ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο «ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Πρωτοφανής επιστράτευση δυνάμεων καταστολής για την «προστασία» του οργίου νοθείας και εκφυλισμού

Κλειδαμπαρωμένες βρήκαν τις πύλες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ναυτεργατών!
Κλειδαμπαρωμένες βρήκαν τις πύλες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ναυτεργατών!
Λιμενικούς και «βατραχανθρώπους» επιστράτευσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι εφοπλιστές και οι άνθρωποί τους στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να «διασφαλίσουν» το όργιο νοθείας και εκφυλισμού στις διαδικασίες του 29ου συνεδρίου της ΠΝΟ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβέρη.

Οι δυνάμεις καταστολής είχαν στρατοπεδεύσει στο εσωτερικό και στον αύλειο χώρο του κτιρίου με αποστολή να προσφέρουν «προστασία» στη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, προκειμένου αυτή απρόσκοπτα να εκτελέσει το «συμβόλαιό» της προς τα αφεντικά. Να αλλοιώσει δηλαδή για μια ακόμα φορά τους συσχετισμούς και τη θέληση των ναυτεργατών, να εμφανίσει ως αποφάσεις εργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ό,τι υπαγορεύει το κεφάλαιο.

Ηταν μάλιστα τέτοια η πρεμούρα όλου αυτού του συρφετού να φέρει σε πέρας την αποστολή του, που έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να εμποδίσει την είσοδο ακόμα και σε εκλεγμένους με την ψήφο των ναυτεργατών αντιπροσώπους!

Πιο συγκεκριμένα, δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων, ναυτεργάτες, σπουδαστές από το ΚΕΣΕΝ και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και μαζί τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από άλλους κλάδους, αφού συγκεντρώθηκαν αρχικά στην ΠΕΜΕΝ, στη συνέχεια συντεταγμένα με πορεία έφτασαν στο κτίριο του ΟΛΠ, προκειμένου να καταγγείλουν τη νοθεία που είχαν προδιαγράψει για το συνέδριο οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Από την πορεία των ταξικών συνδικάτων προς το κτίριο του ΟΛΠ
Από την πορεία των ταξικών συνδικάτων προς το κτίριο του ΟΛΠ
Οταν έφτασαν μπροστά στο κτίριο, βρήκαν κλειδαμπαρωμένες με λουκέτα τις πύλες του κτιρίου, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ναυτεργατών άκουσαν τους λιμενικούς να τους λένε «δεν περνάτε»! Μαζί με τους λιμενικούς ήταν άνθρωποι της ΠΝΟ με περιβραχιόνιο «περιφρούρησης», οι οποίοι υποδείκνυαν σε ποιους επιτρέπεται η είσοδος, τους οποίους έμπαζαν από μία μικρή πλαϊνή πόρτα!

Η καταστολή συμπληρώνει τη σφοδρή επίθεση στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων

Με την αποφασιστικότητά τους, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι κατάφεραν να ανοίξουν τις πύλες και να μπουν στο χώρο του συνεδρίου, όπου αντήχησαν τα συνθήματα «ΠΝΟ ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Ταυτόχρονα, μπροστά από το υποτιθέμενο «προεδρείο» που είχε εκλέξει η νόθα πλειοψηφία ξεδιπλώθηκε από τους ναυτεργάτες πανό με τη φράση «Συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά».

Από τη ντουντούκα, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, κατήγγειλε ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έβαλε τις «κατασταλτικές δυνάμεις να μας συνοδεύουν και να μας υπαγορεύουν τι θα πούμε». Υπενθύμισε ότι ιστορικά όποτε έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα εναντίων των εργατών, ακολούθησε σφοδρή επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, επισημαίνοντας ότι ήδη έρχεται το «προαπαιτούμενο» του κεφαλαίου για τις αντεργατικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ στη Βουλή την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση ενός ακόμα αντιδραστικού νομοσχεδίου σε βάρος των ναυτεργατών.

Τόνισε ακόμα ότι «το ψευτοσυνέδριο δεν έχει καμία σχέση με τους ναυτεργάτες, την εργατική τάξη, τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων της χώρας».

Εκ μέρους των συνδικαλιστών από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το λόγο πήρε και ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, επισημαίνοντας ότι «εκπροσωπούμε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί στο ίδιο βαπόρι με τους ναυτεργάτες». Χιλιάδες εργαζόμενους «που δεν θα νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους συνάξεις, νόθα συνέδρια να αποφασίζουν για το μέλλον τους», σημειώνοντας πως το γεγονός ότι αυτό το «συνέδριο» γίνεται υπό την «επίβλεψη των δυνάμεων καταστολής ανοίγει δρόμους». Εκανε σαφές ότι «θα είμαστε στο πλευρό των ναυτεργατικών ταξικών σωματείων» και ότι θα ενταθεί η πάλη ώστε «συνολικά η εργατική τάξη να επιβάλει την πραγματική εργατική εκπροσώπηση στα όργανά της, με στόχο να αποφασίζει και να απαντάει στην επίθεση που δέχεται, να αποφασίζει στα συνέδριά της πώς θα αγωνιστεί για να καλυτερεύσει τη ζωή της σήμερα και τι θα κάνει για να μπορέσει να ζήσει χωρίς εκμεταλλευτές».

Δράση μέσα και έξω από τα καράβια για την ανασύνταξη του κινήματος

Την απροκάλυπτη παρέμβαση κυβέρνησης, εφοπλιστών, εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών με τη χρήση δυνάμεων καταστολής καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας παράλληλα το μέγεθος της νοθείας που «προστάτευε» αυτή η επιχείρηση.

Οπως σημειώνουν, «αυτοί οι νόθοι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν μόνο για τη θέση του γενικού γραμματέα, καθορίζουν - "εκλέγουν" τους αντιπροσώπους τους για τη ΓΣΣΕ, αλλοιώνοντας παραπέρα το συσχετισμό δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διατηρούν ένα καταστατικό που έχει φτιαχτεί με τον αντεργατικό ν.330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα, με αποκλεισμό αντιπροσώπων από την εφαρμογή του περιορισμού του 1/10, αποκλείοντας 34 σε σύνολο 105 αντιπροσώπων».

Καταγγέλλουν «το βούρκο της συναλλαγής μεταξύ εφοπλιστών, κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους στην ΠΝΟ», όπου «βρίσκουν έδαφος η "δίκαιη ανάπτυξη", η ανταγωνιστικότητα και τα μέτρα καταστολής», τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν «την ένταση της επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων» από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι «επιδιώκουν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ, γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, το δικαίωμα της απεργίας».

Καλούν τους ναυτεργάτες «να συνεχίσουμε τη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, μέσα από την οργανωμένη πάλη να γίνουν αλλαγές σε ταξική κατεύθυνση στα σωματεία, στην ΠΝΟ, για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην περάσουν η σαπίλα, ο εκφυλισμός και η αστυνομοκρατία στα συνδικάτα

Την απροκάλυπτη παρέμβαση κυβέρνησης, εφοπλιστών και των αχυρανθρώπων τους στο συνέδριο της ΠΝΟ, με τη χρήση μάλιστα δυνάμεων καταστολής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίζει, η απροκάλυπτη αυτή παρέμβαση αποδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και δράση, στην ίδια την απεργία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Σήμερα (σ.σ. χτες) Πέμπτη, 23 Νοέμβρη, κατ' εντολή των εφοπλιστών, το υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε βατραχανθρώπους και δυνάμεις του Λιμενικού να "προστατεύσουν" τη διεξαγωγή του νόθου και εκφυλισμένου 29ου "Συνεδρίου" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το νόθο "Συνέδριο" της ΠΝΟ πραγματοποιείται παρά τις καταγγελίες από συνδικάτα, τόσο για τον κανονισμό του, όσο και για σωρείες νοθειών. Ομως, πραγματοποιείται γιατί έχει τις ευλογίες των εφοπλιστών.

Ταυτόχρονα, οι σκυλοπνίχτες εφοπλιστές, που ξεζουμίζουν ναυτεργάτες και βγάζουν τεράστια κέρδη από τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πληρώνει ο κοσμάκης, έχουν και την απαίτηση να μην "διαταραχθεί" το "Συνέδριο" από την ενοχλητική παρουσία των νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων των ναυτεργατών που δρουν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτή τους την απαίτηση έσπευσε να ικανοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, στέλνοντας δυνάμεις καταστολής να περικυκλώσουν το κτίριο που διεξάγεται το συνέδριο.

Η απροκάλυπτη σημερινή παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των αχυρανθρώπων των εφοπλιστών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συνδικάτα των εργαζομένων, αποδεικνύει τις προθέσεις της για ολοκληρωτικό χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και δράση, στο δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν συνδικάτα που θα υπηρετούν το κεφαλαίο, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν συνδικάτα υποταγμένα και συμβιβασμένα με τη "δίκαιη ανάπτυξη" που γέμισε μαζούτ το Σαρωνικό και έπνιξε τη Μάνδρα και τη Ν. Πέραμο.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο βρώμικος ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος σε κάθε κλάδο δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε για να υπηρετήσει τα αφεντικά του, είτε είναι εφοπλιστές, είτε μεγαλέμποροι σουπερμάρκετ κ.τ.λ. Πουλάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Υπογράφουν μειώσεις μισθών, κάνουν απεργοσπασία και καλλιεργούν την απογοήτευση. Διασπούν τους εργαζόμενους σε νέους - παλιούς, Ελληνες - ξένους, με σύμβαση ή ενοικιαζόμενους και τους διώχνουν από τα συνδικάτα, για να είναι ανοργάνωτοι, έρμαια της βάρβαρης επίθεσης των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Για αυτόν το λόγο, σαν σκυλάκια που τους χαϊδεύει το κεφάλι ο αφέντης τους, αυτοί οι συνδικαλιστές απολαμβάνουν ανερυθρίαστα τις ευχαριστίες και τη στήριξη των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να απομονωθούν.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ελλάδας τη νέα αυτή σελίδα ντροπής στη Μαύρη Βίβλο με τα Εργα και τις Ημέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη παρέμβαση κυβέρνησης - εφοπλιστών, οι οποίοι με χρήση δυνάμεων καταστολής, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς που θέλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

Το "Συνέδριο" της ΠΝΟ είναι νόθο, είναι συνέδριο - χορηγία των εφοπλιστών και δεν το αναγνωρίζουμε.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να καταγγείλουν τη νέα αυτή παρέμβαση εργοδοτών - κυβέρνησης στα συνδικάτα.

Να μην περάσουν η σαπίλα, ο εκφυλισμός, η αστυνομοκρατία στα συνδικάτα.

Να μην περάσει το χτύπημα στο δικαίωμα των εργατών στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Συνδικάτα εργατών - Οχι των εφοπλιστών».

Καταγγελία από το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο της ΠΝΟ κατήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής η Διαμάντω Μανωλάκου, ως ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση από την Ολομέλεια άρον - άρον, μέσα σε μια μέρα, «για να μη μάθει ο κόσμος τους τρόπους και τις μεθόδους που προστατεύει και προωθεί η κυβέρνηση ό,τι συμφέρει και ό,τι απαιτήσεις έχουν οι εφοπλιστές».

«Ομως, ο αυταρχισμός σας δεν έχει όρια και εκτός Βουλής», τόνισε η Δ. Μανωλάκου. «Ακόμα και στη διεξαγωγή του νόθου και εκφυλισμένου συνεδρίου της ΠΝΟ, πριν από λίγες ώρες, κάνατε ωμή προκλητική παρέμβαση ενάντια στα ταξικά σωματεία, μαζί, κυβέρνηση, εφοπλιστές, υπουργείο Ναυτιλίας, για να προστατέψετε τους υποταγμένους και νόθους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής σας και των εφοπλιστών. Ναι, πήγατε με δυνάμεις καταστολής για να διαμορφώσετε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ντροπή σας! Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό», τόνισε και κατέθεσε στα πρακτικά την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ