαζόμενους καμία έκπληξη, αφού η ίδια κυβέρνηση έχει προσθέσει και τα δικά της νομοθετήματα στο αντεργατικό οπλοστάσιο που «απελευθερώνει» το ωράριο και «διευθετεί» το χρόνο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με βάση τον νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, στο οποίο περιλαμβάνονται και τρεις Κυριακές.

Τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν το επόμενο διάστημα και με απεργία σε παλιά και νέα μέτρα που «ξηλώνουν» τα δικαιώματά τους.

«Ελεγχοι» στα μέτρα της εργοδοσίας

Παράλληλα, τους ελέγχους που «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα της εργοδοσίας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) προχώρησε σε έλεγχο στο κατάστημα «Praktiker» στο Αιγάλεω. Παρότι ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία του Συλλόγου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταμίες, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στο σύστημα των ταμείων σε συνδυασμό με την ένταση της δουλειάς, οι ελεγκτές δεν ενημέρωσαν για την ώρα του ελέγχου, ούτε αναζήτησαν το μέλος της Διοίκησης του σωματείου που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα. Οταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, οι ελεγκτές ισχυρίστηκαν ότι «έκαναν τον έλεγχο και όλα τα βρήκαν εντάξει» και μόνο κάτω από την επιμονή του σωματείου αναδιπλώθηκαν και διατύπωσαν τα προβλήματα στο δελτίο ελέγχου. Το σωματείο καταθέτει τον προβληματισμό του για τη στάση των ελεγκτών του ΚΕΠΕΚ που λίγο - πολύ θεώρησαν τις καταγγελίες των εργαζομένων παράλογες, τους κάλεσαν να προτείνουν «μια θέση για να μην κουράζονται» και απάντησαν στις αρχικές διαμαρτυρίες τους για τον τρόπο διεξαγωγής του ελέγχου λέγοντας ότι... «αν δεν σας αρέσει να με καταγγείλετε στο υπουργείο»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org