Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Διαφαίνεται στροφή των αυτονομιστικών κομμάτων

Ολο και περισσότερο φαίνεται ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, μετά τις εξελίξεις που προέκυψαν από το λεγόμενο δημοψήφισμα, την άρση της αυτονομίας της επαρχίας, τις φυλακίσεις 8 συμβούλων - υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης και τις διώξεις άλλων (πρόεδρος και 4 υπουργοί που βρίσκονται στο Βέλγιο), προχωράνε σε αναδίπλωση ενόψει και των τοπικών εκλογών στις 21 του Δεκέμβρη. Ουσιαστικά, δεν προβάλλουν ως κύριο την ανεξαρτησία, αλλά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων που θα έχει αυτή η πλούσια επαρχία της Ισπανίας όπου παράγεται το 20% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα προσελκύει το 50% των ξένων επενδύσεων.

Χτες το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, του καθαιρεθέντα Προέδρου, Κάρλες Πουιτζντεμόντ - που έχει διαφύγει στο Βέλγιο - με δηλώσεις της γενικής του συντονίστριας Μάρτα Πασκάλ, δηλώνει ότι «ο διμερής χαρακτήρας είναι απαραίτητος». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για την ανεξαρτησία, μας λείπουν πράγματα: ότι αυτό θα προκαλέσει ένα αποτέλεσμα και κυρίως να μεγαλώσουμε με όρους πλειοψηφίας, να υπολογίζουμε σε περισσότερους ανθρώπους» και πρόσθεσε «πρέπει να είμαστε πιο πολλοί».

Την ίδια τακτική ακολουθούν και στελέχη της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, από όπου προέρχεται και ο φυλακισμένος αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας. Ουσιαστικά και οι επερχόμενες εκλογές αξιολογούνται ως μοχλός πίεσης, ώστε οι αυτονομιστικές δυνάμεις που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα να ανοίξουν διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση για διεύρυνση της αυτονομίας.

Πάντως, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στο καταλανικό Κοινοβούλιο στις 27 Οκτώβρη, εμφανίζεται τώρα ως μια συμβολική πολιτική κίνηση που δεν έχει νομική ισχύ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η ενδεχόμενη διαδικασία αναθεώρησης του ισπανικού συντάγματος του 1978, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός αυτονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι δύο καταλανικές οργανώσεις Εθνική Συνέλευση και Ομνιουμ Κουλτουράλ, που είχαν πρωταγωνιστήσει το προηγούμενο διάστημα στο αυτονομιστικό κίνημα, εμφανίζονται τώρα να δηλώνουν ότι «δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες», ενώ διοργανώνουν στις 7 Δεκέμβρη διαδήλωση στις Βρυξέλλες, με σύνθημα «Ευρώπη ξύπνα, βοήθα την Καταλονία», καλλιεργώντας ακόμα περισσότερες αυταπάτες ότι η ΕΕ δήθεν μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο υπέρ του λαού.

Από την όλη εξέλιξη φαίνεται ότι τα τμήματα εκείνα του καταλανικού κεφαλαίου που πίεζαν από την αρχή για έναν συμφέροντα συμβιβασμό με την κεντρική ισπανική κυβέρνηση χωρίς να υποστηρίζουν τη μονομερή ανεξαρτησία εισακούονται. Αυτό, φυσικά, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας να εγκλωβιστεί ο λαός, και κυρίως να μην μπορεί να διακρίνει τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, που πέρα από διοικητικές δομές του αστικού κράτους και εθνοτικές διαφορές, είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση, που οι διάφορες εκδοχές των διαχειριστικών κομμάτων, νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών υπερασπίζονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ