Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σειρά έχουν οι ζυμώσεις για το «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου»

Σήμερα αναμένεται στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα ορμή στις ιμπεριαλιστικές διεργασίες αλλά και κόντρες για τη Συρία (αλλά και το Ιράκ) δίνει η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν στο Σότσι, επιταχύνοντας τις ζυμώσεις για την «πολιτική μετάβαση» αλλά και την «ανοικοδόμηση» της ισοπεδωμένης από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει σταθερή συμφωνία για τη διενέργεια, σύντομα, του «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» (δηλαδή για την επίσημη «θεσμοθέτηση» μιας πλατφόρμας διαλόγου για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, στην οποία πρωτοστατεί η Ρωσία και στην οποία έκανε ρητή αναφορά και το Κοινό Ανακοινωθέν της συνάντησης στο Σότσι). Ο Πεσκόφ μίλησε για «εντατική δουλειά» που θα προηγηθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους συμμετέχοντες στο «Κογκρέσο», σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις επισημάνσεις των Τούρκων για αποκλεισμό δυνάμεων που θεωρούν απειλή για την «εθνική ασφάλειά» τους, αλλά και επισημαίνοντας πως η σύγκληση του Κογκρέσου δεν αφορά απλά «προθέσεις», αλλά μια «ξεκάθαρη τοποθέτηση».

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως σήμερα φτάνει στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για επαφές με βασικό θέμα - σύμφωνα με το υπουργείο - την προετοιμασία του Κογκρέσου.

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό, πηγές του συριακού ΥΠΕΞ σημείωναν προχτές στο πρακτορείο «ΣΑΝΑ» ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται «να στηρίξει κάθε πολιτικό βήμα που σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Οι ίδιες πηγές εμφάνισαν τη Σύνοδο Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν ως συμπλήρωμα της συνάντησης των ηγετών Ρωσίας - Συρίας που είχε γίνει μια μέρα πριν. Επιπλέον, η πολιτική σύμβουλος του προέδρου, Μπουτάινα Σααμπάν, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συνδιαλλαγούμε με εκείνους που πιστεύουν στην πολιτική λύση της κρίσης και την υπευθυνότητα της άλλης πλευράς», εκτιμώντας ότι ακόμα δεν είναι σαφής η επιθυμία αλλά και η ικανότητα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η «επόμενη μέρα» στη Συρία θα είναι αποτέλεσμα διαμάχης ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα», δεδομένου του ενδιαφέροντος που «τρέφουν» για την ευρύτερη περιφέρεια πολλοί μονοπωλιακοί κολοσσοί, αλλά και υπό το βάρος διαφόρων ανακατατάξεων και αναπροσαρμογών πολλών συμμαχιών. Πριν λίγες μέρες, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France24», δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες σκέψεις να παραμείνουν στη Συρία περισσότερο από ό,τι είχαν πρόθεση αρχικά και ίσως σχεδιάζουν να είναι εκεί ενάντια στη ρωσική και την ιρανική παρουσία... Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε η κατάσταση στο πεδίο των μαχών θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο επικεφαλής του ιρανικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που ήταν στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το σώμα αυτό θα έχει ενεργό ρόλο στην εγκαθίδρυση διαρκούς «εκεχειρίας» στη Συρία και πρόσθεσε με νόημα ότι «ο αφοπλισμός της λιβανικής "Χεζμπολάχ" (που συνέδραμε τον συριακό στρατό) δεν είναι διαπραγματεύσιμος». Μάλιστα, εξήγησε ότι «η "Χεζμπολάχ" πρέπει να είναι οπλισμένη για να πολεμήσει εναντίον του εχθρού του λιβανικού έθνους, που είναι το Ισραήλ».

Στο Ριάντ

Οσον αφορά τη διήμερη συνεδρίαση δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που άρχισε προχτές στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, το πρακτορείο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες ότι διακηρύχτηκε ξανά η ανάγκη για απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Πάντως, στην απόφαση της συνάντησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρεται ότι σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων και (αυτό θα μπορούσε) να διαμορφωθεί στη βάση μιας αμοιβαίας συναίνεσης».

Στο Ιράκ

Χτες, στο Ιράκ οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέα επιχείρηση για την εκκαθάριση των τελευταίων θυλάκων που φαίνεται ότι ελέγχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», στις επαρχίες Σαλαχεντίν, Νινευή και αλ Ανμπαρ.

Κι ενώ οι εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο προχωρούν γοργά, αντίστοιχα γοργά προχωρούν και οι συμφωνίες για την «ανοικοδόμηση». Ετσι, την Τετάρτη, η αμερικανική «General Electric» υπέγραψε με τη Βαγδάτη συμφωνία για την ανάπτυξη υποδομών για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η ανακοίνωση της εταιρείας μιλά για συμφωνία αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, που αφορά την κατασκευή 14 ηλεκτρικών υποσταθμών και την παροχή κρίσιμου εξοπλισμού όπως μετασχηματιστών κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ