Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά αμνήστευση!

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την περιοχή (των Βαλκανίων) να προχωρήσει στο δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την καταδίκη του Μλάντιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η ΕΕ κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή. Οι δηλώσεις τους είναι προκλητικές. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, που χάραξαν τα νέα σύνορα «με των λαών το αίμα» και υποδαύλισαν τις εθνικιστικές εξάρσεις, αξιοποιώντας υπαρκτές θρησκευτικές και εθνοτικές αντιθέσεις στην περιοχή, εμφανίζονται τώρα ως «αθώες περιστερές» να εύχονται την ειρήνευση στα Βαλκάνια! Αυτοί που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για νέες, μεγαλύτερες εντάσεις και ανταγωνισμούς, που διατηρούν βάσεις και στρατεύματα σε κράτη - προτεκτοράτα, που παρεμβαίνουν ωμά και σήμερα στη Βαλκανική, γα να εξυπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους! Αυτοί που βομβάρδισαν με φώσφορο ολόκληρες πόλεις και χωριά, υποθηκεύοντας το μέλλον πολλών επόμενων γενεών, προβάλλουν το προσωπείο του ειρηνοποιού, όταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο. Αυτοί που επεξεργάζονται και υλοποιούν νέα σχέδια όξυνσης στην περιοχή, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών, εύχονται ειρηνικό μέλλον! Καμιά αμνήστευση να μη δώσει ο λαός στα κατά συρροή εγκλήματά τους, τα οποία προσπαθούν με κάθε αφορμή να ξεπλύνουν.

Τσιμουδιά

Είναι γνωστό ότι τα αστικά ΜΜΕ έχουν «τεντωμένες τις κεραίες» τους όταν είναι να επιτεθούν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να δυσφημίσουν την οργανωμένη πάλη και την αγωνιστική διεκδίκηση, αξιοποιώντας και υπαρκτά εκφυλιστικά φαινόμενα, για τα οποία ευθύνεται ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αντίθετα, καταπίνουν τη γλώσσα τους και κρύβουν καλά κάτω από το χαλί την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας εκεί που πάει να διαμορφώσει συσχετισμούς και να χειραγωγήσει σωματεία και συνδικαλιστές. Τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η σιωπή τους για τις άθλιες διαδικασίες στις εκλογές του σωματείου σούπερ μάρκετ Αττικής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΠΑΜΕ, αλλά και η στάση τους απέναντι στο προχτεσινό όργιο στον Πειραιά, στη διάρκεια του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Ο αστικός Τύπος (σχεδόν στο σύνολό του) δεν άκουσε τίποτα για τις ελεεινές διαδικασίες από την πλευρά της πλειοψηφίας, ούτε είδε ότι λιμενικοί, «βατραχάνθρωποι», εφοπλιστές και μπράβοι κρατούσαν κλειδαμπαρωμένες τις πύλες της αίθουσας όπου γινόταν το συνέδριο, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ταξικές δυνάμεις, μη αρεστών όμως στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Με τη συγκάλυψη και τη σιωπή τους επιβραβεύουν την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και επιβεβαιώνουν ότι μόνο στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το κίνημα, να χτυπήσουν τις δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξή του.

Η διακοπή...

Φαίνεται πως η παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από σωματεία της Αττικής και κατοίκους της περιοχής που έπληξαν οι πλημμύρες τής «έκατσε βαριά» της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στην Περιφέρεια. Γι' αυτό προσπαθούν με όλους τους τρόπους να την απαξιώσουν και να τη συκοφαντήσουν. Πρώτα ήταν οι αναρτήσεις στα «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης» από στελέχη της πλειοψηφίας ότι η συνεδρίαση διακόπηκε επειδή ακούστηκαν «ύβρεις». Μετά ανέλαβαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα να μας πουν ότι αισθάνονται «θλίψη και οργή», επειδή «σε μια κρίσιμη στιγμή, με 21 ανθρώπους να έχουν χαθεί (...) είδαμε να επαναλαμβάνεται το κυρίαρχο μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής αντίδρασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων». Αλλού, πάλι, ο ίδιος αρθρογράφος αναρωτιέται πονηρά: «Σε τι βοηθά μια συγκέντρωση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου», αφού «το θεσμικό όργανο δεν είναι κλασικός μαζικός χώρος, το δε πρακτικό αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση και να μην ακουστούν καν οι επιστήμονες, που θα ήταν δυνατόν με τις γνώσεις τους να φωτίσουν καλύτερα αυτό που έπληξε μια ολόκληρη περιοχή. Αν δεν γνωρίζουμε αναλυτικά, το γιατί, θα το λύσουμε με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο: βερμπαλισμοί, μπλα μπλα και θα...».

... και η αιτία

Αλήθεια, δεν είναι η Περιφέρεια κομμάτι του προβλήματος; Δεν έχει ευθύνη για το χωροταξικό, τα αντιπλημμυρικά έργα, την πολιτική προστασία; Στα «κουτουρού» επιλέχθηκε ως χώρος διαμαρτυρίας από τα σωματεία; Οχι, βέβαια! Αποδεδειγμένα, η Περιφέρεια έχει ευθύνη για την καταστροφή, τόσο με τη σημερινή, όσο και με τις προηγούμενες πλειοψηφίες. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η Περιφερειακή Διοίκηση είναι κομμάτι του κράτους, εφαρμόζει και εξειδικεύει την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, που συνθλίβει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Οσο για τους επιστήμονες, αυτοί ακούστηκαν και παρα-ακούστηκαν στη συνεδρίαση, εξήγησαν το πλημμυρικό φαινόμενο όχι όμως την αιτία που στοίχισε 21 (επίσημα) ζωές και κατέστρεψε τα λαϊκά νοικοκυριά. Δικαιολογημένες, λοιπόν, οι αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους, πολύ περισσότερο που η επιστημονική γνώμη αξιοποιείται για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πίσω από τις αναλύσεις περί «θεομηνίας». Αλλωστε, το πρόβλημα για τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και για την πλειοψηφία στην Περιφέρεια, δεν είναι ότι τους λείπουν απαντήσεις στο «τι φταίει», μελέτες και σχέδια, αλλά το γεγονός ότι η συνολική τους πολιτική ιεραρχεί μέτρα και υποδομές που υπηρετούν το κεφάλαιο και όχι την αναγκαία για το λαό αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Υπηρετεί την εμπορευματοποίηση της γης, την ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού που διαμορφώνουν τη βάση για τέτοιου είδους εγκλήματα στο διηνεκές. Αυτά δεν ήθελε να ακουστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφία, γι' αυτό μεθόδευσε άρον - άρον τη διακοπή της συνεδρίασης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org