Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εν αναμονή της απόφασης των Σοσιαλδημοκρατών

Αν θα στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας ή αν θα συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό συζητούσε χτες η ηγεσία του SPD

Από τη χτεσινή συνάντηση του Φ. Β. Σταϊνμάγερ με τον Μ. Σουλτς

Bundesregierung / Denzel

Από τη χτεσινή συνάντηση του Φ. Β. Σταϊνμάγερ με τον Μ. Σουλτς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συζήτηση για το πώς θα αποφευχθούν νέες εκλογές και θα συμβάλλουν σε μια σταθερή κυβέρνηση είχαν χτες τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών καθώς και οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί των κρατιδίων, μετά τη συνάντηση του προέδρου του κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, επίσης σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Τα δύο ενδεχόμενα που έμπαιναν στο «τραπέζι» ήταν αν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή αν θα συμμετέχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), υπό την Αγκελα Μέρκελ. Θυμίζουμε ότι τα δυο κόμματα συγκυβερνούσαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ έχουν συγκυβερνήσει και στο παρελθόν. Δεδομένη πάντως, με όποια έκβαση και αν έχει το μετεκλογικό παζάρι των αστικών κομμάτων, είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως απαιτούν οι εργοδοτικές ενώσεις προκειμένου να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Γερμανίας μέσα στην ΕΕ.

Μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με την CDU/CSU και τους Πράσινους την Κυριακή το βράδυ, τα δυνατά ενδεχόμενα είναι είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού», ή νέες εκλογές. Τις εκλογές φαίνεται να τις αποκλείουν όλες οι πλευρές. Τις τελευταίες μέρες, πολλά στελέχη και βουλευτές του SPD εκφράζονται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού, που ενδεχομένως να έχει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για τους σοσιαλδημοκράτες - στο πλαίσιο και της πανευρωπαϊκής κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας - όμως το «καλό της χώρας πρέπει να μπει πάνω από τα κομματικά συμφέροντα».

«Το SPD αντιμετωπίζει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των προσδοκιών των μελών του και των προβληματικών προοπτικών για τη Γερμανία», είπε ενδεικτικά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές χτες το βράδυ, η ηγεσία του SPD δεν είχε κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη μελλοντική στάση του.

Ενόψει ενός πιθανού σχηματισμού κυβέρνησης, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν ετοιμάσει μια λίστα με όσα είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. «Κατά την άποψή μας υπήρχαν αρκετές στέρεες βάσεις για να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορούσε να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το καλό μέλλον της χώρας μας», γράφει. Το έγγραφο θα τεθεί και σε ενδεχόμενες διαπραγματευτικές συνομιλίες με το SPD.

Στο μεταξύ, οι Πράσινοι εξακολουθούν να δηλώνουν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και για συμμετοχή σε κυβέρνηση, ενώ αύριο θα συζητηθεί η στάση τους και στο συνέδριο του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ