Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αυξάνονται οι εργαζόμενοι που πάσχουν από εργασιακό άγχος

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μερική απασχόληση, η ανασφάλεια και η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι οι βασικές αιτίες

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Απότομη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση και εργασιακό άγχος (burn out) παρατηρείται στην Ολλανδία και η εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί βασική αιτία, αναφέρουν ολλανδικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Πανεπιστημίου «Νιενρόντε» στην εφημερίδα «Volkskrant», το 15% των γυναικών και το 9% των ανδρών υπέστησαν έντονο εργασιακό άγχος φέτος, από 9,4% και 6% αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου, Γιαπ βαν Μούιγεν, δήλωσε ότι μία σημαντική αιτία της αύξησης του εργασιακού άγχους είναι η εκρηκτική αύξηση των ατόμων που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις.«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα άτομα με σταθερή δουλειά, τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους και τα άτομα με υψηλά προσόντα υποφέρουν λιγότερο από burn out. Οσο μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια του εισοδήματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος».

Αλλη έρευνα, της συμβουλευτικής ομάδας για την υγεία και την ασφάλεια «Arbo Ned», έδειξε ότι το 58% των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση είναι μερικής απασχόλησης, καθώς είναι μεγάλη η εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η επικεφαλής της ομάδας επιβεβαίωσε ότι «οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν πιο ευάλωτοι σε εργασιακό άγχος από τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Ειδικά όσοι εργάζονται 4 μέρες τη βδομάδα έχουν να εκπληρώσουν πάρα πολλά καθήκοντα», δήλωσε στη «Financieele Dagblad».

Και τα πρόσφατα αυτά στοιχεία δίνουν απάντηση στους διάφορους υπερασπιστές της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που ισχυρίζονται πως οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι με τη μερική απασχόληση και την προτιμούν, επειδή έτσι τάχα συνδυάζουν καλύτερα την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, το καλοκαίρι, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας υποαπασχολούνται (4,1 εκατ. με μερική απασχόληση - 4,4 εκατ. με πλήρη απασχόληση). Παράλληλα, 460.000 υποαπασχολούμενοι ψάχνουν για πλήρη εργασία, ενώ 600.000 εργαζόμενοι κάνουν δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, κατά 25% περισσότεροι σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Επίσης, το 40% των εργαζομένων με «μπλοκάκι» έχουν παράλληλα και μια θέση μερικής απασχόλησης, για οικονομικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ