Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει στην Ενέργεια για την ευρύτερη αναβάθμιση του ντόπιου κεφαλαίου

Αρχές του 2018 θα ανακοινωθούν νέα σχέδια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας θα ανακοινώσει η ηγεσία της χώρας στις αρχές του 2018, όπως τόνισε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς ο έλεγχος ενεργειακών αγορών και πόρων εξελίσσεται σε κρίσιμο μοχλό ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, όπως άλλωστε είναι λογικό εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας του κλάδου αυτού της οικονομίας.

Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε πως η χώρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει κάθε δυνατό πόρο για να διευρύνει το ενεργειακό της «χαρτοφυλάκιο», με σχέδια για υδροηλεκτρική, πυρηνική, αιολική, ηλιακή ενέργεια, αλλά και με σχέδια που αξιοποιούν πιο «παραδοσιακές» μορφές, όπως το λιγνίτη, συνδέοντας αυτά τα σχέδια με τους στόχους που τίθενται ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (το 2018), ειδικά το στόχο για να αναδυθεί η χώρα μέσα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Αναδεικνύοντας πώς ιεραρχείται η αξιοποίηση και όλων των «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας, υπογράμμισε πως η Τουρκία παράγει σήμερα το 32% της Ενέργειας που χρησιμοποιεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), έχοντας προβάδισμα - όπως ισχυρίστηκε - έναντι χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Ινδία και η Κίνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε πως η χώρα ιεραρχεί και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2016 η παραγωγή Ενέργειας καλύφθηκε κατά 49% από εγχώριους πόρους και στόχος για το 2023 είναι αυτό το ποσοστό να φτάσει το 75%. Ακόμα, τόνισε μεταξύ άλλων πως μέχρι το 2019 στόχος είναι η χώρα να μπορεί και να εξάγει ηλιακά πάνελ και γεννήτριες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας Φαρούκ Ουζλιού δήλωσε ότι η Τουρκία αναζητά συνεργάτες για να ιδρύσει βάση επιστημονικής έρευνας στην Ανταρκτική. Ο ίδιος είπε ότι πέρυσι στάλθηκε η πρώτη ομάδα επιστημόνων, ενώ φέτος θα οργανωθούν ακόμα δύο αποστολές. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ήδη προχωρούν επαφές με Βρετανία και Χιλή για μια πιθανή συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ