Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12880

Ενισχύει υποδομές για το κεφάλαιο αντί για αντιπλημμυρική προστασία

Τα περιβόητα - και ανεπαρκή - 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα πάνε για αντιπλημμυρικά έργα, δεν έχουν καταγραφεί πουθενά!

  • Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μαζεύουν ακόμα τα συντρίμμια τους από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση φέρνει τον προϋπολογισμό του 2018, όπου στις δημόσιες δαπάνες υπάρχουν μικρά ή και μηδενικά ποσά που αφορούν σχεδιασμό για ζητήματα ασφάλειας του πληθυσμού και ιδιαίτερα για αντιπλημμυρική προστασία.
  • Αντίθετα, στον προϋπολογισμό είναι σαφής η προτεραιότητα σε υποδομές άμεσα και έμμεσα αναγκαίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιαίτερα για την υπηρέτηση του στόχου του κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφορών.
  • Η εξέλιξη αυτή ξεσκεπάζει, για άλλη μια φορά, την κυβερνητική κοροϊδία, αφού είναι άφαντα ακόμα και τα περιβόητα «πρόσθετα» κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, που έταξε ο πρωθυπουργός πως θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2018, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Αττική. Για το θέμα, το ΚΚΕ έκανε χτες παρέμβαση στη Βουλή, χωρίς καμιά απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψέμα με κοντά ποδάρια

Τα χτεσινά λόγια του πρωθυπουργού στη βράβευσή του για το «σθένος» με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπάει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ότι «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2018, οδηγούμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», είναι ψέμα ολκής με πολύ κοντά ποδάρια.

Το επιβεβαίωσε μια μέρα πριν η ίδια η Κομισιόν, δημοσιοποιώντας τη Φθινοπωρινή Εκθεση για τα περιβόητα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», τα μνημόνια διαρκείας δηλαδή που κρέμονται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια των λαών της Ευρώπης και από τα οποία η Ελλάδα προσωρινά μόνο εξαιρείται έως το επόμενο καλοκαίρι, μιας που εφαρμόζει τα τρέχοντα μνημόνια.

Κάνοντας πλήθος συστάσεων και υποδείξεων προς μια σειρά από κράτη - μέλη (και μιλάμε για καπιταλιστικές οικονομίες στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία) η Κομισιόν ζητάει να «λάβουν μέτρα», με «περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», για να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική τους πορεία σε όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Να ενισχύσουν, δηλαδή, και με νέα μέτρα το αντιλαϊκό τους οπλοστάσιο, για να θωρακιστούν η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην παγκόσμια αγορά.

Μάλιστα, οι συστάσεις γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικές στο σημείο που η Κομισιόν διαπιστώνει ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε συνθήκες «εύρωστης οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ». Σε συνθήκες, δηλαδή, όπου τα κέρδη του κεφαλαίου ανακάμπτουν, θεωρώντας μάλιστα ακριβώς «την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, ευκαιρία για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ΟΝΕ», όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Να, λοιπόν, ποια είναι η «κανονικότητα» στην οποία θέλει να επιστρέψει το κεφάλαιο. Να σε τι ζητάνε από το λαό να βάλει πλάτη: Στα μνημόνια διαρκείας, στα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», στους «αυτόματους δημοσιονομικούς κόφτες», στα «σύμφωνα σταθερότητας» και όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ.

Ξανά και ξανά επιβεβαιώνεται ότι το παραμύθι πως η ανάκαμψη για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι η λύση στα λαϊκά προβλήματα, όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σήμερα, η «σταθεροποίηση» και θωράκισή της αύριο, έχουν ως προϋπόθεση την περαιτέρω ισοπέδωση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι αποδείξεις, εξάλλου, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι πάρα πολλές: Τα ψηφισμένα για το 2019 και το 2020 μέτρα, το τσεκούρι σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι εδώ. Εδώ είναι και η συμφωνία για τα ματωμένα πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών, ώστε να πληρωθούν μέχρι δεκάρας τα δάνεια που πήρε το κράτος για να τροφοδοτήσει το κεφάλαιο στον προηγούμενο κύκλο της κερδοφορίας του.

Πολύ περισσότερο, εδώ είναι και τα παλιάς και νέας κοπής μέτρα που διαμορφώνουν το αντεργατικό πλέγμα, με βάση το οποίο οι εργάτες ξεζουμίζονται στους χώρους δουλειάς, ενώ αυξάνεται η πίεση σε μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που συνθλίβονται στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τελικά τους «αδειάζουν» στην κυριολεξία τη γωνιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, της καπιταλιστικής οικονομίας, της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, η «επιτροπεία» για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες είναι και θα είναι μόνιμη. Στο προσκήνιο μπορούν να τις φέρουν μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με τον αγώνα και τη συμμαχία τους, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τα κόμματά του και τις ιμπεριαλιστικές του ενώσεις.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζικό συλλαλητήριο για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
  • Με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι της Αττικής έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας με τα συνθήματά τους «Αυξήσεις στις συντάξεις και δωρεάν Υγεία».
  • Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες σε Πάτρα, Γιάννενα και Καρδίτσα, ενώ την αγωνιστική σκυτάλη παίρνουν άλλες περιοχές της χώρας.

ΣΕΛ.  13


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ψήνουν» το προσύμφωνο και το νέο πολυνομοσχέδιο

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Βραβείο για τις επιδόσεις του στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εξαπάτηση του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7
ΠΑΜΕ
Πρόταση για αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία στις 14 Δεκέμβρη

ΣΕΛ.  13
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Καμία επίσημη απάντηση για το αν αγνοούνται μετανάστες

ΣΕΛ.  4
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΝΟ
Οργιο νοθείας με την επίβλεψη δυνάμεων καταστολής

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ